Forțele ucrainene continuă contraofensiva în sud-estul țării, cucerind satul Staromaiorske, în cadrul unei campanii menite să străpungă pozițiile defensive rusești. Contraofensiva s-a axat pe cucerirea satelor de pe traseul de înaintare spre sud și a zonelor din jurul orașului estic Bahmut, capturat de forțele rusești în luna mai după multe luni de lupte. Oficialii ucraineni raportează un progres lent și constant.

Soldați ucraineni în zona VuhledarFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

08:55Noul articol LIVE, cu evenimentele de sâmbătă, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Polonia a decis să prelungească în mod independent interzicerea importului de cereale din Ucraina după data de 15 septembrie
  • Momentul în care „racheta ucraineană doborâtă” lovește un oraș rusesc. O scurtă înregistrare arată momentul în care o explozie a zguduit centrul orașului rus Taganrog în cursul zilei de astăzi.
  • Preşedintele Volodimir Zelenski anunţă la rândul său că o rachetă rusească a lovit apartamente şi sediul serviciului de securitate din Dnipro, oraş pe care îl vizitase cu o zi înainte
  • Zelenski schimbă data Crăciunului. Ucraina și-a sărbătorit Ziua Națională a Statului într-un mod inedit - prin schimbarea datei Crăciunului. Președintele Zelenski a promulgat modificări ale mai multor sărbători de stat, în ceea ce el a descris ca fiind o „renunțare la moștenirea rusă”, potrivit Sky News.
  • De ce oferta lui Putin de a oferi cereale gratuite țărilor africane este doar un joc de imagine
  • Polonia şi Lituania şi-ar putea închide frontierele cu Belarus dacă sunt ameninţate de mercenarii Wagner
  • Turcia şi Ungaria spun că sunt în strânsă coordonare în legătură cu ratificarea aderării Suediei la NATO
  • Ce prevede documentul privind securitatea Mării Negre adoptat în Senatul SUA

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 520, LIVETEXT:

01:30 Experţii internaţionali pregătesc „decizii foarte importante pentru Ucraina, pentru luptătorii ei”, a anunţat în discursul video de vineri seară preşedintele Volodimir Zelenski, care nu a oferit alte detalii, ci doar a dat asigurări că „rezultatele se vor vedea în curând”.

00:18 Polonia a decis să prelungească în mod independent interzicerea importului de cereale din Ucraina după data de 15 septembrie

Ucraina anunţă un atac rusesc cu rachetă la Dnipro, soldat cu răniţi

23:56 Preşedintele Volodimir Zelenski anunţă la rândul său că o rachetă rusească a lovit apartamente şi sediul serviciului de securitate din Dnipro, oraş pe care îl vizitase cu o zi înainte.

„Dnipro. Vineri seara. Un bloc de apartamente cu mai multe etaje şi o clădire a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) au fost lovite”, a scris Zelenski pe X (Twitter). „Din nou, teroarea rachetelor ruse”, a adăugat el, fără a dat alte detalii.

Preşedintele a adăugat că a avut discuţii de urgenţă, în urma atacului, cu şefii serviciului de securitate al Ucrainei, cu ministrul de interne, cu responsabili ai serviciului pentru urgenţe şi cu şeful administraţiei militare locale.

Oraşul Dnipro, un important centru economic din sud-estul Ucrainei, nu este departe de linia frontului care se întinde de la Herson, în sud, prin regiunea Donbas şi mai la nord, până în regiunea Harkov, şi a mai fost vizat de atacuri ruse, notează News.ro. La Dnipro, Zelenski avusese joi dimineaţă o întâlnire cu oficiali din domeniul apărării, inclusiv cu şeful Statului Major, generalul Valeri Zalujnîi, căruia i-a dăruit de ziua lui un pistol gravat cu numele său.

23:35Ucraina: O rachetă rusă a lovit o clădire din Dnipro, rănind cel puțin cinci persoane

Cel puțin cinci persoane au fost rănite vineri într-un atac rusesc asupra orașului Dnipro care a lovit un bloc de apartamente și o clădire a serviciilor de securitate, potrivit autorităților.

Deputatul ucrainean Oleksandre Bakumov a precizat pe Telegram că acest oraș de un milion de locuitori înainte de război a fost ținta unui „atac cu rachete”.

23:05Momentul în care „racheta ucraineană doborâtă” lovește un oraș rusesc

O scurtă înregistrare arată momentul în care o explozie a zguduit centrul orașului rus Taganrog în cursul zilei de astăzi.

22:00 Zelenski schimbă data Crăciunului

Ucraina și-a sărbătorit Ziua Națională a Statului într-un mod inedit - prin schimbarea datei Crăciunului. Președintele Zelenski a promulgat modificări ale mai multor sărbători de stat, în ceea ce el a descris ca fiind o „renunțare la moștenirea rusă”, potrivit Sky News.

Neajunsurile ofertei lui Putin privind cereale gratis pentru țări africane

21:29 Polonia şi Lituania şi-ar putea închide frontierele cu Belarus dacă sunt ameninţate de mercenarii Wagner

21:16Putin: Moscova și țările africane se angajează să promoveze o „ordine multipolară” fără „neocolonialism”

În ultima zi a summitului Rusia-Africa de la Sankt Petersburg, președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că Moscova și țările de pe continent s-au angajat să promoveze o „ordine mondială multipolară” și să combată „neocolonialismul”, potrivit AFP.

20:32 Turcia şi Ungaria spun că sunt în strânsă coordonare în legătură cu ratificarea aderării Suediei la NATO

20:14De ce oferta lui Putin de a oferi cereale gratuite țărilor africane este doar un joc de imagine

De la începutul Acordului privind cerealele din Marea Neagră, Ucraina a exportat peste 30 de milioane de tone de cereale în Africa. Oferta lui Putin de cereale gratuite reprezintă mai puțin de 1% din necesarul acestora.

19:56 Preşedintele în exerciţiu al Uniunii Africane, Azali Assoumani (şeful statului din Comore), a declarat vineri că propunerile președintelui rus Vladimir Putin de a furniza cereale Africii „nu sunt suficiente” și că este nevoie de o încetare a focului în Ucraina.

În discursul de încheiere a summitului Rusia-Africa desfășurat la Sankt Petersburg, președintele Uniunii Africane a mai afirmat că Putin și-a arătat disponibilitatea de a negocia cu Ucraina, dar că acum trebuie să fie convinsă și „cealaltă parte”.

19:25 Ce prevede documentul privind securitatea Mării Negre adoptat în Senatul SUA

Mai multe explozii în Rusia / Rachete ucrainene doborâte

18:44O a doua explozie în Rusia după Taganrog: Rafinăria de petrol din Samara, vizată

După explozia de la Taganrog, Rusia, provocată de resturile unei rachete ucrainene care ar fi fost doborâtă de forțele rusești, s-a mai raportat o explozie la o rafinărie de petrol din orașul rus Samara.

Alexander Khinștein, deputat din Samara, spune acum că explozia pare să fi fost cauzată de o bombă.

18:26A doua rachetă ucraineană doborâtă deasupra sud-vestului Rusiei

Guvernatorul regiunii Rostov susține că o a doua rachetă ucraineană a fost doborâtă, de data aceasta în apropiere de Azov. Atât Taganrog, cât și Azov sunt aproape de Rostov pe Don, unul dintre cele mai mari orașe din Rusia.

18:10 Consiliul Uniunii Europene a decis să impună sancțiuni împotriva a șapte persoane și cinci entități din Rusia, pentru o campanie de „manipulare a informațiilor digitale”.

Într-un comunicat, Consiliul UE anunță că a decis vineri să „impună măsuri restrictive împotriva a șapte persoane și cinci entități din Rusia, responsabile de desfășurarea unei campanii de manipulare a informațiilor digitale denumită „RRN” (Recent Reliable News), care urmărea denaturarea informațiilor și diseminarea de propagandă în sprijinul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.

17:47Armata rusă susține că a interceptat o rachetă ucraineană. Remintim că o explozie a zguduit vineri piața centrală a orașului Taganrog din sud-vestul Rusiei, în apropiere de granița cu Ucraina

17:21 Rusia: Mai multe persoane au fost rănite de o explozie într-un oraș din apropierea Ucrainei/ Oficial: A fost o rachetă

O explozie a zguduit vineri piața centrală a orașului Taganrog din sud-vestul Rusiei, în apropiere de granița cu Ucraina, a anunțat vineri agenția de presă RIA.

Condițiile Ucrainei pentru negocieri de pace

17:01Prim-ministrul Qatarului promite 100 de milioane de dolari pentru Ucraina în timpul vizitei la Kiev

Prim-ministrul și ministrul afacerilor externe din Qatar, șeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, a promis că țara sa va dona 100 de milioane de dolari pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei, în timpul unei vizite la Kiev.

16:46Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a reafirmat condițiile Ucrainei pentru începerea unor negocieri de pace. Mesajul lui vine după ce mai mulți deputați ruși au dat vina pe Kiev că refuză negocierile.

  • 1. Ieșiți din Ucraina
  • 2. Schimbarea elitei politice
  • 3. Recunoașteți crimele de război
  • 4. Extrădarea autorilor războiului către tribunal

16:05De ce este atât de dificil să provoci pagube majore la podul din Crimeea?

În ianuarie 2015, președintele Putin a dat drumul la contractul pentru podul Kerch, care, cu o lungime de 19,31 km, a devenit cel mai lung pod din Europa și cel mai lung construit vreodată în Rusia; acesta a fost deschis pentru mașini la 16 mai 2018 și pentru trenuri la 23 decembrie 2019.

La 8 octombrie 2022, o explozie a avut loc pe partea rutieră a podului, provocând prăbușirea unor părți ale acestuia.

15:58 Șeful forțelor terestre ucrainene a declarat că forțele rusești atacă în mod constant în direcțiile Kupiansk și Lîman din Donețk, dar că linia de apărare ucrainenă rezistă.

Oleksandr Sîrski a adăugat că principala sarcină a trupelor ucrainene în acest moment este de a distruge artileria inamică acolo unde este posibil și a afirmat că acestea au înregistrat mici progrese în direcția Bahmut.

15:52VIDEO „Asta e lumea rusă. Acest video e pentru iubitorii lumii ruse”: O înregistrare video distribuită de militarii ucraineni pe rețelele de socializare a surprins imagini apocaliptice în satul Staromaiorske aflat în regiunea Zaporojie și eliberat joi de forțele armate ale Kievului după lupte grele în sud-estul țării.

Zelenski: „Nu credem că Rusia va ezita să revină cu o agresiune nici după ce îi vom fi alungat”

15:50 Poliția cehă a împiedicat o jucătoare de tenis din Rusia să intre în țară înaintea turneului WTA Prague Open. Openul de la Praga începe luni și se aștepta ca o mână de jucătoare din Rusia și Belarus, printre care Evgenia Rodina sau Aliaksandra Sasnovich să concureze ca neutre, fără steag sau simbol național.

Însă guvernul a aprobat la sfârșitul lunii iunie o rezoluție care interzice sportivilor din Rusia și Belarus să concureze la evenimente pe teritoriul ceh, permițând poliției să le retragă vizele acestor cetățeni.

Directorul turneului, Miroslav Maly, a anunțat că poliția a împiedicat joi intrarea în țară a unui participant la Prague Open, iar organizatorii au informat alți cetățeni ruși și belaruși să nu călătorească pentru turneu după incident. (Reuters)

15:34 Qatar va oferi Ucrainei un ajutor umanitar de 100 de milioane de dolari pentru a sprijini sănătatea, educația și acțiunile de deminare, a declarat vineri premierul ucrainean Denis Șmihal, după discuții cu premierul statului din Golf.

Anterior, vineri, Qatar a anunțat că premierul său, șeicul Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, care este și ministru de externe, va vizita Ucraina.

15:21 Zelenski: „Nu credem că Rusia va ezita să revină cu o agresiune nici după ce îi vom fi alungat pe invadatori de pe întreg teritoriul nostru”

15:04 Șeful de cabinet al președintelui ucrainean a declarat vineri că Rusia amenință navele civile din Marea Neagră și a îndemnat comunitatea internațională să condamne „metodele teroriștilor".

„Navele de război rusești amenință civilii în Marea Neagră, încălcând toate normele dreptului maritim internațional", a scris Andrii Yermak pe aplicația de mesagerie Telegram.

14:50Majoritatea ucrainenilor (51%) nu doresc încheierea niciunui compromis cu Rusia în vederea obținerii păcii și aproape 80% dintre aceștia îi consideră pe toți rușii responsabili de războiul dus împotriva țării lor, arată un nou sondaj ucrainean.

Prigojin, mesaj privind lovitura de stat din Niger

14:30 Japonia va extinde interdicția de export de mașini de lux către Rusia începând de luna viitoare, astfel încât să acopere toate vehiculele noi și second-hand de peste 1900 cmc, a anunțat vineri guvernul, în contextul în care își intensifică și mai mult sancțiunile împotriva Moscovei.

Interdicția extinsă va intra în vigoare la 9 august și va reduce probabil exporturile de mașini second-hand japoneze către Rusia, care au crescut de la începutul conflictului din cauza cererii ridicate de vehicule fiabile și durabile. (Reuters)

14:06O organizaţie rusă cu legături cu grupul paramilitar Wagner a difuzat un presupus mesaj din partea liderului acestuia, Evgheni Prigojin, care susţine că lovitura de stat din Niger este o „luptă împotriva colonizatorilor”.

14:03 Alarmele aeriene din Ucraina au fost oprite. Potrivit forțelor aeriene ucrainene, alertele au fost emise după ce un bombardier strategic rusesc Tu-22m3 a decolat de pe aerodromul Shaykovka, s-a apropiat de teritoriul Ucrainei, a intrat în zona potențială de lansare a rachetelor, dar ulterior s-a întors și a plecat de acolo.

13:58 Republica Cehă a renunțat la importurile de gaze rusești, iar stocurile de gaze provenite din alte țări au ajuns în prezent la 90% din capacitate, a declarat ministrul industriei din această țară.

Acest lucru înseamnă că țara și-a îndeplinit obligațiile Uniunii Europene înainte de obiectivul stabilit pentru luna noiembrie. Jumătate din livrările sale au venit prin Norvegia în prima jumătate a anului 2023, iar restul a fost împărțit între livrările de GNL din Belgia și Olanda.

Rușii se tem de atacuri cu drone de Ziua Marinei

13:54Imagini din satelit arată că autoritățile militare ruse au făcut pregătiri pentru a preîntâmpina un atac cu drone asupra flotei de la Marea Baltică în condițiile în care Rusia își va sărbători Ziua Marinei peste câteva zile.

13:42 Rușii au adus 100.000 de soldați și 1.000 de tancuri pe axa Lîman-Kupiansk / Care ar fi scopul acestora, potrivit unui colonel ucrainean

13:17 Vladimir Putin, presat de liderii africani la summitul de la Sankt Petersburg să reia acordul privind cerealele și să pună capăt războiului

13:01 Premierul Qatarului, șeicul Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, care deține și funcția de ministru de externe, se află într-o vizită în Ucraina, a anunțat vineri ministerul. El se va întâlni cu premierul și cu ministrul de externe al Ucrainei.

12:48Premierul ungar Viktor Orban a îndemnat vineri Kievul și Moscova să negocieze încheierea războiului, repetând totodată linia propagandistică rusă potrivit căreia Occidentul este pregătit să lupte împotriva Rusiei „până la ultimul ucrainean”.

Noua estimare a pierderilor rusești

12:44 În Kiev și în alte zece regiuni ucrainene au fost declanșate sirenele de atac aerian.

Alarma vine după ce un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene a avertizat dimineață că există în continuare „o probabilitate ridicată de atacuri cu rachete".

12:09 „Este prea devreme pentru a sărbători”: Ce spune un expert militar despre recucerirea, de către ucraineni, a localităţii Staromaiorske

11:54Estimarea ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 560 de soldați, 4 tancuri, 14 alte blindate de luptă, 30 de piese de artilerie, 11 diferite vehicule, 1 sistem antiaerian și 1 echipament special.

11:33 Evgheni Balițki, șeful administrației rusești din regiunea ocupată Zaporojie, a descris situația de pe linia frontului din această regiune ca fiind „tensionată".

Balitski susține că forțele rusești controlează direcția Vremivka, care se află chiar peste granița regională dintre Zaporojie și Donețk. „Inamicul suferă pierderi semnificative, dar încearcă să reziste în partea de nord-vest a satului Staromaiorske", a declarat el, menționând satul pe care ucrainenii au anunțat ieri că l-au cucerit. (The Guardian)

Rubla se depreciează din nou

11:14 Vladimir Putin le-a spus vineri liderilor africani că Moscova respectă propunerea de pace a acestora privind Ucraina și că o studiază cu atenție.

Putin a declarat, la summitul Rusia-Africa, că Moscova a crescut livrările de alimente către Africa, printre care și transporturile gratuite de cereale pe care le-a anunțat joi, și că este interesată să dezvolte cooperarea militară cu acest continent.

11:03 Rubla s-a depreciat vineri până la 91 de unități pentru un dolar, pe măsură ce o perioadă fiscală favorabilă se apropie de sfârșit, moneda rusă nereușind să obțină câștiguri semnificative de pe urma creșterii prețurilor petrolului.

La ora 07:45 GMT (10:45 în România), rubla era cu 0,4% mai slabă față de dolar, la 90,98, și câștigase 0,2% pentru a se tranzacționa la 99,77 față de euro.

Rubla s-a depreciat în acest an pe măsură ce exporturile scad și importurile se redresează. La începutul lunii iulie, a atins un minim al ultimelor 15 luni, deoarece presiunea a crescut brusc în urma revoltei armate eșuate a grupului de mercenari Wagner. (Reuters)

10:11 În timp ce forțele ucrainene avansează încet în cadrul contraofensivei, după mai bine de un an de modificări ale frontului de luptă, militarii și civilii țării se confruntă cu o problemă mortală: minele terestre, potențial sute de mii, împrăștiate pe drumuri, îngropate pe câmpuri și ascunse în orașele devastate.

Cele mai frecvente sunt modelele mai vechi, simple, care au fost produse cu zecile de milioane și care au umplut arsenalele atât ale armatei ucrainene, cât și ale armatei ruse.

Reuters a intervievat patru organizații umanitare de deminare și doi experți militari și a examinat anchete tehnice efectuate de grupuri de deminare a munițiilor neexplodate din Ucraina și a ajuns la concluzia că este vorba de o contaminare cu mine atât de vastă încât, cel mai probabil, este fără precedent în secolul XXI.

„Probabilitate ridicată de noi atacuri cu rachete"

10:57VIDEO Un vehicul blindat extrem de rar a apărut în dotarea ambelor armate care luptă în Ucraina

09:58 Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, a declarat la televiziune că, în ciuda unei nopți relativ liniștite, locuitorii trebuie să rămână vigilenți, deoarece există în continuare „o probabilitate ridicată de atacuri cu rachete".

„Noaptea a fost liniștită. A fost puțină activitate a aviației inamice. Nu sunt multe nopți ca aceasta. Mulți ucraineni au avut ocazia să doarmă măcar. Sperăm că această zi va fi calmă, dar, potrivit statului major, există încă o probabilitate ridicată de atacuri cu rachete. Prin urmare, trebuie să fim cu toții vigilenți și să răspundem de fiecare dată la mesajele pe care le primim despre amenințările aeriene”, a spus Ihnat, potrivit Ukrinform.

09:21 Oficiali chinezi și ruși au stat umăr la umăr cu Kim Jong Un în timp ce erau trecute în revistă cele mai recente rachete cu capacitate nucleară și noile drone de atac ale Coreei de Nord, în cadrul unei parade militare la Phenian, a informat vineri presa de stat nord-coreeană.

Mult așteptata paradă de joi seară din capitală a comemorat cea de-a 70-a aniversare a sfârșitului Războiului din Coreea, sărbătorită în Coreea de Nord drept „Ziua Victoriei".

Vizita ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, a fost prima efectuată de cel mai înalt oficial al Moscovei în domeniul apărării de la destrămarea Uniunii Sovietice în 1991. Vizitatorii chinezi au reprezentat prima delegație de acest fel a țării de la începutul pandemiei COVID-19.

08:52 Evaluarea britanică de vineri dimineață:

  • „Conferința Rusia-Africa a avut loc joi la Sankt Petersburg, cu participarea a 17 șefi de stat africani, față de 43 la ultima ediție. Evenimentul a avut loc la zece zile după ce Rusia s-a retras din Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră (Black Sea Grain Initiative - BSGI).
  • BSGI permisese exportul a 30 de milioane de tone de cereale ucrainene în Africa, asigurând hrană esențială pentru state precum Etiopia, Kenya, Somalia și Sudan.
  • Pe lângă întreruperea directă a livrărilor, blocada Rusiei asupra Ucrainei determină și creșterea prețurilor la cereale. Impactul războiului din Ucraina va agrava aproape sigur insecuritatea alimentară în Africa pentru cel puțin următorii doi ani.”

Primele tancuri Abrams vor ajunge în Ucraina în septembrie

08:20 Au fost raportate explozii și un incendiu major în orașul Șahtarsk ocupat, transmite Kyiv Independent.

Mai multe canale rusești de Telegram au raportat la începutul zilei de vineri că un depozit de petrol a luat foc în orașul Șahtarsk, regiunea Donețk. Incendiul ar fi fost provocat de un atac cu rachete.

07:53 Tancurile americane Abrams vor ajunge probabil pe câmpul de luptă ucrainean în septembrie, potrivit a șase surse ale publicației Politico.com.

Planul este de a trimite câteva tancuri Abrams în Germania în august, unde vor fi supuse unor recondiționări finale. Odată ce acest proces va fi finalizat, primul lot de Abrams va fi trimis în Ucraina luna următoare.

07:42 Forțele rusești au desfășurat joi operațiuni ofensive de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kremina, în Bahmut, de-a lungul liniei dintre Avdiivka și orașul Donețk și în zona de frontieră dintre Donețk și regiunea Zaporojie, dar nu au făcut niciun avans confirmat, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Forțele ucrainene au continuat joi operațiunile de contraofensivă pe cel puțin trei sectoare ale frontului și au avansat la sud de Bahmut, în zona de frontieră dintre Zaporojie și regiunea Donețk și în vestul regiunii Zaporojie.

Primarul Moscovei spune că a fost dejucat un atac cu dronă

06:43 Ministerul britanic al Apărării a declanşat o anchetă după ce email-uri conţinând informaţii clasificate au fost trimise unui aliat apropiat al Rusiei, după o greşeală de ortografie.

06:34 Ucraina a efectuat un atac cu dronă care nu a provocat pagube sau victime, a declarat primarul Moscovei, Serghei Sobianin, vineri dimineaţă, fără a preciza locul exact.

06:27 Polonia, Lituania şi Letonia ar putea decide împreună să îşi închidă graniţele cu Belarus, aliat apropiat al Rusiei, dacă vor avea loc incidente grave cu grupul Wagner de-a lungul frontierelor lor cu această ţară, a declarat joi ministrul polonez de interne.

00:22 Principala uniune a fermierilor din Republica Moldova a cerut joi guvernului să creeze culoare rapide la vamă pentru exporturile lor de cereale şi seminţe oleaginoase, invocând îngrijorarea că afacerile le-ar putea fi afectate de utilizarea tot mai frecventă a teritoriului ţării pentru tranzitul produselor agricole din Ucraina.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

-----------------