Forțele Kievului par să fi intensificat operațiunile de contraofensivă, în special în sectoare de pe frontul de sud și continuă să avanseze treptat în zona Bahmut, în timp ce forțele Moscovei forțează pe axa de luptă Kremina, fără mare succes, potrivit exterților militari de laMinisterul britanic al Apărării și de la Institutul pentru Studiul Războiului.

Soldat ucraineanFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 521, LIVETEXT:

08:51 Noul articol LIVE, cu evenimentele de duminică, este aici

23:50Volodimir Zelenski: „Toţi cei responsabili de această teroare împotriva Ucrainei să ştie - cât încă mai sunt în viaţă - că justiţia învinge”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, sâmbătă, într-un discurs de Ziua Forţelor Speciale, că justiţia va învinge, ceea ce trebuie să ştie „fiecare criminal rus”, toţi cei responsabili „de această teroare împotriva Ucrainei”.

23:18Arabia Saudită ar urma să găzduiască la începutul lui august discuţii despre Ucraina

Ziarul american Wall Street Journal scrie sâmbătă că Arabia Saudită urmează să găzduiască discuţii despre Ucraina, invitând state occidentale, Ucraina şi ţări-cheie în curs de dezvoltare precum India şi Brazilia. Potrivit WSJ, care citează diplomaţi implicaţi în discuţii, oficiali de rang înalt din aproape 30 de ţări ar urma să vină la Jeddah pe 5 şi 6 august.

22:54Atac rusesc cu rachetă asupra orașului Zaporojie - cel puțin doi morți

„O rachetă a inamicului a lovit o zonă deschisă”, a scris secretarul consiliului local din Zaporojie, Anatoliy Kurtiev, într-o postare pe Telegram. „Din nefericire, un bărbat și o femeie au fost uciși. O altă femeie a fost rănită”, a menționat el.

21:45 „Exilatul” Prigojin salută lovitura de stat din Niger şi îşi promovează serviciile chiar sub nasul lui Putin (analiză)

20:32Voluntarii au donat 24 de drone armatei ucrainene, a informat șeful administrației regionale din Donețk, Pavlo Kyrylenko, precizând că este vorba de drone kamikaze, relatează Sky News.

Armele au fost produse în cadrul unui proiect de sprijin militar numit Time X.

„Apărătorii noștri au primit acum 24 de drone, iar acesta este doar începutul”, a scris Kyrylenko pe Telegram. „Toată lumea înțelege importanța dronelor de calitate pe linia frontului și de aceea depunem multe eforturi pentru a menține astfel de drone pe linia frontului”.

Zelenski a vizitat poziţiile forţelor speciale ucrainene lângă Bahmut

19:57Luptătorii Wagner s-ar putea da drept migranți pentru a intra în UE, susține premierul polonez Mateusz Morawiecki.

19:25 Anton Gerashchenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne, a postat pe Twitter imagini cu urmările atacului rusesc de vineri asupra orașului Dnipro, când o rachetă rusească a lovit un bloc de apartamente.

18:00 Un delegat prezent la summitul Rusia-Africa desfăşurat zilele trecute la Sankt Petersburg a purtat o ținută interesantă. Este vorba despre un angajat al ambasadei Guineei, care - potrivit imaginilor distribuite în social media - a venit îmbracat cu un tricou imprimat cu chipul lui Vladimir Putin.

17:07Zelenski a vizitat poziţiile forţelor speciale ucrainene lângă Bahmut

El a publicat două înregistrări video, una care îl înfăţişează înmânând premii militarilor ucraineni, iar cealaltă în timpul unei opriri la o benzinărie, unde a făcut selfie-uri cu soldaţi.

UNESCO evaluează pagubele provocate de atacurile rusești în Odesa

16:30 Reprezentanții UNESCO au sosit la Odesa pentru a evalua pagubele provocate siturilor culturale și religioase de loviturile rusești din 19-23 iulie.

Misiunea va lucra în Odesa timp de patru zile, potrivit șefului administrației regionale, Oleg Kiper. Experții vor consemna urmările atacurilor rusești.

În urma bombardamentelor rusești asupra orașului Odesa, 28 de monumente arhitecturale au fost grav avariate, inclusiv Catedrala „Schimbarea la faţă”, veche de peste 200 de ani şi inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.

15:39 Mii de oameni au ieșit pe străzile din Liverpool, unde orașul a găzduit marșul Pride în numele capitalei ucrainene Kiev, iar un organizator al KyivPride a lăudat „prietenia extraordinară" dintre cele două orașe, notează The Guardian.

Marșul comun continuă o relație construită atunci când Liverpool a găzduit concursul Eurovision Song Contest în numele națiunii devastate de război la începutul acestui an.

Edward Reese, un purtător de cuvânt al KyivPride, a călătorit din capitala Ucrainei la Liverpool pentru a lua parte la evenimentele Pride din oraș, împreună cu alți membri ai organizației LGBT+ ucrainene. El a declarat pentru PA News: „Marșăm împreună pentru Ucraina, pentru libertate, pentru a reaminti lumii și Marii Britanii că războiul nu s-a terminat".

15:21 Armata rusă a afirmat sâmbătă că a lovit un centru de comandă al armatei ucrainene din Dnipro, în centrul-estul Ucrainei, unde o rachetă a lovit un bloc de locuințe, rănind nouă persoane.

„În seara zilei de 28 iulie, forțele armate ruse au lovit cu arme de mare precizie centrul de comandă al forțelor ucrainene din Dnipro. Ținta a fost lovită, iar scopul loviturii a fost atins", a susținut Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Potrivit aceluiași comunicat, armata rusă își continuă „operațiunile ofensive” în regiunea Kupiansk, în nord-estul Ucrainei, unde Moscova a afirmat că a avansat mai mulți kilometri în ultimele săptămâni. (AFP)

Un inginer de la centrala Zaporojie e reținut ilegal și torturat de ruși

15:05 Rusia a primit aproximativ 30 de inițiative de pace privind Ucraina prin canale oficiale și neoficiale, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de agenția de presă TASS.

14:40 Un inginer de la centrala nucleară din Zaporojie a fost reținut ilegal de Rusia, după ce a fost răpit luna trecută și este supus la torturi, a afirmat compania de stat ucraineană pentru energie nucleară.

„Cu mai mult de o lună în urmă, la 23 iunie 2023, invadatorii l-au răpit pe Serhii Potinga, inginer de securitate ocupațională al Agenției Centrale de Siguranță Aeronautică a centralei nucleare Zaporojie, ocupată temporar, care locuia în Energodar și lucra la centrală.

El a fost văzut în secția de poliție, unde rușii rețin rezidenți ai orașului și lucrători ai ZANP. Serhiy, aflându-se în captivitatea reală a rusiștilor, este supus în mod regulat torturii și violenței fizice. Iar după tortură, invadatorii îl trimit de fiecare dată pe inginer la spital pentru a nu muri. În același timp, ei nu au depus nicio acuzație împotriva bărbatului, dar continuă să-l hărțuiască și să-l pedepsească”, a scris Energoatom pe Telegram.

14:01 Zelenski a anunțat sâmbătă că a vizitat pozițiile forțelor speciale ucrainene din apropierea liniei de front din regiunea Bahmut, în estul Ucrainei, unul dintre punctele fierbinți ale actualei contraofensive ucrainene.

„Spre Bahmut, poziții înaintate ale forțelor pentru operațiuni speciale. Astăzi mă aflu aici pentru a-i felicita pe soldații noștri cu ocazia zilei profesiei lor și pentru a aduce un omagiu curajului lor”, a spus el pe Telegram. (AFP)

Budanov: Vom ajunge „curând” în Crimeea

13:43 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a criticat „cele câteva donații [de cereale] ale Rusiei către unele țări” africane, despre care a spus că nu compensează consecințele încetării inițiativei de la Marea Neagră.

„ Este clar că, atunci când se scot de pe piață milioane și milioane de tone de cereale, este clar că, pe baza legilor economice, acest lucru va duce la prețuri mai mari decât cele care ar exista în cazul accesului normal al cerealelor ucrainene pe piețele internaționale. Iar aceste creșteri de prețuri vor fi plătite de toată lumea, de pretutindeni, și anume, de țările în curs de dezvoltare și de persoanele vulnerabile din țările cu venituri medii și chiar din țările dezvoltate”, a spus Guterres.

13:01 Ucraina pare pregătită să înceapă operațiunea militară pentru de-ocuparea Crimeei, potrivit declarațiilor unui înalt oficial ucrainean din domeniul apărării.

Întrebat despre posibila intrare a forțelor ucrainene în Crimeea, șeful Direcției principale de informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a declarat că acest lucru se va întâmpla „în curând".

Kirilo Budanov nu a precizat o dată anume, dar a spus că acest lucru se va întâmpla în viitorul apropiat. (TSN, Sky News.)

ONU rămâne fără bani pentru ajutoarele umanitare

12:34 Nevoile umanitare la nivel mondial „au crescut vertiginos” din 2021, din cauza pandemiei și apoi a războiului din Ucraina.

„Aceste nevoi continuă să crească, acești factori sunt încă acolo”, a declarat Carl Skau, director executiv adjunct al Programului Alimentar Mondial (PAM), „dar banii se epuizează. Așa că ne așteptăm ca anul 2024 [să fie] și mai dezastruos”.

ONU a fost nevoită să reducă ajutoarele alimentare, plățile în numerar și asistența pentru milioane de persoane din multe țări din cauza „unei crize de finanțare paralizante”, care a dus la o scădere a donațiilor la aproximativ jumătate, în timp ce foametea acută atinge niveluri record, a declarat Skau. (The Guardian)

12:22 Patru șefi de stat africani vor participa duminică la parada anuală a Rusiei de Ziua Marinei de la Sankt Petersburg, a anunțat sâmbătă Kremlinul, alte cinci țări africane trimițând, de asemenea, reprezentanți la eveniment.

Amintim că liderii africani l-au presat vineri pe Putin să ia în considerare planul lor de a pune capăt conflictului din Ucraina și să reînnoiască acordul - crucial pentru Africa - privind exportul sigur de cereale ucrainene, pe care Moscova l-a rupt săptămâna trecută. (Reuters)

Africa de Sud vrea acord privind cerealele, nu pomeni de la Rusia

12:03 Bombardamentele rusești au rănit patru civili în regiunea Herson în ultima zi, tranzmite Kyiv Independent.

Forțele rusești au bombardat un terminal de cereale din zona Beryslav din regiunea Herson în noaptea de 28 spre 29 iulie, au raportat autoritățile locale.

11:31 Extremişti din Germania au ajuns în zone de război din Ucraina pentru a lupta pentru Rusia

11:25 Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a cerut redeschiderea inițiativei privind cerealele din Marea Neagră în cadrul summitului cu președintele rus Vladimir Putin.

El a salutat oferta de a trimite până la 50.000 de tone de cereale gratuite către șase țări africane, dar a spus că este necesar să se „deschidă” Marea Neagră pentru livrările de alimente.

„Am propus implementarea Inițiativei pentru cereale din Marea Neagră, am vorbit despre necesitatea de a deschide Marea Neagră, am spus că am dori ca Marea Neagră să fie deschisă piețelor mondiale. Și nu am venit aici pentru a cere niște „cadouri" pentru continentul african.

Desigur, înțelegem că, din generozitate, ați decis să donați cereale unor țări africane care se confruntă cu anumite dificultăți. Tratăm acest lucru cu mare respect și ne bucurăm. Cu toate acestea, nu acesta este obiectivul nostru principal aici, nu aceasta este sarcina noastră principală - să obținem un fel de livrări de această natură”, a declarat el, potrivit BBC și The Guardian.

Noua estimare a pierderilor rusești

11:01 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 390 de soldați, 1 tanc, 6 alte blindate de luptă, 11 piese de artilerie, 7 diferite vehicule și 1 echipament special.

10:16 Evaluarea britanică de sâmbătă dimineață:

  • „În ultimele 48 de ore s-a înregistrat o intensificare a luptelor în două sectoare din sudul Ucrainei.
  • La sud de Orikhiv, luptele se concentrează în apropiere de satul Robotyne, în zona de responsabilitate a Armatei 58 de arme combinate a Rusiei.
  • La 80 de kilometri spre est, forțele ucrainene au învins elemente ale Regimentului 247 de Asalt Aerian al Gărzii al forțelor aeropurtate rusești (VDV) pentru a captura satul Staromaiorske.
  • Între timp, în nord, alte unități VDV continuă operațiunile ofensive în pădurea Serebriansk, la vest de Kremina, dar au câștigat puțin teren.”

Ofensivă ucraineană pe trei sectoare de front

10:09 Compania rusă Gazprom a anunțat că va trimite sâmbătă 42 de milioane de metri cubi (mcm) de gaz în Europa prin Ucraina, față de 42,4 mcm vineri. (Reuters)

09:22 Statele Unite vor ajuta Australia să producă sisteme de rachete ghidate cu lansare multiplă până în 2025, a declarat sâmbătă, la Brisbane, secretarul Apărării, Lloyd Austin.

Austin și secretarul de stat Antony Blinken se află în statul Queensland pentru dialogul ministerial anual Australia-SUA (AUSMIN) cu omologii lor australieni.

„Urmărim mai multe inițiative reciproc avantajoase cu industria de apărare australiană, iar acestea includ un angajament de a ajuta Australia să producă sisteme de rachete cu lansare multiplă ghidată... până în 2025", a declarat Austin într-o conferință de presă.

SUA grăbesc, de asemenea, accesul Australiei la muniții prioritare prin intermediul unui proces de achiziție simplificat, a mai spus el. (Reuters)

09:11 Forțele ucrainene au desfășurat operațiuni de contraofensivă în cel puțin trei sectoare ale frontului și ar fi avansat vineri în zona Bahmut, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Oficiali militari ucraineni au declarat că forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă pe flancurile nordic și sudic al Bahmut.

Un blogger rus a afirmat vineri că forțele ucrainene au avansat în apropiere de Kurdyumivka și Andriivka, iar alți „milbloggeri” ruși au spus că forțele ucrainene au continuat atacurile terestre de-a lungul graniței dintre Donețk și regiunea Zaporojie în apropiere de Staromayorske (9 km la sud de Velyka Novosilka) și Urozhaine (9 km la sud de Velyka Novosilka).

O sursă ucraineană a afirmat că forțele ucrainene au avansat până la 10-12 kilometri de principala linie defensivă rusă în direcția Berdiansk.

Zelenski: Pregătim decizii internaţionale foarte importante

09:02 După atacul cu rachete asupra Dnipro, Rusia a bombardat azi-noapte regiunea Dnipropetrovsk. Forțele Moscovei au bombardat orașul Nikopol și comunitatea Marhanets, a anunțat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lysak, pe Telegram. Nu s-au înregistrat victime, potrivit guvernatorului.

06:23 Soldaţi ucraineni au fost văzuţi folosind rachete nord-coreene despre care au spus că au fost confiscate de o ţară "prietenă" înainte de a fi livrate Ucrainei.

01:30 VIDEO Zelenski: Pregătim decizii internaţionale foarte importante pentru Ucraina, pentru luptătorii noştri. Rezultatele se vor vedea în curând.

00:53 Rusia spune că o dronă a coaliţiei conduse de SUA a zburat „periculos de aproape” de un avion militar rusesc deasupra Siriei.

00:18 Polonia a decis să prelungească interzicerea importului de cereale ieftine din Ucraina vecină dincolo de 15 septembrie, dată până la care este în vigoare măsura, a declarat vineri vicepremierul Jaroslaw Kaczynski

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

-----------------