Ambasada Chinei în Rusia a criticat tratamentul aplicat celor cinci cetățeni chinezi cărora li s-a refuzat intrarea în Rusia, calificând acest tratament drept incompatibil cu relațiile de prietenie dintre cele două țări, informează Reuters.

Polițiști de frontieră în ChinaFoto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Celor cinci, care au încercat să intre cu mașina în Rusia din Kazahstan la sfârșitul lunii trecute, li s-a refuzat intrarea după patru ore de examinare și li s-au anulat vizele, a anunțat vineri ambasada pe contul său de socializare WeChat.

Diplomații chinezi s-au întâlnit cu ministrul rus de externe și cu agențiile de frontieră ale Rusiei, „subliniind în mod clar că aplicarea brutală și excesivă a legii de către Rusia în acest incident a afectat grav drepturile și interesele legitime ale cetățenilor chinezi", se arată în postare.

Ambasada a citat declarații ale oficialilor ruși potrivit cărora Rusia primește cetățeni chinezi și nu are politici discriminatorii împotriva lor, precum și faptul că destinația de pe cererea de viză a celor cinci chinezi nu corespundea cu destinația lor reală.

Beijingul și Moscova au vorbit în repetate rânduri despre relațiile lor puternice de când președinții Xi Jinping și Vladimir Putin au anunțat un parteneriat „fără limite" în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă, cu câteva zile înainte de a lansa invazia din Ucraina.

Vineri, China a anunțat că va trimite un oficial de rang înalt în Arabia Saudită pentru discuții de weekend în vederea găsirii unei soluții pașnice la războiul din Ucraina la un forum care exclude Rusia - o lovitură diplomatică dată de Kiev, Occident și gazdele saudite.

Urmărește ultimele evoluții din a 528-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.