Presa de la Moscova susține că trupele rusești au ajuns la un kilometru de orașul ucrainean Ceasiv Yar, supranumit „Poarta către Bahmut”, în timp ce comandamentul de la Kiev spune că în direcția orașului se dau lupte grele.

Soldati ucraineni in apropiere de Ceasiv YarFoto: Madeleine Kelly / Zuma Press / Profimedia

„Armata rusă mai are aproximativ un kilometru până la periferia orașului Ceasiv Yar, pe frontul Artemovsk”, scria pravda.ru, folosind denumirea folosită de ruși pentru Bahmut, fără să citeze surse.

Izvestia, cel mai vechi cotidian din Rusia, îl citează în schimb pe Jan Gaghin, consilierul militar al lui Denis Pușilin, liderul separatiștilor pro-ruși din Donețk, care a declarat miercuri că „artileria și aviația rusă operează asupra pozițiilor Forțelor Armate ale Ucrainei” din Ceasiv Yar.

La fel ca Bahmut, Ceasiv Yar, un oraș cu o populație de aproximativ 12.500 de locuitori înainte de izbucnirea războiului, se află în regiunea Donețk.

„Ceasiv Yar este deja în linia directă de vedere a luptătorilor noștri. Gruparea [de forțe ucrainene din oraș] este semnificativă, unitățile ucrainene care au supraviețuit la Artemovsk s-au retras acolo”, a spus Gaghin într-un interviu acordat agenției RIA Novosti.

El a spus că trupele ucrainene au reușit să reconstruiască fortificații puternice la Ceasiv Yar, localitate care se află la aproximativ 15 kilometri vest de Bahmut, în lunile care au trecut de la retragerea lor din Bahmut înspre sfârșitul lunii mai a anului trecut, dar că ele dispun de „resurse limitate”.

„Există o criză a recrutării pentru Forțele Armate ucrainene și toate resursele - atât personalul, cât și echipamentele - sunt limitate. Comandamentul jonglează cu rezervele, rupte între sectoare ale frontului”, a mai declarat oficialul militar rus.

Luptele din jurul Ceasiv Yar, eclipsate de cele pentru Bahmut

Generalul Oleksandr Sîrski, noul comandant-șef al forțelor armate ucrainene, declarase încă de pe 3 ianuarie că rușii și-au reluat operațiunile ofensive în jurul Ceasiv Yar, însă la momentul respectiv toată atenția era concentrată asupra luptelor ce se dădeau pentru Avdiivka.

Sîrski a vizitat trupele de la Ceasiv Yar în data de 8 februarie, când comandamentul Forțelor Terestre ale Ucrainei vorbea despre o situație „tensionată” în acest sector al frontului.

„Inamicul încearcă să spargă apărarea noastră din zona Ceasiv Yar și recurge la acțiuni locale ale unor mici grupuri de asalt sub acoperirea dronelor și artileriei. Folosește pe scară largă drone kamikaze și folosește echipamente electronice de război. Situația este tensionată, necesită monitorizarea constantă a situației și luarea rapidă a deciziilor direct pe teren”, afirma comandamentul într-un comunicat citat de presa ucraineană.

Miercurea aceasta, agenția ucraineană Unian notează că forțele de apărare ucrainene, „cu eforturi titanice, nu permit ocupanților ruși să se apropie de înălțimile dominante ale Ceasiv Yar în direcția Bahmut pentru a preveni ocuparea orașului de inamic”.

Yuri Fedorenko, comandantul batalionului de drone de pe lângă Brigada 92 de Asalt staționată aici, a declarat că situația „rămâne destul de dificilă”.

„De ce? Pentru că, pentru inamic, direcția Bahmut este una dintre priorități. Obiectivul său principal este să restabilească acele poziții pierdute în timpul operațiunii de contraofensivă de vară și toamnă a Forțelor de Apărare”, a spus acesta, referindu-se la progresele înregistrate de forțele ucrainene în estul țării în timpul ofensivei lor din 2023.

Generalul Sîrski a anunțat la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut că forțele rusești au preluat inițiativa pe frontul din Bahmut, trecând de la defensivă la „acțiuni active”. Anunțul său a venit cu doar câteva zile înainte ca generalul Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al armatei ucrainene la momentul respectiv, să lase de înțeles că ofensiva Kievului a eșuat.

O victorie a rușilor la Ceasiv Yar ar putea avea consecințe grave pentru Ucraina

Fedorenko a explicat miercuri pentru Unian de ce Ceasiv Yar este atât de important pentru armata rusă, afirmând că aceasta va încerca „tot posibilul și imposibilul pentru a-l cuceri”.

„De ce este acest lucru important pentru inamic? Deoarece Ceasiv Yar este pe o înălțime dominantă și, dacă inamicul o ocupă, el poate lua în vizor Konstantinovka, Drujkivka și, în consecință, orașul Kramatorsk”.

Cu o populație de aproximativ 147.000 de locuitori înainte de începerea războiului în februarie 2022, Kramatorsk este sediul administrativ din regiunea Donețk al Ucrainei în condițiile în care orașul care poartă numele regiunii a fost capturat de separatiștii pro-ruși în timpul Războiului din Donbas pe care l-au declanșat în 2014.

Între Ceasiv Yar și Kramatorsk sunt 25 de kilometri.

Fedorenko a declarat că, prin urmare, apărătorii ucraineni fac tot posibilul și depun „eforturi titanice” pentru a se asigura că rușii nu vor reuși să intre în oraș și că lupte au loc atât ziua, cât și noaptea, și că „inamicul folosește destul de activ aviația cu bombe ghidate”.

Deși nu este clar cât de mult au reușit să se apropie rușii de oraș, televiziunea americană CBS News descrie Ceasiv Yar într-un reportaj difuzat miercuri drept „un oraș în prima linie” a frontului și arată că el este bombardat sporadic de forțele rusești.

Urmărește ultimele evoluții din a 735-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.