Condamnarea disidentului și laureatului Nobel rus Oleg Orlov este o nouă tentativă a regimului lui Vladimir Putin de a-i reduce la tăcere pe criticii săi din Rusia și să își „termine treaba”, a declarat miercuri Comitetul Nobel de la Oslo, citat de AFP și Agerpres.

Oleg Orlov in timpul procesuluiFoto: Sergei Karpukhin / TASS / Profimedia

„Timp de mulţi ani, regimul lui Putin a încercat să-i reducă la tăcere pe liderii Memorial şi ai altor organizaţii importante ale societăţii civile din Rusia şi el foloseşte astăzi războiul din Ucraina drept pretext pentru a-şi termina 'treaba'”, a spus preşedintele Comitetului Nobel în Norvegia, Jorgen Watne Frydnes, citat într-un comunicat.

„Este important ca el să nu reuşească asta”, a adăugat Jorgen Watne Frydnes.

Un tribunal rus l-a condamnat marţi pe Oleg Orlov, figură marcantă în domeniul apărării drepturilor omului, la doi ani şi jumătate de închisoare pentru denunţarea repetată a ofensivei militare declanşate în urmă cu doi ani împotriva Ucrainei la ordinul lui Vladimir Putin.

Comitetul Nobel denunță condamnarea lui Orlov ca fiind motivată politic

Această condamnare „este motivată de consideraţii politice şi constituie o nouă dovadă a lipsei de respect tot mai mare faţă de drepturile omului şi libertatea de exprimare în Rusia de astăzi”, a adăugat Comitetul Nobel. Lui Oleg Orlov i s-a imputat că a manifestat împotriva ofensivei ruse în Ucraina şi că a semnat un articol foarte critic la adresa autorităţilor ruse, publicat în media franceză Mediapart.

În acest articol, el acuza trupele ruse de uciderea în masă a populaţiei civile ucrainene şi deplângea victoria în Rusia a „celor mai sumbre forţe”, cele ce „visau la o revanşă totală” după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991.

Activ încă din anii 1970, Oleg Orlov a devenit unul dintre pilonii Memorial, principala organizaţie care luptă în Rusia pentru apărarea memoriei celor care au suferit de pe urma represaliilor sovietice şi documentează represaliile din timpul preşedintelui Putin.

ONG-ul a fost dizolvat la sfârşitul lui 2021 de justiţia rusă, fiind apoi recompensat cu Premiul Nobel pentru Pace, în 2022, la câteva luni după începerea războiului Moscovei împotriva Ucrainei. Orlov a jurat că va continua lupta, chiar dacă, după cum a recunoscut chiar el, angajaţii săi trebuie acum să lucreze într-o „semi-clandestinitate”.

Urmărește ultimele evoluții din a 735-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.