Rusia promite să consolideze relația cu Coreea de Nord în timpul unei vizite a ministrul apărării, Serghei Șoigu. Între timp, pe câmpul de luptă forțele ucrainene și-au intensificat contraofensiva, organizând un nou atac în sudul țării, în timp ce se apropie de orașul Bahmut, din estul țării, care este în centrul unei dispute acerbe.

Un militar ucrainean se antrenează pe un Gepard în regiunea KievFoto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

07:40Noul articol LIVE, cu evenimentele de vineri, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Soldații ucraineni au recucerit satul Staromaiorske din regiunea Donețk a Ucrainei, care fusese ocupat de forțele ruse, potrivit unui videoclip publicat joi de președintele Volodimir Zelenski, relatează Reuters.
  • China ajută Rusia să evite sancțiunile occidentale și probabil că oferă Moscovei tehnologie militară și cu dublă utilizare pentru a fi folosită în Ucraina, potrivit unui raport desecretizat al serviciilor de informații americane publicat joi, relatează Reuters.
  • Comisia Europeană nu are bani pentru a ajuta Ucraina cu costurile suplimentare de transport al cerealelor / România este cel mai eficient şi mai ieftin coridor - Reuters
  • Fermierii moldoveni cer culoare speciale rapide pentru cerealele lor la graniţa cu România, de teama tranzitului produselor agricole din Ucraina
  • Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, l-a însoțit joi pe liderul nord-coreean Kim Jong Un la o expoziție de apărare unde i-au fost prezentate rachetele balistice interzise, a informat joi presa de stat nord-coreeană, relatează Reuters.
  • O fotografie care circulă pe rețelele de socializare pare să îl arate pe șeful Wagner, Evgheni Prigojin, prezent în Rusia, în marja summitului Rusia-Africa de la Sankt Petersburg. Miercuri seara, un apropiat al lui Prigojin a postat o imagine în care se presupune că liderul grupului Wagner se întâlnește cu oficiali africani la Sankt Petersburg, relatează The Guardian.
  • ​Rusia a plasat un al treilea judecător de la Curtea Penală Internațională pe lista sa de urmăriți după ce CPI l-a acuzat pe președintele Vladimir Putin de crime de război în Ucraina, a informat joi agenția de presă de stat TASS, relatează Reuters.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 519, LIVETEXT:

00:27Fermierii moldoveni cer culoare speciale rapide pentru cerealele lor la graniţa cu România, de teama tranzitului produselor agricole din Ucraina

Principala uniune a fermierilor din Republica Moldova a cerut joi guvernului să creeze culoare rapid la vamă pentru exporturile lor de cereale şi seminţe oleaginoase, invocând îngrijorarea că afacerile le-ar putea fi afectate de utilizarea tot mai frecventă a teritoriului ţării pentru tranzitul produselor agricole din Ucraina, relatează Reuters.

23:52Zelenski a vizitat catedrala din Odessa lovită de ruși

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Catedrala din Odesa care a fost avariată serios în urma unui bombardament rusesc recent, potrivit AFP.

„Volodimir Zelenski a inspectat distrugerile din catedrală cauzate de recentul bombardament masiv al Rusiei asupra infrastructurii civile și a centrului istoric din Odesa", a precizat președinția ucraineană într-un comunicat.

23:27Comisia Europeană nu are bani pentru a ajuta Ucraina cu costurile suplimentare de transport al cerealelor / România este cel mai eficient şi mai ieftin coridor - Reuters

Comisia Europeană nu are bani imediaţi în buget şi nici o modalitate clară de a ajuta la finanţarea costurilor suplimentare de transport cu care se vor confrunta exporturile ucrainene de cereale odată cu încetarea acordului referitor la transportul pe Marea Neagră, ceea ce lasă Rusiei o oportunitate de a face venituri prin propriile sale exporturi de cereale, au declarat pentru Reuters surse de la Bruxelles, potrivit News.ro.

Soldații ucraineni au recucerit satul Staromaiorske

22:24Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, l-a însoțit joi pe liderul nord-coreean Kim Jong Un la o expoziție de apărare unde i-au fost prezentate rachetele balistice interzise, a informat joi presa de stat nord-coreeană, relatează Reuters.

22:21Guvernatorul regiunii Liov ordonă investigarea dispariției truselor tactice de prim ajutor

Guvernatorul regiunii Liov, Maksim Kozițki, a anunțat la 27 iulie că a cerut forțelor de ordine să examineze dispariția a aproape un milion de dolari în materiale militare donate de voluntari pentru soldații ucraineni.

Anterior, la 25 iulie, grupul de investigație NGL Media a raportat că truse tactice de prim ajutor în valoare de 33,6 milioane de Hr (910.000 de dolari), achiziționate și trimise de voluntari americani către armata ucraineană, au dispărut în Liov, potrivit Kyiv Independent.

21:54Soldații ucraineni au recucerit satul Staromaiorske din regiunea Donețk a Ucrainei, care fusese ocupat de forțele ruse, potrivit unui videoclip publicat joi de președintele Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

21:03Polonia, Lituania și Letonia ar putea decide împreună să-și închidă granițele cu aliatul Rusiei, Belarus, dacă există incidente grave care implică grupul Wagner de-a lungul frontierelor lor cu țara, a declarat joi ministrul polonez de interne, relatează Reuters.

„Fără îndoială, în cazul în care vor exista incidente grave care implică grupul Wagner la granițele dintre NATO și țările UE, precum Polonia, Lituania sau Letonia, fără îndoială vom lua o acțiune împreună”, a spus ministrul, Mariusz Kaminski.

„Nu exclud ca, dacă decidem că acesta este răspunsul corect în acest moment, vom duce la izolarea completă a Belarusului”.

20:26„Cel mai rău scenariu”: Principala companie energetică din Ucraina se așteaptă la noi atacuri rusești în această iarnă

Furnizorul public de energie din Ucraina afirmă că se pregătește pentru „cel mai rău scenariu” din această iarnă - în cazul în care Rusia lansează atacuri cu rachete și drone asupra infrastructurii energetice, potrivit Sky News.

China ajută Rusia să evite sancțiunile și cu tehnologie militară

19:18China ajută Rusia să evite sancțiunile occidentale și probabil că oferă Moscovei tehnologie militară și cu dublă utilizare pentru a fi folosită în Ucraina, potrivit unui raport desecretizat al serviciilor de informații americane publicat joi, relatează Reuters.

18:45Rachete au lovit centrul logistic critic din Tokmak, sudul Ucrainei, ocupat de ruși, potrivit unui lider regional instalat de Moscova, relatează CNN.

Armata ucraineană a efectuat atacul „masiv” folosind mai multe lansatoare de rachete, potrivit lui Vladimir Rogov, un înalt oficial numit de Rusia în regiunea Zaporojie.

Trei rachete au explodat și o a patra a căzut lângă o gară, dar nu a explodat, a declarat Rogov la Telegram. O persoană a fost rănită, a adăugat el.

18:07O fotografie care circulă pe rețelele de socializare pare să îl arate pe șeful Wagner, Evgheni Prigojin, prezent în Rusia, în marja summitului Rusia-Africa de la Sankt Petersburg. Miercuri seara, un apropiat al lui Prigojin a postat o imagine în care se presupune că liderul grupului Wagner se întâlnește cu oficiali africani la Sankt Petersburg, relatează The Guardian.

16:45Rusia a plasat un al treilea judecător de la Curtea Penală Internațională pe lista sa de urmăriți după ce CPI l-a acuzat pe președintele Vladimir Putin de crime de război în Ucraina, a informat joi agenția de presă de stat TASS, relatează Reuters.

15:48Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că atacurile ucrainene s-au intensificat în ultimele zile, în special pe linia frontului care traversează regiunea ucraineană Zaporojie, informează Reuters.

Vorbind la televiziunea rusă în marja summitului Rusia-Africa la Sankt Petersburg, Putin a declarat că Ucraina nu s-a bucurat de succes pe nicio parte a frontului.

Rusia vrea să trimită cereale gratuite în șase țări africane

15:23Putin promite „prietenilor” africani cereale gratuite și dă vina pe Occidentul „ipocrit” pentru criza de pe piaţa mondială a alimentelor

15:12Parlamentul ucrainean a votat joi pentru a accepta demisia ministrului culturii, Oleksandr Tkacenko, a anunţat un deputat, la o săptămână după ce preşedintele Volodimir Zelenski i-a cerut premierului înlocuirea acestuia.

Tkaşenko a demisionat săptămâna trecută, după ce Zelenski a cerut guvernului său să ţină sub control cheltuielile în timpul războiului Rusiei împotriva ţării sale şi i-a cerut premierului să ia în considerare înlocuirea ministrului culturii. Tkacenko a fost un susţinător al mai multor proiecte de amploare şi costisitoare.

14:46„O rată a investiției a naibii de bună”: Cum au distrus ucrainenii un lansator TOS-1A al armatei ruse

14:15Ministerul rus al Apărării a anunțat joi că trupele ucrainene continuă atacurile „fără succes” pe mai multe fronturi, potrivit presei de stat, citată de Reuters.

Departamentul rus al Apărării susține că forțele rusești au respins atacurile ucrainene în jurul satului Klishchiivka și în apropierea orașului Bahmut, dar și la nord de satul Robotyne din regiunea Zaporojie, relatează agenția rusă de stat TASS.

Reuters precizează că nu poate verifica independent informațiile furnizate de presa de stat din Rusia.

12:47 Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la summitul cu liderii africani de la Sankt Petersburg, că Rusia este capabilă să înlocuiască exporturile ucrainene de cereale către Africa și că Moscova va fi pregătită să înceapă să furnizeze gratuit cereale către șase țări africane în termen de trei-patru luni, informează Reuters.

Liderul rus susține că este vorba despre Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Republica Centrafricană și Eritreea și a spus că acestea vor primi câte 25.000-50.000 de tone fiecare.

Elicopter prăbușit în Siberia

12:18VIDEO Un elicopter Mi-8 cu 13 pasageri la bord s-a prăbușit în Republica Altai din Siberia după ce a lovit un cablu de înaltă tensiune, accidentul provocând 6 victime.

11:44 Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a anunțat că partea americană a predat Curții Penale Internaționale (CPI) probele privind crimele de război rusești pe care le deține.

„Statele Unite au făcut un alt pas istoric către stabilirea unei răspunderi cuprinzătoare pentru crimele internaționale ale Rusiei, hotărând să împărtășească dovezi ale crimelor de război rusești cu Curtea Penală Internațională”, a scris Kostin pe Twitter, mulțumind procurorului general al SUA, Merrick Garland, și tuturor oficialilor de la Departamentul de Justiție de la Washington.

11:25Rusia blochează circulația navelor spre porturile ucrainene, susține un oficial de rang înalt, potrivit The Guardian.

„În ultimele nouă zile, 26 de facilități de infrastructură portuară și cinci nave civile au fost avariate și parțial distruse de atacurile rusești”, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, pentru televiziunea de stat Suspilne.

De asemenea, potrivit acestuia, rușii restricționează transportul maritim în zona Crimeei ocupate temporar și în apropierea apelor teritoriale ale Bulgariei. Astfel, Federația Rusă blochează de fapt circulația navelor în direcția porturilor maritime din Ucraina.

11:19VIDEO Înregistrări video apărute pe rețelele de socializare au surprins imagini cu atacul ucrainean înspre satul Robotîne din regiunea Zaporojie, unde forțele Kievului par să se fi angajat într-o ofensivă de anvergură după mai bine de o lună de tatonări ale pozițiilor rusești.

10:45 Ministerul britanic al apărării a estimat joi că forțele armate ruse au pierdut în jur de 40 de elicoptere de atac Ka-52 „Alligator” de la începerea invaziei.

„Principala lovitură” a contraofensivei ucrainene a început în sud

10:22Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat joi că a găsit urme de explozibili la bordul unei nave străine care se îndrepta din Turcia spre Rusia pentru cereale care intrase anterior într-un port ucrainean, au relatat agențiile de presă rusești, citate de Reuters.

10:06Rusia a lovit infrastructura portuară din regiunea ucraineană Odesa într-un atac cu rachete din timpul nopții, ucigând un agent de securitate și avariind un terminal de marfă, a declarat joi guvernatorul regiunii, informează Reuters.

09:55Preşedintele rus Vladimir Putin prezidează joi prima zi a summitului Rusia-Africa, care reuneşte aproximativ 50 de delegaţii africane la Sankt Petersburg, o reuniune marcată de retragerea Moscovei din acordul privind exportul de cereale, potrivit EFE. Kremlinul dă vina pe Occident pentru numărul vizibil mai mic de lideri care participă la întâlnirea organizată de șeful statului.

08:45Trupele Kievului și-au intensificat contraofensiva după două luni de mici câștiguri teritoriale, organizând un nou atac în sudul țării și se apropie de orașul Bahmut, din estul țării, unde se dau lupte acerbe, potrivit The New York Times, citat de The Guardian. Oficialii ucraineni au informat Washingtonul despre începerea unei noi faze a contraofensivei și obiectivul principal al acesteia. Bloggeri militari ruși par să confirme intensificarea atacurilor ucrainene.

08:17Forțele rusești au bombardat de șapte ori Nikopol din regiunea Dnipropretrovsk în noaptea de miercuri spre joi, a anunțat guvernatorul Serhii Lysak, potrivit The Kyiv Independent.

Atacurile au avariat infrastructura civilă, inclusiv o școală, o biserică și un oficiu poștal, a precizat Lysak. Bombardamentele au avariat, de asemenea, o companie de comunicații, clădiri rezidențiale și linii electrice.Nu au fost raportate răniți sau victime.

05:29Kim Jong Un s-a întâlnit la Phenian cu ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, cu ocazia aniversării sfârşitului luptelor dintre cele două Corei (1950-1953), a anunţat joi presa de stat, notează AFP.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

-----------------

Evenimentele de miercuri privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro.