Soldații ucraineni au recucerit satul Staromaiorske din regiunea Donețk a Ucrainei, care fusese ocupat de forțele ruse, potrivit unui videoclip publicat joi de președintele Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

Soldați ucraineni în DonețkFoto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

"Brigada 35 și unitatea de apărare teritorială 'Ariî' și-au îndeplinit sarcina și au eliberat satul Staromaiorske. Slavă Ucrainei!" a spus un soldat în filmarea care nu a putut fi geolocalizată imediat de Reuters. că Reuters nu a putut să geolocalizeze imediat.

Satul se află la sud de un grup de așezări mici pe care Ucraina le-a recucerit în timpul unei contraofensive pe care a început-o la începutul lunii iunie împotriva forțelor ruse care au capturat zone din sudul și estul Ucrainei.

Vestea că trupele ucrainene au recucerit satul Staromaiorske vine la o zi după ce un purtător de cuvânt al forțelor armate ucrainene a declarat că trupele sale au câștigat teren în vecinătatea satului.

Andrii Kovalev, purtătorul de cuvânt al Statului Major al forțelor armate ale Ucrainei, a mai spus într-un briefing de astăzi că trupele ucrainene au obținut un succes lângă Staromaiorske pe frontul de sud, întărind pozițiile pe care le capturaseră anterior.

El a adăugat că au loc lupte grele și că forțele ruse suferă pierderi.

Un videoclip de la Staromaiorske, geolocalizat de CNN, arătau miercuri luptători ruși părăsind poziții și retrăgându-se, presupunându-se că au fost alungați de forțele ucrainene.

Ucraina a lansat „lovitura principală" a contraofensivei

Oficiali de la Pentagon au declarat pentru NYT sub rezerva anonimatului că „lovitura principală" a contraofensivei are loc acum, în timp ce armata ucraineană trimite mii de întăriri antrenate și echipate în Occident într-un punct perceput ca fiind slab în apărarea rusă din regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei.

De asemenea, armata ucraineană atacă în jurul orașului Bahmut din regiunea Donețk, pe care rușii l-au revendicat în urmă cu trei luni, prima victorie pe care a avut-o Moscova din ultima vreme.

În ultimele zile, trupele ucrainene ar fi cucerit satul Andriivka și avansează în jurul satului Klishchiivka, situat la aproximativ șase kilometri spre sud, ocupând terenuri înalte importante și pădurile din apropiere.