O „bătălie extrem de aprigă are loc" în orașul Bahmut, în estul Ucrainei, îndelung contestat, a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, în timp ce forțele ucrainene avansează „încet, dar cu încredere" la sud de oraș, asigurându-și în același timp controlul asupra pozițiilor de la nord de acesta. Locuitorii din Crimeea au anunțat o explozie în apropierea podului care leagă peninsula de Rusia continentală sâmbătă dimineața devreme, dar un oficial instalat de Rusia în regiune a negat că podul ar fi fost atacat. Exploziile, de fapt, de la un petrolier rusesc din apropiere care a fost avariat de o dronă kamikaze ucraineană.

Soldat ucrainean în tranșee în regiunea DonețkFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Un tir de rachete rusești a vizat Ucraina sâmbătă seara devreme, lovind clădiri aparținând producătorului de avioane Motor Sich, al cărui control a fost preluat de stat în 2022 pentru „importanța sa strategică” în sprijinirea efortului de război, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski
  • În Arabia Saudită, discuțiile despre Ucraina nu sunt „deloc ușoare” / Ce succes a obținut totuși Kievul?
  • Mercenarii grupului Wagner se află pe teren în Niger, „instruind” membrii forțelor armate care participă la o lovitură de stat militară în curs de desfășurare, potrivit unor instituții media.
  • Armata rusă revendică cucerirea unui sat pe frontul unde atacă fără încetare trupele ucrainene. „Au loc lupte violente”
  • Dmitri Medvedev sugerează că porturile ucrainene vor fi atacate din nou: “Se pare că atacurile din Odesa, Ismail şi alte locuri nu au fost suficiente”
  • Ucraina pregătește alte surprize pentru Rusia. Cel mai recent avertisment pentru porturile de la Marea Neagră
  • Ambasada Chinei în Rusia a criticat tratamentul aplicat celor cinci cetățeni chinezi cărora li s-a refuzat intrarea în Rusia, calificând acest tratament drept incompatibil cu relațiile de prietenie dintre cele două țări, informează Reuters.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 528, LIVETEXT:

22:40În Arabia Saudită, discuțiile despre Ucraina nu sunt „deloc ușoare” / Ce succes a obținut totuși Kievul?

22:00 Zelenski: Rachete rusești au vizat producătorul de avioane Motor Sich

Un tir de rachete rusești a vizat Ucraina sâmbătă seara devreme, lovind clădiri aparținând producătorului de avioane Motor Sich, al cărui control a fost preluat de stat în 2022 pentru „importanța sa strategică” în sprijinirea efortului de război, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de AFP.

21:15Ministrul turc de externe Hakan Fidan a discutat, în cadrul unei convorbiri telefonice cu secretarul de stat american Antony Blinken, despre relansarea inițiativei privind cerealele din Marea Neagră, a declarat sâmbătă o sursă din cadrul Ministerului turc de Externe, potrivit Reuters.

Cei doi înalți diplomați au discutat, de asemenea, în timpul convorbirii telefonice, despre un proces de normalizare între Azerbaidjan și Armenia, despre securitatea Mării Negre și despre extinderea NATO, a precizat sursa.

20:44 Ucraina spune că a respins toată ziua atacurile rușilor

  • Forțele ucrainene susțin că au respins atacurile violente ale trupelor rusești la Vilșanoi și Sinkivka (lângă Harkov).
  • Rusia a desfășurat un atac nereușit la Bilogorivka (lângă Lyman) și a efectuat lovituri aeriene în zonă și în Donețk;
  • bombardamentele puternice de la Bakhmut au fost urmate de lupte intense;
  • Ucraina a respins încercările Rusiei de a avansa în Avdiivka

20:26Rusia „lansează rachete din Belarus” / Explozii în mai multe regiuni din Ucraina, după amenințările Moscovei

La Kiev și Zaporojie au fost lansate alerte aeriene și au fost raportate explozii, dar se pare că atacurile rusești asupra teritoriului ucrainean sunt mult mai răspândite.

19:35 Lituania se pregătește să predea Ucrainei lansatoare NASAMS

Lituania s-a angajat să cumpere Ucrainei două sisteme norvegiene avansate de rachete sol-aer (NASAMS) iar acum pare gata să îndeplinească această promisiune.

Rusia a trimis un avion pentru a intercepta o dronă de recunoaștere americană

19:18Rusia „va răspunde” la „atacurile teroriste” ucrainene după atacurile cu drone din Marea Neagră

Rusia va răspunde în urma a ceea ce numește „atac terorist asupra unei nave civile” în strâmtoarea Kerci și îi va pedepsi pe cei responsabili, afirmă Ministerul Apărării.

„Nu poate exista nicio justificare pentru astfel de acțiuni barbare, ele nu vor rămâne fără răspuns, iar autorii și autorii lor vor fi pedepsiți în mod inevitabil”, a declarat Maria Zaharova.

18:49Mercenarii Wagner din Niger instruiesc luptătorii implicați în lovitură de stat - rapoarte

Mercenarii grupului Wagner se află pe teren în Niger, „instruind” membrii forțelor armate care participă la o lovitură de stat militară în curs de desfășurare, potrivit unor instituții media.

18:08Rusia a trimis un avion pentru a intercepta o dronă de recunoaștere americană, susține Kremlinul

Ministerul rus al Apărării susține că a trimis un avion de vânătoare Su-30 pentru a intercepta o dronă de recunoaștere americană care a încălcat granița sa la Marea Neagră.

Un echipaj rus a identificat drona ca fiind o dronă de recunoaștere MQ-9A Reaper a Forțelor Aeriene ale SUA, a declarat ministerul. De asemenea, acesta susține că drona s-a îndepărtat de graniță când a văzut avionul rusesc care se apropia.

17:46Marina rusă susține că a identificat și distrus în această dimineață o "dronă de suprafață" în largul coastelor Sevastopolului, în Crimeea.

Guvernatorul instalat de Rusia în regiune, Mihail Razvozhaev, a declarat pe canalul său de Telegram că cei care se află pe plajele din apropiere nu ar trebui să se alarmeze și ar trebui să rămână unde se află.

Armata rusă revendică cucerirea unui sat

17:40 Dmitri Medvedev sugerează că porturile ucrainene vor fi atacate din nou: “Se pare că atacurile din Odesa, Ismail şi alte locuri nu au fost suficiente”

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a sugerat, sâmbătă, că Moscova va mai ataca porturile ucrainene ca răspuns la atacurile Kievului asupra navelor ruseşti în Marea Neagră şi a ameninţat că Ucraina va avea parte de "o catastrofă ecologică", relatează News.ro citând Reuters.

16:15Armata rusă revendică cucerirea unui sat pe frontul unde atacă fără încetare trupele ucrainene. „Au loc lupte violente”

Armata rusă a revendicat, sâmbătă, capturarea unui sat din nord-estul Ucrainei, unde trupele Moscovei atacă de mai multe săptămâni, spre deosebire de frontul din sud, unde se apără de o contraofensivă ucraineană, scrie AFP.

15:56 Discuțiile găzduite de Arabia Saudită pe tema conflictului din Ucraina au început sâmbătă după-amiază la Jeddah, potrivit presei oficiale saudite, informează Reuters.

Întâlnirea de două zile face parte dintr-un efort diplomatic al Ucrainei de a obține sprijin dincolo de susținătorii săi occidentali, prin contactarea țărilor care au fost reticente.

15:40Ucraina pregătește alte surprize pentru Rusia. Cel mai recent avertisment pentru porturile de la Marea Neagră

14:30Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că forțele sale au preluat controlul asupra satului Novoselivske din regiunea Lugansk din estul Ucrainei, transmite Reuters, care precizează că nu poate verifica independent informațiile

13:54Autoritățile maritime ucrainene au avertizat că porturile rusești din Marea Neagră, precum și apropierile către acestea, vor fi considerate „zone cu risc de război" începând cu 23 august, potrivit Wall Street Journal, citat de The Guardian.

12:52Arabia Saudită găzduiește începând de sâmbătă o reuniune pe tema Ucrainei, într-o nouă tentativă de a-și afirma puterea internațională, chiar dacă așteptările rămân limitate în ceea ce privește rezultatele acestei inițiative de pace, potrivit unei analize AFP.

Tensiuni între Rusia și China

12:39 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că încă mai speră ca liderul rus Vladimir Putin să viziteze Turcia în această lună, în timp ce Ankara depune eforturi pentru a restabili acordul care permite Ucrainei să exporte cerealele prin Marea Neagră, relatează The Guardian.

„Nu există încă o dată precisă, dar ministrul meu de externe și șeful serviciilor de informații poartă discuții", a declarat vineri Erdogan. „Cred că această vizită va avea loc în luna august".

El a declarat că este pe aceeași lungime de undă cu Rusia în ceea ce privește necesitatea de a exporta cereale către țările africane mai puțin dezvoltate. „Vom transforma cerealele din Marea Neagră în făină și le vom transporta în țările africane sărace și mai puțin dezvoltate", a spus Erdogan.

12:11Ambasada Chinei în Rusia a criticat tratamentul aplicat celor cinci cetățeni chinezi cărora li s-a refuzat intrarea în Rusia, calificând acest tratament drept incompatibil cu relațiile de prietenie dintre cele două țări, informează Reuters.

11:40Kyiv Post. A postat mai multe imagini cu petrolierul rusesc lovit de o dronă maritimă ucraineană

Imagini separate care circulă pe rețelele de socializare arată momentul în care drona lovește vasul. Nava SIG cântărește 5.000 de tone și se numără printre cele mai bune petroliere din Rusia. Moscova a folosit-o pentru a transporta combustibil în timpul războiului.

A fost construit în 2014 și este deținut de Transpetrochart, care are sediul în Sankt Petersburg. Petrolierul chimic a fost sancționat de SUA pentru furnizarea de combustibil pentru avioane către Siria în 2019.

11:10O sursă de securitate ucraineană confirmă pentru AFP că trupele ucrainene au lovit un petrolier rus

"În timpul nopții, SBU a aruncat în aer "SIG", un important petrolier al Federației Ruse care transporta combustibil pentru soldații ruși", a declarat această sursă, adăugând că au desfășurat "o altă operațiune specială de succes în coordonare cu Marina".

10:17 Atacul cu drone maritime ucrainene asupra navei de debarcare Olenegorsky Gornyak a Marinei ruse în portul Novorossiysk este o „lovitură semnificativă" pentru Flota Moscovei din Marea Neagră, apreciază sâmbătă Ministerul britanic al Apărării.

Petrolier rusesc, lovit de dronă ucraineană

09:53Au trecut șase săptămâni de când șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a condus o revoltă a mercenarilor săi împotriva Kremlinului - doar pentru a o anula abia 24 de ore mai târziu. Se presupune că a fost exilat în Belarus, dar, după cum am văzut în ultimele săptămâni, de atunci s-a întors în Rusia.„Ancheta continuă”, a fost răspunsul ambasadorului rus în Marea Britanie, Andrei Kelin.

09:05Ministrul adjunct de externe polonez Paweł Jabłoński a declarat că „amenințarea este foarte reală” din partea Belarusului, susținând că grupuri de soldați ai Wagner au făcut încercări de a se infiltra pe teritoriul polonez, potrivit CNN.

08:55Comentatorii ruși și bloggerii militari și-au exprimat un amestec de furie și îngrijorare și au sugerat o serie de răspunsuri cu privire la capacitatea ucrainenilor de a ataca vineri un port rusesc din Marea Neagră cu drone semi-submersibile, potrivit CNN.

08:40 Trupele ucrainene atacă la Bahmut și avansează, susține ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar. „Rușii aruncă un număr uriaș de forțe în zona Bahmut", a declarat ea la televiziunea națională. „A fost important pentru noi să ne stabilim pe înălțimi dominante în aceste zone". Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au efectuat lovituri aeriene și de artilerie asupra satului cheie Klishchiivka, la sud de Bahmut, și asupra orașelor din jur, doborând vehicule și echipamente ucrainene.

08:00Schimbă ceva atacul Ucrainei asupra unei nave rusești din Marea Neagră? Ce spun rușii

07:58Un petrolier rusesc a fost lovit de drone ucrainene în strâmtoarea Kerci, a anunţat presa rusă, la doar o zi de la atacul asupra bazei navale din apropierea portului Novorossiysk din sudul Rusiei, relatează The Guardian.

00:47SUA se așteaptă la puține progrese în urma discuțiilor cu Arabia Saudită privind Ucraina

În orașul Jeddah din Arabia Saudită, vor începe discuțiile internaționale privind modul de soluționare a războiului.

Miercuri, președintele Zelenski a declarat că speră ca discuțiile să deschidă calea pentru un summit de pace Rusia-Ucraina în toamna acestui an. Dar SUA nu își ridică așteptările atât de sus.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

-----------------

Evenimentele de vineri privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro