Cea mai mare evoluție de astăzi în război a fost atacul Ucrainei asupra unei nave de război rusești, Olenegorsky Gornyak, în Marea Neagră. Ucraina nu recunoaște adesea atacuri de acest gen, dar de data aceasta confirmarea a venit în câteva ore.

Nava ruseasca, grav avariataFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

O sursă de informații ucraineană a declarat pentru agenția Reuters că drona maritimă transporta 450 kg de TNT atunci când a lovit nava, care transporta 100 de militari ruși în acel moment.

Sursa a adăugat că „în urma atacului, nava Olenegorski Gorniak a suferit o avarie semnificativă și în prezent nu își poate desfășura misiunile de luptă”.

Nava părea să aibă scurgeri de petrol dintr-o parte în această după-amiază, după cum a identificat Sky News.

Dar cât de dăunător a fost acest atac pentru Flota rusă din Marea Neagră?

Se poate spune că principalul efect este unul psihologic. Aceasta este cea mai adâncă lovitură în teritoriile rusești care se învecinează cu Marea Neagră.

Este un semn că Ucraina este capabilă și dispusă să vizeze porturile comerciale ale Rusiei.

Există, de asemenea, un nivel de simbolism aici. A fost una dintre cele șase nave de război care au fost folosite în exerciții cu câteva zile înainte ca Rusia să își lanseze invazia la scară largă.

Rusia a mutat nava din Marea Mediterană, prin strâmtoarea Bosfor din Istanbul și în Marea Neagră pentru exerciții la începutul lunii februarie 2022. De atunci, nava a rămas în Marea Neagră.

Dar, deși acest atac este notabil, este important să ne amintim că este vorba doar de o singură navă, iar Rusia are multe altele.

Olenegorski Gorniak este o navă de asalt amfibiu din clasa Ropucha, o categorie construită în Polonia pentru marina sovietică de atunci, între anii 1970 și începutul anilor 1990. Această navă în special a fost construită în 1976.

Ucraina avea o navă din aceeași clasă, dar se pare că aceasta a fost confiscată de trupele rusești în timpul anexării Crimeei în 2014.

Nava rusească atacată cu dronă ucraineană (Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia)

Cu o lungime de 112 metri și o lățime de 15 metri, Olenegorski Gorniak este o navă amfibie proiectată pentru debarcări pe plajă - dar nu a fost folosită în acest scop în cele 18 luni petrecute în Marea Neagră.

De asemenea, poate transporta până la 500 de tone de echipament și marfă și este înarmată cu două tunuri, două lansatoare multiple de rachete și patru lansatoare portabile de rachete antiaeriene.

Vom fi forțați să luptăm în continuare, spun bloggerii militari ruși

Comentatorii ruși și bloggerii militari și-au exprimat un amestec de furie și îngrijorare și au sugerat o serie de răspunsuri cu privire la capacitatea ucrainenilor de a ataca vineri un port rusesc din Marea Neagră cu drone semi-submersibile, potrivit CNN.

În urma atacului, o navă de război rusă avariată a eșuat în Marea Neagră, într-un atac îndrăzneț efectuat la sute de kilometri de teritoriul controlat de Ucraina.

Serghei Mardan, un jurnalist și personalitate de televiziune din Rusia, a declarat că „atacul dronelor marine ucrainene asupra Novorossiysk este pur și simplu un salt calitativ în geografia conflictului. Este mult mai mare chiar și decât atunci când dronele au atacat birourile ministerelor guvernamentale rusești”.

„Atacul de astăzi spune un singur lucru - vom fi în continuare forțați să luptăm”, a spus Mardan.

Urmărește ultimele evoluții din a 528-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.