Comentatorii ruși și bloggerii militari și-au exprimat un amestec de furie și îngrijorare și au sugerat o serie de răspunsuri cu privire la capacitatea ucrainenilor de a ataca vineri un port rusesc din Marea Neagră cu drone semi-submersibile, potrivit CNN.

Portul NovorossiyskFoto: Vitaly Timkiv / Sputnik / Profimedia

În urma atacului, o navă de război rusă avariată a eșuat în Marea Neagră, într-un atac îndrăzneț efectuat la sute de kilometri de teritoriul controlat de Ucraina.

Serghei Mardan, un jurnalist și personalitate de televiziune din Rusia, a declarat că „atacul dronelor marine ucrainene asupra Novorossiysk este pur și simplu un salt calitativ în geografia conflictului. Este mult mai mare chiar și decât atunci când dronele au atacat birourile ministerelor guvernamentale rusești”.

„Atacul de astăzi spune un singur lucru - vom fi în continuare forțați să luptăm”, a spus Mardan.

Un alt canal rusesc de pe Telegram a comentat declarația Ministerului rus al Apărării, potrivit căreia nu au existat pagube și dronele ucrainene au fost distruse, spunând că a lăsat oamenii „perplecși”.

„Problema atacurilor împotriva flotei noastre va exista atâta timp cât inamicul încă are capacitatea de a pune drone de luptă în mare și o infrastructură portuară în general, și ar trebui să se ocupe în continuare de ea.”, se arată în postare.

Un alt comentator care scrie sub pseudonimul Kapral Gashetkin pe canalul Telegram al lui Kots, a declarat că „aparent, echipajul navei nu era pregătit pentru atac.

Monitorizare aeriană sau ocuparea Odesei

Imaginile filmate de dronă, publicate pe segmentul ucrainean al rețelelor de socializare, arată cum ambarcațiunea se apropie de partea laterală a navei fără a întâmpina nicio opoziție: „Nimeni nu a tras asupra ambarcațiunii fără echipaj, se pare că nici măcar nu a fost observată.”

Gashetkin a precizat că „Pe parcursul întregului război, baza navală Novorossiysk a fost partea din spate a Flotei Mării Negre. Se credea că este relativ sigură. Cu toate acestea, este timpul să realizăm că inamicul are un „braț lung” și poate ajunge foarte departe cu el”.

Un canal de Telegram foarte urmărit, Readovka, a declarat că atacul asupra Novorossiysk necesită un răspuns imediat, iar singura soluție realizabilă pe termen scurt este crearea unui sistem complet de monitorizare a zonei de apă a Mării Negre, iar acest lucru nu se poate face decât din aer.

„Principalul lucru este să învățăm să detectăm din timp ambarcațiunile inamice, astfel încât forțele armate ruse să aibă timp să le intercepteze cu flota sau cu forțele aeriene... Este o soluție costisitoare și nu foarte eficientă, dar alternativa este ocuparea Odesei”, a declarat Readovka.

Urmărește ultimele evoluții din a 528-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.