China ajută Rusia să evite sancțiunile occidentale și probabil că oferă Moscovei tehnologie militară și cu dublă utilizare pentru a fi folosită în Ucraina, potrivit unui raport desecretizat al serviciilor de informații americane publicat joi, relatează Reuters.

Soldați rușiFoto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

China a negat în mod repetat că a trimis echipament militar Rusiei de la invazia totală a Ucrainei de către Moscova în februarie 2022.

„RPC oferă o tehnologie cu dublă utilizare pe care armata Moscovei o folosește pentru a continua războiul din Ucraina, în ciuda unui cordon internațional de sancțiuni și controale la export”, se arată în raportul Biroului Directorului Serviciilor Naționale de Informații (ODNI )

„Arhivele vamale arată că companiile de apărare deținute de stat din RPC expediază echipamente de navigație, tehnologie de bruiaj și piese de avioane de luptă către companii de apărare deținute de guvernul rus,” se arată în raport.

De asemenea, mai spune raportul, China a devenit „un partener și mai critic” al Rusiei după ce Moscova a invadat Ucraina anul trecut.

ODNI a spus că China și Rusia au crescut ponderea comerțului bilateral decontat în yuanul chinezesc, iar instituțiile financiare ale ambelor țări își extind utilizarea sistemelor interne de plată.

China a crescut importul de energie din Rusia, inclusiv petrol și gaze redirecționate din Europa, se arată în raport.

La începutul acestei luni, principalul consilier diplomatic al președintelui francez Emmanuel Macron, Emmanuel Bonne, a declarat că China livrează Rusiei articole care ar putea fi folosite ca echipament militar, deși nu la scară mare.

Oficialii americani și-au exprimat anterior îngrijorarea cu privire la transferurile de „echipamente cu dublă utilizare” din China în Rusia. Cu toate acestea, ei au spus în mod repetat că nu au văzut încă dovezi ale transferului de asistență letală pentru utilizarea Rusiei pe câmpul de luptă.