​Armata ucraineană a anunțat marți că s-a retras din alte două sate din apropierea orașului Avdiivka din estul țării, care a fost capturat la începutul acestei luni de forțele ruse. Un comandant de rang înalt a declarat că trupele au consolidat noi poziții defensive la vest de Avdiivka, a cărui cucerire a reprezentat cea mai mare victorie de război rusă din ultimele nouă luni. Armata Kievului a afirmat că trupele sale s-au retras din Sieverne și Stepove după ce au provocat pierderi grele forțelor ruse, anunțul venind la o zi după ce armata ucraineană abandonase satul Lastochkyne.

Soldat ucrainean de pe frontul din Velyka Novosilka, regiunea DonețkFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

07:46Noul articol LIVE, cu evenimentele de joi, este aici

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 735 - LIVE pe HotNews.ro:

00:52G20: Brazilia face apel la o „nouă globalizare”, în umbra războiului din Ucraina

Brazilia a cerut miercuri, în cadrul reuniunii G20 de la Sao Paulo, „o nouă globalizare”, pledând pentru o reducere a inegalităților, într-un moment în care preocupările mai imediate se concentrează pe impactul războaielor din Ucraina și Gaza asupra economiei mondiale, potrivit AFP.

„Trebuie să luăm schimbările climatice și sărăcia drept provocări cu adevărat globale, care trebuie abordate printr-o nouă globalizare” bazată pe „principii sociale și de mediu”, a declarat ministrul brazilian de finanțe, Fernando Haddad.

00:16 Erdogan spune că sprijină „în principiu” planul de pace al lui Zelenski

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a declarat miercuri sprijinul „în principiu” faţă de planul de pace în zece puncte prezentat în anul 2022 de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, ce prevede retragerea necondiţionată a trupelor ruse din Ucraina, dar a cerut „mai multă diplomaţie”, în timp ce ministrul de externe rus Serghei Lavrov este aşteptat vineri într-o vizită oficială de două zile în Turcia.

Pentagonul se gândește să apeleze la ultima sursă de finanțare militară a Ucrainei

23:24Pentagonul examinează dacă să recurgă la o ultimă sursă de finanţare militară pentru a ajuta Ucraina, în contextul blocării unei anvelope în Congres

Pentagonul examinează dacă să recurgă la ultima sursă de finanţare pe care o mai are la dispoziţie pentru a ajuta Ucraina împotriva Rusiei, fără să aibă garanţii cu privire la reconstituirea acestor fonduri de către Congres, declară oficiali americani pentru CNN.

Departamentul american al Apărării dispune de fonduri care pot fi trase de către preşedinte şi trimise Ucrainei. în valoare de patru miliarde de dolari, care-i permite Pentagonului să ia material din propriile stocuri şi să-l trimită Kievului, citează News.ro.

Însă a fost reticent să cheltuiască aceşti bani fără asigurări cu privire la o rambursare din partea Congresului, printr-o anvelopă în valoare de 60 de miliarde de dolari solicitată de administraţia Biden, deoarece retragerea din stocuri fără un plan de reconstituire a echipamentului respectiv poate afecta pregătirea militară a Statelor Unite.

22:17Zelenski: „Nu avem timp şi nici alternative” în faţa ofensivei ruse, ajutorul militar trebuie intensificat

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut miercuri aliaţilor săi decizii care să grăbească furnizarea de arme şi muniţii, insistând că nu mai este timp de pierdut în faţa armatei preşedintelui rus Vladimir Putin. „Nu avem timp şi nici alternative. Ne confruntăm cu un asasin. Cu un Hitler numărul doi”, a spus Zelenski.

21:50Zelenski îi mulțumește liderului sârb pentru sprijin

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulțumit miercuri președintelui sârb Aleksandar Vucic pentru sprijinul acordat în războiul de doi ani dintre Kiev și Rusia și s-a angajat să lucreze în continuare la planul Kievului de a pune capăt conflictului, potrivit Reuters.

Vucic, care s-a întâlnit cu liderul ucrainean la un summit al țărilor din sud-estul Europei în Albania, a oferit ajutor umanitar suplimentar și a declarat că el crede că „doar dialogul constructiv și soluțiile diplomatice pot aduce pacea”.

Scriind pe Instagram, el a mulțumit, de asemenea, Ucrainei pentru că este una dintre puținele țări care se abțin să recunoască provincia separatistă sârbă Kosovo.

Chişinăul respinge „declaraţiile propagandistice” ale Tiraspolului

21:05 Guvernul Republicii Moldova respinge „declaraţiile propagandistice” ale Tiraspolului: „Regiunea beneficiază de pe urma politicilor Chişinăului”

Guvernul Republicii Moldova respinge „declaraţiile propagandistice” ale Tiraspolului, a afirmat miercuri vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, într-o primă reacţie a autorităţilor de la Chişinău la rezoluţia adoptată anterior în cursul zilei de Congresul aşa-zişilor deputaţi „de toate nivelurile” din regiunea transnistreană, care au cerut „protecţia” Moscovei în faţa „presiunii sporite” din partea Republicii Moldova.

20:37Vicepremierul ucrainean Kubrakov: Nu ne închidem frontiera cu Polonia

Ucraina nu are de gând să își închidă granița cu Polonia și nu este angajată în discuții pe această temă, a declarat miercuri vicepremierul Oleksandr Kubrakov, potrivit Reuters.

„Ucraina nu are de gând să își închidă granițele cu Polonia. Nimeni din partea ucraineană nu negociază pe această temă”, a scris Kubrakov pe X. „Poporul nostru luptă pentru existența sa într-un război cu agresorul rus. Pentru noi, o graniță stabilă este o chestiune de supraviețuire”.

19:40 Bugetul militar al Italiei urmează să fie redus din nou în acest an, îndepărtând şi mai mult ţara de ţinta NATO de 2% din PIB chiar şi la orizontul lui 2028, a indicat miercuri ministrul apărării, Guido Crosetto, în parlamentul de la Roma.

Polonia ar putea închide temporar frontiera cu Ucraina pentru schimburile de mărfuri

18:47Doi oficiali de rang înalt de la Moscova, Dmitri Medvedev și Viaceslav Volodin, au declarat miercuri că președintele Emmanuel Macron are aspirații napoleoniene dar că orice trupe franceze ar trimite în ajutorul Ucrainei ar avea soarta armatei cu care Napoleon a invadat Rusia.

18:30 Polonia ia în calcul închiderea temporară a frontierei cu Ucraina pentru schimburile de mărfuri

Premierul polonez Donald Tusk nu a exclus miercuri o închidere temporară a frontierei pentru schimburile de mărfuri cu Ucraina, în timp ce Polonia este marcată de manifestaţiile masive ale agricultorilor ce blochează şosele şi puncte de frontieră în protestele lor împotriva importurilor agroalimentare din Ucraina şi politicilor europene.

„Discutăm de asemenea cu partea ucraineană despre închiderea temporară a frontierei şi suspendarea schimburilor de mărfuri în general”, a declarat Donald Tusk, recunoscând că aceasta ar fi o soluţie „dureroasă pentru ambele părţi”. „Sunt pregătit să iau decizii ferme în ce priveşte frontiera cu Ucraina, mereu în consultare cu Kievul, pentru a nu exista tensiuni inutile. Dar trebuie să găsim o soluţie pe termen lung”.

18:11Fost vicepremier pentru Reintegrare din Republica Moldova, după ce Transnistria „a rugat Moscova” să-i vină în ajutor: „Dacă au adresat scrisoarea deputaților ruși și nu lui Putin, înseamnă că nu doresc schimbarea status quo-ului în regiune”

Unde se dă următoarea bătălie pentru Ucraina

17:58Letonia nu se opune desfăşurării unor trupe occidentale în Ucraina, cu condiția ca un acord în acest sens să fie convenit la nivelul NATO, a declarat miercuri un oficial leton.

„Letonia continuă să examineze diferite modalităţi de consolidare a sprijinului pentru Ucraina. Dacă aliaţii NATO ajung la un acord pentru desfăşurarea de trupe în Ucraina, Letonia ar lua în considerare să participe", a declarat agenţiei DPA un purtător de cuvânt al Ministerului leton al Apărării.

17:45 Presa de la Moscova susține că trupele rusești au ajuns la un kilometru de orașul ucrainean Ceasiv Yar, supranumit „Poarta către Bahmut”, în timp ce comandamentul de la Kiev spune că în direcția orașului se dau lupte grele.

17:20 „Protejarea” locuitorilor din Transnistria este „o prioritate” pentru Rusia - Reacția Moscovei după ce Tiraspolul i-a cerut „ajutorul”

„Protejarea intereselor populației din Transnistria, compatrioții noștri, este una dintre prioritățile noastre. Toate solicitările sunt întotdeauna examinate cu atenție de către organele rusești competente”, a transmis Ministerul rus de Externe, citat de agențiile de presă rusești.

Reacția Moscovei vine după ce congresul convocat la Tiraspol a votat miercuri o rezoluţie în care susţine teza suveranităţii regiunii şi cere ajutor Moscovei în acest sens, acuzând Republica Moldova de „genocid”, potrivit postărilor de pe canalele oficiale de Telegram ale regiunii.

Lavrov și Zaharova merg vineri și sâmbătă în Turcia

16:32Zelenski le propune ţărilor balcanice să colaboreze cu Ucraina în producţia de arme şi muniţii

„Peste 500 de companii din Ucraina lucrează în industria de apărare, dar nu este suficient. Avem probleme cu muniţiile”, a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în deschiderea summitului cu statele din sud-estul Europei desfăşurat în Albania.

„De aceea suntem interesaţi să colaborăm cu voi în producţia comună de arme şi muniţii. Dorim de asemenea să organizăm un summit separat dedicat producţiei de muniţii împreună cu ţările din Balcani”, a explicat el, insistând că preşedintele rus Vladimir Putin „trebuie să piardă” războiul, pentru că „aceasta este baza securităţii în Europa”.

15:50 Premierul polonez Donald Tusk a declarat miercuri că tensiunile din Transnistria sunt „periculoase” pentru regiune și Ucraina.

„Amenințarea unei intervenții rusești, sau cel puțin a unei provocări, este una continuă. Asta nu mă surprinde. Dar arată cât de periculoasă este situația, și nu doar pentru Ucraina”, a declarat el, întrebat despre solicitarea separatiștilor din Transnistria de a primi „protecție” din partea Moscovei.

15:27 Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, este așteptat vineri și sâmbătă în Turcia pentru a participa la Forumul Diplomatic din Antalya, au anunțat ministerele de externe rus și turc.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a ministerului rus, Maria Zaharova, Lavrov se va întâlni cu omologul său turc, Hakan Fidan, lucru confirmat pentru AFP de purtătorul de cuvânt al ministerului turc, Oncu Keçeli.

Precedenta vizită a lui Lavrov în Turcia a fost în aprilie 2023, când s-a întâlnit cu președintele Recep Tayyip Erdogan la Ankara. De asemenea, ministrul rus a participat la Forumul din Antalya în martie 2022, la câteva săptămâni după începerea invaziei rusești în Ucraina, și a vizitat capitala turcă în luna iunie a aceluiași an. (AFP)

Transnistria acuză R. Moldova de „genocid” și cere ajutorul Rusiei

15:04Transnistria acuză Republica Moldova de „genocid” și „roagă” Moscova să îi vină în ajutor / Nicio mențiune de „alipirea” la Rusia.

Congresul convocat la Tiraspol a votat miercuri o rezoluţie în care susţine teza suveranităţii regiunii şi cere ajutor Moscovei în acest sens, acuzând Rep. Moldova de „genocid”.

15:01 Albania și Ucraina au semnat un „Tratat de prietenie și cooperare”, a anunțat miercuri președintele Zelenski, în timpul vizitei sale la Tirana cu ocazia summitului Ucraina-Balcani.

Acordul semnat cu prim-ministrul albanez Edi Rama „va contribui la consolidarea cooperării noastre cu Albania și a poziției Ucrainei în Balcani”, a declarat Zelenski.

Cele două țări au convenit să dezvolte cooperarea în diverse domenii, inclusiv în comerț, cultură, educație, mediu, sănătate, mass-media, sport și turism. Acordul prevede, de asemenea, cooperarea dintre Albania și Ucraina în combaterea crimei organizate, a terorismului, a contrabandei și a traficului de persoane. (Kyiv Independent)

14:33 Condamnarea disidentului și laureatului Nobel rus Oleg Orlov este o nouă tentativă a regimului lui Vladimir Putin de a-i reduce la tăcere pe criticii săi din Rusia și să își „termine treaba”, a declarat miercuri Comitetul Nobel de la Oslo.

Rusia anunță „contramăsuri” după aderarea Suediei la NATO

14:28 Ambasada Rusiei la Stockholm a dat asigurări, într-un mesaj postat pe canalul său Telegram, că Kremlinul va lua „contramăsuri” față de aderarea Suediei la NATO, transmite AFP.

„Rusia va lua contramăsuri politice și tehnico-militare pentru a minimiza amenințările la adresa securității sale naționale” ca răspuns la faptul că regatul scandinav a devenit cel de-al 32-lea membru al Alianței Atlantice, a scris reprezentanța diplomatică rusă.

Conținutul acestora „va depinde de condițiile și amploarea integrării Suediei în NATO, inclusiv de posibila desfășurare în această țară a unei forțe NATO”.

14:11VIDEO Armata ucraineană a prezentat miercuri noi imagini cu obuzierul autopropulsat 2S22 „Bohdana” produs de industria de apărare a Ucrainei, dezvăluind în premiera că acesta a fost modificat pentru a trage cu muniții „Excalibur” de înaltă precizie.

14:04 Un clip apărut online arată cum două blindate rusești din zona Stepove calcă simultan pe două mine și sar în aer:

Duma rusă interzice reclamele plătite de „agenții străini”

13:53 Camera inferioară a parlamentului rus, Duma de Stat, a aprobat miercuri, în unanimitate, un proiect de lege care interzice reclamele în publicații ale „agenților străini”, o etichetă pe care autoritățile au aplicat-o politicienilor, activiștilor și presei anti-Kremlin.

Noua lege va interzice tuturor cetățenilor și companiilor din Rusia să plaseze reclame pe site-uri, bloguri, rețele sociale plătite de un „agent străin”. Viaceslav Volodin, președintele Dumei și aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin, a declarat că legea va consolida securitatea Rusiei.

„Mulți dintre ticăloșii care au primit acești bani nu ascund faptul că i-au folosit pentru a finanța regimul nazist de la Kiev, care ne ucide soldații, ofițerii și civilii. Adoptarea legii va pune capăt acestei practici”, a declarat Volodin. (Reuters)

13:38 Reprezentanta ucraineană pentru Crimeea, Tamila Taşeva, a denunţat încălcări în creştere ale drepturilor omului, la zece ani după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană la Marea Neagră, relatează miercuri agențiile DPA și Agerpres.

„Până pe 24 februarie, forţele de ocupaţie au reţinut ilegal 208 oameni, inclusiv 125 de tătari din Crimeea”, a declarat reprezentanta permanentă a preşedintelui ucrainean în Republica Autonomă Crimeea. Ea a criticat, de asemenea, „colonizarea” şi „rusificarea totală” a regiunii.

Potrivit responsabilei ucrainene, situaţia drepturilor omului s-a deteriorat şi mai mult, în special pentru tătarii musulmani din Crimeea, care aveau cândva propriul lor parlament, însă acum sunt persecutaţi politic, casele le sunt percheziţionate şi mass-media tătare sunt închise. Totodată, zeci de mii de tătari din Crimeea au fugit în străinătate în septembrie 2022, în cadrul controversatei mobilizări forţate a Rusiei pentru război.

Navalnaia, discurs emoționant în plenul Parlamentului European

13:06 VIDEO Iulia Navalnaia, discurs emoționant în plenul Parlamentului European: Putin este în stare de orice, nu se poate negocia cu el / Nu aveți de-a face cu un politician, ci cu un monstru sângeros / Putin mi-a torturat și ucis soțul

12:50Documente clasificate scurse în presă arată că Rusia a exersat folosirea unor arme nucleare tactice în fazele inițiale ale unui eventual major cu o altă putere mondială și a făcut simulări inclusiv pentru o invazie din partea Chinei.

12:42 Trupele rusești au cucerit satul ucrainean Stepove, situat la aproximativ 11 km nord-vest de Avdiivka, a anunțat luni Ministerul rus al Apărării. Armata ucraineană anunțase marți că și-a retras trupele din Stepove și Sieverne, două sate care aveau o populație totală înainte de război de mai puțin de 100 de persoane.

Rusia a capturat orașul Avdiivka la începutul acestei luni, prima sa victorie majoră de la cucerirea orașului Bahmut în luna mai a anului trecut.

Rusia a pierdut din influența asupra fostelor țări din URSS:

12:30 Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării:

  • Războiul din Ucraina a contribuit la o schimbare semnificativă în relația Rusiei cu țările din fosta Uniune Sovietică. Rusia continuă să considere, aproape sigur, că menținerea influenței sale în aceste țări este o prioritate de politică externă, crucială pentru securitatea internă și prosperitatea economică. După februarie 2022, deși există diferențe între țări, influența totală a Rusiei asupra vecinilor săi apropiați a scăzut.
  • Resursele pe care Rusia le-a alocat în Ucraina și eșecul său de a obține un progres militar au pus sub semnul întrebării poziția tradițională a Rusiei ca garant al securității regionale. Încălcarea de către Rusia a suveranității ucrainene a ridicat perspectiva unei amenințări la adresa securității acestor țări tocmai din partea Rusiei. Declinul economiei rusești și riscul unor sancțiuni secundare au intensificat preocupările legate de dependența economică față de Rusia.
  • Ca răspuns la aceste tendințe, statele din fosta Uniune Sovietică și-au intensificat eforturile de a-și diversifica relațiile economice, politice și de securitate pentru a-și reduce dependența de Rusia. Deși Rusia menține în regiune o prezență semnificativă, atât deschisă, cât și mascată, capacitatea Kremlinului de a-și atinge scopurile și obiectivele a scăzut aproape sigur în mod semnificativ în ultimii doi ani.

Navalnîi va fi înmormântat vineri la Moscova

12:09 Un tribunal din sudul Rusiei a condamnat un ucrainean la 11 ani și jumătate de închisoare pentru spionaj, pentru că ar fi încercat să procure componente secrete de rachete pentru Ucraina, au relatat miercuri agențiile de presă rusești.

Serviciul de securitate FSB a afirmat că bărbatul, Serghei Krivițki, în vârstă de 57 de ani, era un agent al serviciilor secrete militare ucrainene. FSB a transmis că acesta ar fi încercat să cumpere componente secrete pentru sistemul rusesc de rachete sol-aer S-300 pentru a le introduce ilegal în Ucraina.

În 2023, Rusia a deschis 31 de cazuri de spionaj și 98 de cazuri de trădare, cel mai mare număr după căderea Uniunii Sovietice, în 1991. (Reuters)

11:33 O fostă purtătoare de cuvânt a lui Alexei Navalnîi, Kira Yarmysh, a anunțat pe platforma X că acesta va fi înmormântat pe 1 martie la cimitirul Borisovskoye și că ceremonia de înmormântare de vineri va avea loc la ora 14:00 la Biserica Icoanei Maicii Domnului din districtul moscovit Maryino.

„Veniți cu mult înainte”, le-a transmis ea celor care vor să asiste la ceremonie.

Transnistria: Primul „Congres al deputaților” din ultimii18 ani

10:37 Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare utilizarea profiturilor obținute din activele rusești sechestrate pentru a achiziționa materiale militare pentru Ucraina, a declarat miercuri președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Este timpul să începem o discuție despre utilizarea profiturilor excepționale din activele rusești înghețate pentru a achiziționa în comun echipamente militare pentru Ucraina", a declarat ea în Parlamentul European, într-un discurs în care a îndemnat UE să facă mai mult în ceea ce privește politica de apărare.

„Nu ar putea exista un simbol mai puternic și o utilizare mai bună a acestor bani decât să facem din Ucraina și din întreaga Europă un loc mai sigur pentru a trăi", a adăugat șefa executivului UE.

10:15Transnistria: Primul „Congres al deputaților” după 18 ani, pe fondul speculațiilor că se va cere iar alipirea la Rusia / Tiraspolul critică „agitația mediatică” și zvonurile „stupide”.

„Parlamentarii” din Transnistria, regiunea separatistă pro-rusă din Republica Moldova, se reunesc miercuri pentru a discuta - potrivit declarațiilor oficiale - probleme economice, dar ședința vine pe fondul unor speculații că ei ar putea cere să devină teritoriu al Federației Ruse, transmite AFP.

09:39 Un lansator spațial rusesc va trimite joi un satelit iranian pe orbită, a declarat vineri ministrul iranian al Informațiilor și Comunicațiilor, Issa Zarepour, anunțul venind într-un moment în care Washingtonul este din ce în ce mai îngrijorat de aprofundarea legăturilor de securitate dintre Teheran și Moscova. (Reuters)

Un emisar special chinez va merge în Rusia și Ucraina

09:24 Emisarul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice va vizita Rusia, Polonia, Ucraina, Germania și Franța începând cu 2 martie, a anunțat miercuri o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe.

Li Hui, Emisarul special al guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice, va călători pentru a doua rundă de discuții diplomatice cu scopul de a promova o soluționare politică a crizei ucrainene, a declarat Mao Ning în cadrul unei conferințe de presă obișnuite.

„Cel mai urgent lucru la acest moment este restabilirea păcii. Nu am renunțat niciodată la eforturile noastre de a promova pacea și nu ne-am oprit niciodată eforturile de a încuraja negocierile”, a spus ea. (Reuters)

09:13 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de marți: 1.060 soldați, 14 tancuri, 14 alte blindate, 20 de tunuri, 2 sisteme antiaeriene, 2 avioane de luptă, 47 diferite vehicule și 6 echipamente speciale.

Rușii încearcă să avanseze cât mai mult în zona Avdiivka

08:28 Forțele rusești încearcă să exploateze oportunitățile tactice oferite de cucerirea Avdiivka și par să mențină un ritm relativ ridicat al operațiunilor ofensive, cu scopul de a avansa cât mai mult posibil în zona Avdiivka înainte ca forțele ucrainene să stabilească linii defensive mai închegate și mai greu de penetrat în zonă, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Forțele rusești și-au redus temporar ritmul operațiunilor în timp ce curățau Avdiivka în urma cuceririi așezării la 17 februarie, dar de atunci au reluat un ritm relativ ridicat al atacurilor mai la vest și la nord-vest de Avdiivka.

Purtătorul de cuvânt al Grupului ucrainean al forțelor Tavriisk, Dmytro Lykhovyi, a declarat marți februarie că forțele rusești au mărit recent dimensiunea grupurilor lor de asalt în direcția Tavriisk (Avdiivka prin vestul regiunii Zaporojie), de la grupuri mici la formațiuni de mărimea unui pluton și chiar a unei companii.

Lykhovyi și comandantul grupului de forțe ucrainene Tavriisk, Oleksandr Tarnavskyi, au declarat că forțele ucrainene și-au stabilizat liniile defensive de-a lungul liniei Tonenke-Orlivka-Berdychi. Cu toate acestea, experți militari ucraineni au caracterizat fortificațiile ucrainene la vest de Avdiivka ca fiind „dezamăgitoare" și „problematice", mai notează ISW.

07:40 Aflat în plin turneu internațional, Volodimir Zelenski participă miercuri la o conferință de securitate în Albania, prima sa deplasare în Balcani după începutul invaziei ruse, notează AFP.

Ministrul albanez de externe, Igli Hasani, a anunțat marți seara sosirea sa la Tirana, afirmând într-un mesaj postat pe rețelele de socializare că țara sa „este solidară cu Ucraina în lupta sa eroică împotriva Rusiei".

Zelenski ar urma să participe la summitul liderilor din Balcanii de Vest, care se desfășoară până joi în capitala albaneză. Membră a NATO din 2009, Albania este un susținător clar al Ucrainei în fața ofensivei rusești, dar liderii săi au rămas rezervați pe tema furnizării de arme Kievului.

„Kremlin Leaks” dezvăluie planul de propagandă al lui Putin înaintea prezidenţialelor

07:31 Rusia a atacat azi-noapte cu rachete antiaeriene ghidate S-300 lansate din regiunea ocupată Donețk și cu 10 drone Shahed lansate din din regiunea rusă Primorsko-Akhtarsk, au anunțat forțele aeriene ucrainene.

Grupurile de tragere mobile ale Forțelor de Apărare și unitățile de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene au distrus cele 10 Shahed în regiunile Odesa și Nikolaev, potrivit unei postări pe Telegram. Forțele aeriene ucrainene nu au precizat ce s-a întâmplat cu rachetele S-300 trase de ruși.

00:34Documente secrete de la Kremlin - „Kremlin Leaks” -, divulgate site-ului eston Delfi, dezvăluie alocarea de către administraţia lui Vladimir Putin a unui buget în valoare de un miliard de euro în vederea unui control ideologic al populaţiei ruse şi din teritoriile ucrainene anexate, în vederea realegerii acestuia la 17 martie, printr-o propagandă fără precedent, relatează Le Pont.

„Kremlin Leaks”, publicate de site-ul Delfi şi un consorţiu internaţional de presă, prezintă un tablou detaliat al unei reţele de propagandă şi de cenzură înfiinţat de Kremlin cu scopul de a influenţa fiecare cetăţean rus şi pe locuitorii din teritoriile anexate din Ucraina.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind războiul:

----------------