Rusia a început să bombardeze o mare parte din Ucraina încă de sâmbătă seara, folosind rachete balistice și hipersonice. Atacurile ruseşti vin după ce Moscova a acuzat Ucraina că a lovit un petrolier rusesc cu 11 membri ai echipajului, în Marea Neagră, un al doilea astfel de atac cu drone pe mare în tot atâtea zile. O bombă aeriană ghidată a lovit un centru de transfuzii sanguine din regiunea Harkov, provocând mai multe morți și răniți, a anunțat președinele Zelenski.

Militar ucrainean într-un vehicul de luptă BMD-1Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

07:39 Noul articol LIVE, cu evenimentele de luni, este aici

SINTEZA ZILEI

 • Kievul a lovit mai multe poduri rutiere dintre Crimeea și Ucraina ocupată / „Au folosit Storm Shadow”, spun rușii
 • „Ucraina încearcă să se concentreze pe întreruperea logisticii și a aprovizionării rusești pentru a slăbi apărarea Rusiei. Nu este surprinzător faptul că una dintre modalitățile prin care încearcă să sprijine acest lucru este distrugerea podurilor”, a declarat Rob Lee, expert militar
 • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski consideră că scutul aerian al Ucrainei va garanta securitatea întregului continent. Zelenski a afirmat, în discursul său de duminică seară, că Ucraina are nevoie de forţă şi de concentrare maximă pentru a câştiga războiul.
 • Ce a salvat aerodromul ucrainean Starokostiantiniv de atacurile rusești
 • Discuțiile de pace de la summitul ucrainean din Arabia Saudită au fost „productive și oneste până acum”
 • Rusia nu a făcut progrese majore în timp ce luptele se desfășoară pe frontul de est, spune armata ucraineană
 • Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat că Moscova nu are nevoie să poarte convorbiri de pace cu Ucraina până când această ţară nu le va cere în genunchi milă, comentând întâlnirea din oraşul saudit Jeddah

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 529, LIVETEXT:

20:30Zelenski: Aici, pe cerul nostru, putem dovedi că teroarea pierde. Scutul nostru aerian va garanta în cele din urmă securitatea întregii Europe

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski consideră că scutul aerian al Ucrainei va garanta securitatea întregului continent. Zelenski a afirmat, în discursul său de duminică seară, că Ucraina are nevoie de forţă şi de concentrare maximă pentru a câştiga războiul.

21:35Armata ucraineană confirmă lovirea unor rute rusești cheie către Crimeea

Armata ucraineană a confirmat că a lovit duminică podurile rutiere care fac legătura între Crimeea și părțile din sudul Ucrainei ocupate de Rusia.

Loviturile "au lovit două căi de comunicație cheie" pentru Rusia, podul Cionhar care leagă regiunea Kherson de Crimeea și un pod mai mic către peninsulă din orașul ucrainean Henichesk, au declarat Forțele Armate ale Ucrainei pe Telegram.

20:35 Ce a salvat aerodromul ucrainean Starokostiantiniv de atacurile rusești

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iurii Ihnat, a declarat la televiziunea națională pe 6 august că ultima încercare a Rusiei de a ataca aerodromul din Starokostiantiniv, în regiunea Hmelnitski, a fost ineficientă, deoarece există protocoale pentru a proteja aeronavele, potrivit Kyiv Independent.

Kievul a lovit mai multe poduri rutiere dintre Crimeea și Ucraina ocupată

19:49Atacurile sporite asupra Crimeei perturbă logistica Rusiei, încercând să deraieze apărarea sa sudică

„Ucraina încearcă să se concentreze pe întreruperea logisticii și a aprovizionării rusești pentru a slăbi apărarea Rusiei. Nu este surprinzător faptul că una dintre modalitățile prin care încearcă să sprijine acest lucru este distrugerea podurilor”, a declarat Rob Lee, expert militar și Senior Fellow la Institutul de Cercetare a Politicii Externe, pentru Kiev Independent.

18:40Discuțiile de pace de la summitul ucrainean din Arabia Saudită au fost „productive și oneste până acum”

A doua zi a reuniunii privind restabilirea păcii în Ucraina are loc la Jeddah, în Arabia Saudită, la care participă astăzi peste 40 de țări. Un oficial de rang înalt din cadrul biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că discuțiile de pace, până în prezent, au fost productive, potrivit CNN.

17:56Mai multe explozii au afectat poduri rutiere între Crimeea și Ucraina ocupată, afirmă oficiali instalați de Rusia

Mai multe explozii au fost raportate pe poduri rutiere critice care leagă Crimeea de părți din regiunea Herson, ocupată de Rusia, în Ucraina, potrivit unor oficiali instalați de Rusia, informează CNN.

16:43Rusia nu a făcut progrese majore în timp ce luptele se desfășoară pe frontul de est, spune armata ucraineană

Au avut loc lupte grele de-a lungul liniei frontului de est în război, cu sute de confruntări recente, dar Rusia nu a reușit să facă niciun progres semnificativ, a declarat duminică un oficial militar ucrainean, potrivit CNN.

16:05Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat că Moscova nu are nevoie să poarte convorbiri de pace cu Ucraina până când această ţară nu le va cere în genunchi milă, comentând întâlnirea din oraşul saudit Jeddah, la care participă zeci de țări, în căutarea unei soluţii la războiul din Ucraina, transmite EFE.

Moscova, vizată de o dronă

15:30Moscova a declarat duminică că discuțiile din acest sfârșit de săptămână din Arabia Saudită, la care participă SUA, China și India și care au avut ca scop stabilirea unor principii pentru o încetare pașnică a războiului, sunt o încercare sortită eșecului de a alinia Sudul global în spatele Kievului, transmite Reuters.

14:21Consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu a afirmat la reuniunea de la Jeddah privind Ucraina că a arătat sprijinul României faţă de Formula pentru Pace a preşedintelui Volodimir Zelenski, potrivit news.ro.

„Orice viitoare pace trebuie să garanteze securitatea Ucrainei în interiorul graniţelor sale recunoscute internaţional şi libertatea sa de a-şi urma alegerile suverane, fără interferenţe”, a subliniat el.

„Cerinţele prealabile pentru începerea discuţiilor pentru pace sunt: Rusia să oprească ostilităţile, să îşi retragă trupele şi să respecte pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei. Doar Ucraina, ca victimă a agresiunii, poate decide când să înceapă discuţiile pentru pace”, a punctat Aurescu, fost ministru de Externe.

El a adăugat că România sprijină pe deplin viitorul Summit Global pentru Pace, cu cea mai largă participare din toate regiunile lumii.

14:05Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunțat că o dronă care viza capitala rusă a fost doborâtă duminică de către forțele de apărare aeriană, după mai multe atacuri similare, potrivit AFP.

13:45 Rusia are capacități militare și tehnice pentru a elimina amenințările la adresa securității în Marea Neagră, a declarat duminică ministrul adjunct de externe rus Serghei Ryabkov, citat de agenția de presă TASS și Reuters.

Declarația lui Ryabkov, care a acuzat Statele Unite și Marea Britanie pentru escaladarea tensiunilor, vine la câteva zile după ce dronele maritime ucrainene au atacat o navă de război rusă în apropierea portului rusesc Novorossiisk și un petrolier rusesc în apropiere de Crimeea.

Ucraina a bombardat regiunea rusă Kursk, acuză guvernatorul regional

13:00Guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, susține că satul Tetkino a fost bombardat duminică de ucraineni, transmit agențiile de presă rusești.

„Satul Tetkino, districtul Glușkovski, a fost bombardat din Ucraina. Au fost înregistrate 10 lovituri. În consecință, ferestrele, acoperișurile, fațadele și gardurile din 12 gospodării au fost avariate. Cu siguranță vom oferi asistență tuturor proprietarilor”, a transmis guvernatorul regiunii Kursk, mărginită la vest de Ucraina.

11:42 În ultimele 24 de ore, 257.178 de persoane, dintre care 18.082 de cetăţeni ucraineni, au intrat în România. Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până acum, la nivel naţional, au intrat în România 5.413.351 cetăţeni ucraineni, a precizat Poliţia de Frontieră.

11:22 Comemorarea bombardamentului de la Hiroshima: Japonia denunță amenințările nucleare rusești

Premierul japonez a denunțat duminică amenințările Rusiei de a folosi arme nucleare, în timp ce Japonia comemorează 78 de ani de la bombardamentul atomic de la Hiroshima de către Statele Unite, potrivit AFP.

10:42Operatorul polonez PERN a detectat sâmbătă seară o scurgere pe o linie a conductei Drujba, care transportă petrol din Rusia către Europa, și a oprit pomparea petrolului prin această linie, informează Reuters.

10:05Sistemul de apărare aeriană al Rusiei a distrus două drone deasupra districtului Karachevskîi din regiunea Briansk, a declarat duminică Alexander Bogomaz, guvernatorul regiunii ruse care se învecinează cu Ucraina, transmite Reuters.

„Nu au existat pagube sau victime", a declarat Bogomaz pe canalul Telegram.Nu a fost clar cine a lansat dronele și nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei.

Autoritățile ruse spun că regiunea Briansk - care se învecinează atât cu Ucraina, cât și cu Belarus - a fost martoră la multiple atacuri ale forțelor ucrainene și ale grupurilor de sabotaj pro-ucrainene în cele 17 luni de când Rusia și-a lansat invazia asupra Ucrainei.

Rusia a lansat peste noapte un atac în mai multe valuri asupra Ucrainei

09:23Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a cerut mai multe arme pentru soldații Kievului după un atac masiv al Rusiei în care a folosit un adevărat arsenal.

09:03Rusia a lansat peste noapte un atac în mai multe valuri asupra Ucrainei, folosind 70 de arme de atac aerian, inclusiv rachete de croazieră și hipersonice și drone de fabricație iraniană, au anunțat duminică Forțele Aeriene de la Kiev, informează Reuters. Principala țintă a fost un aerodrom din vestul Ucrainei, susține un oficial.

08:45Vapoarele de croazieră care coboară pe Dunăre, din Germania și Austria, nu mai ajung până la Tulcea, după ce dronele Rusiei au lovit porturile Reni și Izmail. Unii operatori de turism din Deltă spun că în 2023 au grad de ocupare cam la o treime față de alți ani. În timp ce unii dau vina pe războiul din apropiere, alții cred că scăderea puterii de cumpărare a românilor este cauza principală.

08:30O universitate din Donețk a fost bombarbdată de ucraineni, acuză oficialii din orașul controlat de Rusia din estul Ucrainei, transmite Reuters.

„Ca urmare a ultimului atac asupra Donețkului, clădirea Universității de Economie și Comerț este în flăcări", a declarat pe Alexei Kulemzin, primarul instalat de Rusia.

Alexei Kostrubițki, ministrul de urgență instalat de Rusia pentru regiunea pe care Moscova o numește Republica Populară Donețk, susține că forțele ucrainene au folosit muniție cu dispersie în bombardamentele care au provocat incendiul. Reuters precizează că nu a putut verifica independent informația.

Kostrubițki a precizat că nu era nimeni în clădire în momentul atacului.

08:25O bombă aeriană ghidată de Rusia a lovit un centru de transfuzii sanguine din nord-estul Ucrainei, provocând moartea mai multor persoane şi rănirea altora, a afirmat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit BBC, notează news.ro.

Într-o postare pe reţelele sociale, Zelenski i-a descris pe făptaşi ca „bestii” care caută să „distrugă totul care pur şi simplu permite să trăieşti”.

„Doar această crimă spune totul despre agresiunea rusească”, a spus el.

El nu a precizat câţi oameni au fost ucişi şi răniţi în atac.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

 • Un tir de rachete rusești a vizat Ucraina sâmbătă seara devreme, lovind clădiri aparținând producătorului de avioane Motor Sich, al cărui control a fost preluat de stat în 2022 pentru „importanța sa strategică” în sprijinirea efortului de război, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski
 • În Arabia Saudită, discuțiile despre Ucraina nu sunt „deloc ușoare” / Ce succes a obținut totuși Kievul?
 • Mercenarii grupului Wagner se află pe teren în Niger, „instruind” membrii forțelor armate care participă la o lovitură de stat militară în curs de desfășurare, potrivit unor instituții media.
 • Armata rusă revendică cucerirea unui sat pe frontul unde atacă fără încetare trupele ucrainene. „Au loc lupte violente”
 • Dmitri Medvedev sugerează că porturile ucrainene vor fi atacate din nou: “Se pare că atacurile din Odesa, Ismail şi alte locuri nu au fost suficiente”
 • Ucraina pregătește alte surprize pentru Rusia. Cel mai recent avertisment pentru porturile de la Marea Neagră
 • Ambasada Chinei în Rusia a criticat tratamentul aplicat celor cinci cetățeni chinezi cărora li s-a refuzat intrarea în Rusia, calificând acest tratament drept incompatibil cu relațiile de prietenie dintre cele două țări, informează Reuters.

-----------------

Evenimentele de sâmbătă privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro