Ucraina nu are de gând să își închidă granița cu Polonia și nu este angajată în discuții pe această temă, a declarat miercuri vicepremierul Oleksandr Kubrakov, potrivit Reuters.

La granița polonezăFoto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

„Ucraina nu are de gând să își închidă granițele cu Polonia. Nimeni din partea ucraineană nu negociază pe această temă”, a scris Kubrakov pe X, fostul Twitter. „Poporul nostru luptă pentru existența sa într-un război cu agresorul rus. Pentru noi, o graniță stabilă este o chestiune de supraviețuire”.

Premierul polonez Donald Tusk, angajat în discuții pentru a face față protestelor fermierilor polonezi care au perturbat traficul de frontieră, a declarat anterior că opțiunea închiderii temporare a frontierei este în discuție cu autoritățile ucrainene.

„Discutăm de asemenea cu partea ucraineană despre închiderea temporară a frontierei şi suspendarea schimburilor de mărfuri în general”, a declarat Donald Tusk, recunoscând că aceasta ar fi o soluţie „dureroasă pentru ambele părţi”, relatează AFP.

„Sunt pregătit să iau decizii ferme în ce priveşte frontiera cu Ucraina, mereu în consultare cu Kievul, pentru a nu exista tensiuni inutile. Dar trebuie să găsim o soluţie pe termen lung”, a explicat Donald Tusk, adăugând că a primit din partea Bruxellesului şi Kievului propuneri pentru cote de produse ucrainene care pentru Varşovia sunt „inacceptabile”.

Tusk a mai anunţat că se va întâlni joi cu reprezentanţi ai agricultorilor polonezi, care blochează şosele şi posturi de frontieră în protestele lor contra importurilor agricole ucrainene, pe care blocul comunitar le-a scutit de taxe vamale şi de obligaţia respectării standardelor europene - pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia - şi astfel sunt comercializate pe piaţa europeană la preţuri de dumping, preţuri sub costurile producătorilor locali.

În mai multe puncte de frontieră cu Ucraina şi în portul Gdansk agricultorii polonezi au atacat recent camioane şi vagoane care transportau cereale ucrainene şi le-au deversat încărcăturile, provocând reacţii virulente din partea Kievului.