O înregistrare video distribuită de militarii ucraineni pe rețelele de socializare a surprins imagini apocaliptice în satul Staromaiorske aflat în regiunea Zaporojie și eliberat joi de forțele armate ale Kievului după lupte grele în sud-estul țării.

Soldat ucrainean intr-o localitate eliberataFoto: Dmytro Smolienko / Ukrinform / Profimedia Images

„Rușii zboară aici, dar el a decis să filmeze”, afirmă unul dintre militarii ucraineni care nu pare convins de oportunitatea înregistrării într-o referință probabilă la faptul că forțele aeriene ruse încă erau active în zonă.

„Lasă, ei zboară peste tot”, îi răspunde militarul ce filmează. Atenție, imaginile pot avea impact emoțional, arătând înspre sfârșitul înregistrării cadavrul unui soldat rus ucis:

„Deci asta e treaba, băieți. Totul de aici este f****. Asta e viața noastră. Asta e lumea rusă, 'eliberatori' nenorociți. Nenorocita lume rusă. Acest video este pentru iubitorii lumii ruse. Lor le place, nu? Cretini nenorociți! Să vă înecați cu nenorocita voastră lume rusă”, afirmă militarul în timp ce filmează ce a rămas în urma luptelor.

„Nu contează dacă a fost avariat ceva, ci doar câte vieți au fost distruse. Asta contează”, mai spune soldatul ucrainean, înainte de a trece într-o zonă unde sunt mai mulți sodați ruși uciși. „Am ucis niște ruși, am strâns niște lucruri, acum mergem acasă, haha”, mai afirmă acesta la un moment dat ironic.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat joi noaptea că acest sat cu o populație de aproximativ 800 de locuitori înainte de începerea războiului a fost eliberat.

„Brigada 35 și unitatea de apărare teritorială 'Ariî' și-au îndeplinit sarcina și au eliberat satul Staromaiorske. Slavă Ucrainei!" a spus un soldat într-o înregistrare distribuită de Zelenski și filmată de soldații ucraineni în interiorul satului.

Forțele armate ucrainene au distribuit ulterior o înregistrare video scurtă cu luptele duse pentru eliberarea localității:

Satul se află la sud de un grup de așezări mici pe care Ucraina le-a recucerit în regiunea Zaporojie în timpul ofensivei pe care a început-o la începutul lunii iunie împotriva forțelor de invazie ruse.

Urmărește ultimele evoluții din a 520-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.