​Un al treilea aerodrom rusesc a fost incendiat după un atac cu dronă, la o zi după ce Ucraina a arătat că are capabilități de a lovi la sute de kilometri în interiorul Rusiei prin atacuri asupra a două baze aeriene. Autoritățile din orașul rusesc Kursk, situat la aproximativ 90 km de granița cu Ucraina, au publicat imagini cu fum negru deasupra unui aerodrom după ultimul atac și au spus că un rezervor de combustibil a luat foc. Statele Unite nu i-au încurajat pe ucraineni să lovească în interiorul Rusiei și nici nu le-au facilitat aceste atacuri, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken.

Război în Ucraina - Forțele ucrainene trag cu un tun autopropulsat 2S3 AkatsiyaFoto: Justin Yau / ddp USA / Profimedia Images

Cele mai importante informații de miercuri, ziua 287 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:30Noul material LIVE, cu evenimentele de joi, este aici

01:10 Zelenski anunţă o victorie pentru Ucraina într-un proces împotriva Rusiei vizând proprietăţi confiscate în Crimeea

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat în mesajul de miercuri seară o victorie obţinută de Banca de Economii de Stat a Ucrainei într-un proces început în 2015 împotriva Rusiei vizând proprietăţi confiscate în Crimeea. „Rusia va da socoteală pentru toate bunurile furate de la statul ucrainean şi de la companii”, afirmă el.

00:35 Kremlin spune că „nu se poate pune problema” unei implicări a Rusiei în complotul de lovitură de stat din Germania

00:02Putin recunoaște conflictul "îndelungat" din Ucraina

Răspunzându-i miercuri unuia dintre interlocutorii săi, președintele rus a considerat totuși că "apariția unor noi teritorii" este un "rezultat semnificativ pentru Rusia".

Vladimir Putin a justificat încă o dată ofensiva pe care a lansat-o în urmă cu mai bine de nouă luni. Chiar dacă, "desigur, este un proces de lungă durată", a recunoscut el, potrivit AFP.

23:25Comisia Europeană propune noi sancțiuni împotriva Rusiei. Cel de-al 9-lea pachet vizează armata rusă, industria de apărare, politicieni, bănci

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus miercuri adăugarea a circa 200 de persoane și entități pe lista de sancţiuni a UE împotriva Moscovei, acest nou pachet de sancţiuni, al nouălea, vizând printre altele forțele armate ruse şi încă trei bănci ruseşti.

22:35 CIO vrea să „exploreze modalități” de reintegrare a rușilor și belarușilor

Comitetul Internațional Olimpic vrea să „exploreze modalitățile” de reintegrare a sportivilor ruși și belaruși care au fost interziși de la competițiile internaționale de la sfârșitul lunii februarie din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat miercuri președintele său Thomas Bach.

Putin spune că riscul de război nuclear creşte

21:55Putin este „iresponsabil” când vorbește „cu ușurință” despre armele nucleare, afirmă Washingtonul

Statele Unite au calificat drept „iresponsabile” remarcile „ușoare” ale președintelui rus Vladimir Putin, care a minimalizat miercuri riscul de a folosi arme nucleare în conflictul din Ucraina, potrivit AFP.

21:30 Londra comandă noi arme antitanc NLAW pentru a-şi completa stocurile după livrările către Ucraina

Marea Britanie a anunţat că a comandat mii de noi arme antitantic printr-un contract de 229 de milioane de lire (265 de milioane de euro) cu producătorul suedez Saab, cu scopul de a-şi completa stocurile după ce a trimis mii de astfel de unităţi Ucrainei.

19:50 Iarna abia a început și au apărut deja indicii importante cum că mari țări europene - și UE - merg pe făgașul dorit de Rusia

18:50 Vladimir Putin avertizează că riscul unui război nuclear este „în creștere”

Putin a insistat că Rusia nu a „înnebunit” și că își consideră propriul arsenal nuclear doar un mijloc de descurajare pur defensiv. „Nu am înnebunit, suntem conștienți ce sunt armele nucleare. Avem aceste mijloace într-o formă mai avansată și mai modernă decât orice altă țară nucleară, e un fapt evident. Dar nu ne apucăm să alergăm în jurul lumii fluturând această armă ca un brici”, a spus el.

Putin a continuat susținând că Rusia „ar putea fi singurul garant al integrității teritoriale a Ucrainei”, el adăugând: „Depinde de noii lideri ai Ucrainei”.

18:35Cele două plicuri trimise marți Ambasadei Ucrainei la București conțineau fragmente de țesuturi organice, a anunțat Serviciul Român de Informații. În ultima săptămână, zeci de reprezentanțe diplomatice ucrainene din Europa au primit plicuri cu substanțe explozive sau „colete însângerate” și ochi de animale.

18:30„Vom face exact aşa”. Vladimir Putin amenință cu un război „îndelungat” în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că în Ucraina va fi un conflict „îndelungat” şi Rusia va lupta pentru a-şi apăra interesele folosind toate mijloacele disponibile, dar nu are în vedere vreo nouă mobilizare a rezerviştilor.

Pachetele suspecte primite de ambasade ale Ucrainei din Europa aveau ca expeditor adresa unui dealer de automobile Tesla

18:05Rusia îşi reorientează politica externă către Asia

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat miercuri că ţara sa îşi va reorienta politica economică şi externă către Asia ca urmare a antagonismului Moscovei cu Occidentul care „continuă să nutrească speranţa că va putea distruge Rusia pe câmpul de luptă” în conflictul din Ucraina, pentru soluţionarea căruia el a spus că Rusia este dispusă să negocieze dacă i se respectă „cererile absolut legale”.

17:46Pachetele suspecte primite de ambasadele Ucrainei în ultima săptămână aveau toate ca expeditor adresa unui dealer de automobile Tesla din Germania, potrivit ministrului ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba.

17:16ONU documentează sute de cazuri de ucidere a civililor în nordul Ucrainei, unii dintre ei fiind omorâţi în timp ce „tăiau lemne de foc sau cumpărau produse alimentare”

Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a publicat miercuri un raport care analizează 441 de ucideri ale civililor în regiunile din nordul Ucrainei Kiev, Cernigău şi Sumî. Unii dintre civili au fost ucişi în timp ce „tăiau lemne de foc sau cumpărau produse alimentare”, detaliază raportul ONU.

16:42Volodimir Zelenski, desemnat „Persoana Anului 2022” de revista americană Time

16:00Soluția oferită de Turcia pentru a salva sistemul energetic ucrainean: Centrale plutitoare care să fie amplasate în România

15:42 Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a raportat miercuri că a efectuat percheziții în 13 biserici, mănăstiri și facilități adiacente, cum ar fi bibliotecile, legate de Moscova, în regiunile Cerkasî, Volyn și Herson, pentru a contracara posibilele „activități subversive ale serviciilor speciale rusești în Ucraina".

„Luând în considerare agresiunea armată a Rusiei, aceste măsuri sunt efectuate pentru a preveni utilizarea comunităților religioase ca centru al așa-numitei `lumi rusești` și pentru a proteja populația de provocări și atacuri teroriste", a precizat SBU într-un comunicat.

Raidurile au loc la câteva zile după ce Zelenski a aprobat o propunere a Consiliului Național de Securitate și Apărare de a interzice grupurile religioase afiliate Rusiei și de a impune sancțiuni unor episcopi pro-Moscova. (Kyiv Independent)

15:27 Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a spus că 31 de „pachete suspecte" au fost trimise la misiunile ucrainene din 15 țări. Într-o declarație pe pagina sa de Facebook,

„În ultimele două zile, pachete suspecte au sosit la ambasadele din Italia, Polonia, Portugalia, România și Danemarca, precum și la consulatele din Gdansk. În total, avem deja 31 de cazuri în 15 țări: Austria (1), Vatican (1), Danemarca (1), Spania (5), Italia (4), Kazahstan (1), Olanda (1), Polonia (6), Portugalia (2), România (2), SUA (1), Ungaria (2), Franța (1), Croația (1), Republica Cehă (2)”, a scris el pe Facebook.

Ambasadele și consulatele ucrainene funcționează „cu măsuri de securitate sporite", deoarece „amenințările la adresa diplomaților noștri continuă să apară", a adăugat el.

Zelenski, desemnat omul anului de revista Time

15:08Rusia încearcă să „îngheţe” luptele din Ucraina pe timpul iernii pentru a-şi întări forţele în vederea unui nou asalt în primăvară, a declarat miercuri şeful NATO, Jens Stoltenberg, citat de AFP.

14:56Zelenski și „spiritul Ucrainei” au fost desemnați de revista Time drept persoana anului 2022.

14:43 Șeful diplomației ruse s-a plâns că anul trecut, în Suedia, a fost nevoit să meargă la o toaletă pentru toate sexele: ”Nu puteți să vă imaginați cât de inuman este așa ceva!”.

Kievul spune că Rusia a ajuns să atace cu „motorete ieftine”

14:22 Cel puțin 441 de civili au fost uciși de forțele rusești în primele zile ale invaziei Moscovei în Ucraina, a declarat miercuri biroul ONU pentru drepturile omului, care a documentat execuții sumare și atacuri în zeci de orașe din trei regiuni.

Numărul real al victimelor din regiunile Kiev, Cernihiv și Sumî este probabil mult mai mare, a spus Biroul Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului într-un raport privind perioada dintre 24 februarie și începutul lunii aprilie, când forțele rusești s-au retras din cele trei zone.

„Actele în cauză au fost comise de forțele armate rusești care controlau aceste zone și au dus la moartea a 441 de civili (341 de bărbați, 72 de femei, 20 de băieți și 8 fete)", se arată în raport. (Reuters)

14:04Papa Francisc a comparat miercuri războiul declanșat de Rusia în Ucraina cu „operaţiunea Reinhardt”, planul de exterminare pus în practică de nazişti împotriva evreilor polonezi în Al Doilea Război Mondial, transmite agenţia de presă ANSA, conform Agerpres.

''În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, această operaţiune a condus la exterminarea a aproape două milioane de persoane, majoritatea de origine evreiască. Fie ca amintirea acestui eveniment oribil să dea naştere unor decizii şi acţiuni pentru pace. Istoria se repetă. Vedem ce se întâmplă acum în Ucraina. Să ne rugăm pentru pace'', a spus suveranul pontif.

13:58Andrii Yermak, șeful Biroului președintelui Ucrainei, a declarat că Rusia a ajuns să folosească „motorete ieftine" în atacurile sale - referindu-se la dronele iraniene „Shahed". Ucrainenii au poreclit dronele „Shahed” în „mopede” din cauza zgomotului pe care îl fac în zbor.

Yermak a scris pe Telegram că Rusia este nevoită să folosească drone iraniene deoarece rachetele sale „se termină" și că loviturile nu au „efectul de teroare" scontat.

Yermak a afirmat că forțele ucrainene au „descoperit" cum să combată aceste drone adăugând că Rusia a fost lăsată în urmă, iar Ucraina este „mai inteligentă, mai puternică, mai creativă și mai modernă". (CNN)

Tentativă eșuată de lichidare a unui oficial rus din Melitopolul ocupat

13:29 Șaisprezece persoane au fost ucise după ce un camion care transporta soldați s-a ciocnit cu o dubă în regiunea ocupată Donețk, a anunțat presa de stat rusă, citând serviciile de urgență.

„O tragedie pe autostrada T-0517 a luat viața a 16 persoane, printre care se aflau unii dintre apărătorii noștri", a scris pe Telegram Denis Pușilin, liderul impus de Rusia în regiunea Donețk

Alte patru persoane au fost rănite în accidentul care a avut loc între Torez și Șahtarsk, potrivit lui Pușilin.

13:06 Kremlinul a afirmat miercuri că proiectul de lege prin care SUA oferă un alt ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 800 de milioane de dolari, este „conflictual" față de Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Documentul care a fost adoptat este de o natură extrem de conflictuală în raport cu țara noastră".

12:41 Un oficial de rang înalt instalat de Rusia în orașul ocupat Melitopol a supraviețuit unei tentative de asasinat miercuri dimineața devreme, scrie The Moscow Times.

Un dispozitiv exploziv improvizat a fost detonat în fața locuinței lui Nikolai Volyk, adjunctul șefului administrației civile-militare a orașului, chiar când acesta ieșea din casă.

Anchetatorii au stabilit că dispozitivul a fost controlat de la distanță, potrivit contului de Telegram Baza. Volyk a scăpat fără nicio rană.

Kievul cere Occidentului boicotarea culturii ruse

12:15 Vladimir Putin și președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohammed bin Zayed al-Nahyan, au avut miercuri o convorbire telefonică despre cooperarea în cadrul OPEC+ și despre plafonarea de preț impusă de Occident petrolului rusesc, a anunțat Kremlinul.

Kremlinul a transmis, într-un comunicat de presă, că încercările de a impune plafonul de către unele țări occidentale sunt în contradicție cu „principiile comerțului global". (Reuters)

12:07 Ministrul ucrainean al culturii a cerut aliaților occidentali să boicoteze cultura rusă, îndemnând la oprirea spectacolelor de muzică a lui Ceaikovski și a altor compozitori ruși până la sfârșitul războiului.

Într-un articol publicat în The Guardian, Oleksandr Tkachenko susține că un astfel de „boicot cultural" nu ar însemna „anularea lui Ceaikovski", ci ar însemna „oprirea interpretării operelor sale până când Rusia își va înceta sângeroasa sa invazie".

El afirmă că un astfel de pas ar fi corect, având în vedere că războiul este „o bătălie civilizațională a culturii și istoriei", în care Rusia „încearcă în mod activ să ne distrugă cultura și memoria", prin faptul că pretinde că cele două state constituie o singură națiune.

11:55 Gigantul petrolier rus Rosneft a anunțat miercuri o pierdere de 889 de milioane de dolari din cauza confiscării la mijlocul lunii septembrie de către Berlin a activităților sale din Germania, unde avea mai multe rafinării.

„În al treilea trimestru din 2022, cel mai semnificativ impact negativ asupra rezultatelor a provenit din transferul activelor grupului din Germania (...) către agenția federală care gestionează rețelele energetice, ceea ce a dus la recunoașterea unei pierderi suplimentare de 56 de miliarde de ruble, adică 889 de milioane de dolari la cursul actual”, a precizat Rosneft într-un comunicat. (AFP)

Rusia a comandat sute de drone și rachete din Iran

11:14 Noua evaluare ucraineană privind pierderile rusești din ultima zi: 540 de soldați, 6 tancuri, 4 blindate de luptă, 21 de diferite vehicule, 8 sisteme de artilerie și 14 drone:

10:57 Un mare cumpărător de armament la nivel mondial renunță la achizițiile din Rusia

10:24 Rusia a comandat sute de drone și rachete balistice din Iran - diplomat ONU

10:20 Operatorul spaniol de restaurante AmRes a anunțat că vinde operațiunile sale cu unități KFC din Rusia pentru cel puțin 100 de milioane de euro companiei rusești de restaurante și divertisment Almira.

AmRest urmează astfel exemplul sutelor de companii occidentale care fie s-au retras, fie au vândut sau au închis operațiunile din Rusia. Înainte de criza ucraineană, Rusia era una dintre principalele piețe pentru acest operator de restaurante.

10:15Moscova și alte orașe din Rusia anulează festivitățile de Anul Nou sau le reduc amploarea pentru a direcționa banii către forțele armate trimise de Vladimir Putin să invadeze Ucraina, scrie Insider.

Noi atacuri ale rușilor, cu drone și rachete, în Zaporojie

09:49 Belarus intenționează să deplaseze miercuri și joi echipamente militare și forțe de securitate în ceea ce spune că sunt teste privind răspunsul său la posibile acte de terorism, a transmis agenția de știri de stat BelTA.

„În această perioadă, este planificată mutarea echipamentelor militare și a personalului forțelor naționale de securitate", a transmis consiliul de securitate al țării.

„Circulația cetățenilor de-a lungul anumitor drumuri și zone publice va fi restricționată”, potrivit sursei citate, care nu a precizat ce părți ale țării ar putea fi afectate.

09:36Forțele rusești au lovit noaptea trecută regiunea Zaporojie cu drone și rachete.

Două comunități din regiunea Zaporojie au fost lovite cu drone rusești și rachete S-300, a anunțat Oleksandr Starukh, guvernatorul regiunii, pe Telegram.

Într-unul dintre sate, trei persoane au fost rănite în urma atacului, inclusiv o fată de 15 ani. (Kyiv Independent)

09:13 Cum vrea Rusia să scape de presiunea plafonului pentru petrol. Trei scenarii, pe masa Kremlinului

09:02 Evaluarea de miercuri dimineață a ministerului britanic al apărării:

  • Rusia a început recent să extindă pozițiile sale defensive de-a lungul frontierei cu Ucraina și în interiorul regiunii Belgorod. În plus, marți, guvernatorul din Belgorod a anunțat că înființează „unități locale de autoapărare".
  • Săparea de tranșee a fost anunțată în Belgorod cel puțin din aprilie 2022, dar noile evoluții constau probabil în sisteme mai elaborate, concepute pentru a respinge asalturi mecanizate.
  • Există o posibilitate reală ca autoritățile ruse să promoveze pregătirile defensive în interiorul teritoriului rusesc recunoscut la nivel internațional pentru a alimenta sentimentul patriotic.
  • Cu toate acestea, probabil că aceasta ilustrează convingerea reală (dar falsă) a unor factori de decizie din Rusia că există o amenințare credibilă de invazie din partea forțelor ucrainene.
  • Deficiențele de evaluare strategică reprezintă una dintre slăbiciunile esențiale ale structurii guvernamentale centrale rusești, lucru evidențiat și de decizia inițială a Rusiei de a invada Ucraina.
  • Capacitatea de a realiza analize oficiale imparțiale este aproape sigur frecvent subminată de o tendință spre gândirea de grup și concluzii oportune din punct de vedere politic.

08:51Am acceptat cu dezamăgire decizia de a refuza sprijinirea Ucrainei”. Sisteme Patriot ajung în cele din urmă în Polonia

08:30 Parlamentarii americani au decis să ofere Ucrainei cel puțin 800 de milioane de dolari în asistență suplimentară pentru securitate anul viitor și să stimuleze Taiwanul cu miliarde de dolari în următorii ani, potrivit unei legi privind politica de apărare în valoare de 858 de miliarde de dolari.

08:05Comerțul ruso-chinez a crescut într-un ritm mai lent în noiembrie, în condițiile în care războiul din Ucraina, riscurile de recesiune globală și restricțiile stricte din unele orașe chinezești au influențat cererea din China și din afara ei.

Exporturile de bunuri chinezești către Rusia au crescut cu 17,9% (an la an), încetinind de la 34,6% în octombrie, dar marcând totuși a cincea lună consecutivă cu avans de două cifre, potrivit calculelor Reuters pe baza datelor vamale chineze de miercuri.

Importurile din Rusia au urcat cu 28,5% în noiembrie față de anul precedent, mai lent decât creșterea de 36% din octombrie, în condițiile în care focarele de COVID-19 și restricțiile aferente au afectat cererea internă.

Blinken: Rusia ar putea căuta o falsă rampă de ieșire din război

08:03Europa ar putea trece peste iarna aceasta fără a opri alimentarea cu gaze, în ciuda reducerii aprovizionării rusești, au declarat analiştii pentru AFP. Reducerea progresivă a Rusiei a livrărilor de gaz către Europa prin conducte a declanșat un război de licitații pentru gazul natural lichefiat (GNL), ducând la prețuri mult mai mari.

08:00Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, marţi, de Ziua Forţelor Armate ale Ucrainei, că atunci când o astfel de sărbătoare este una a recunoştinţei, un stat nu poate fi învins.

„Vă doresc un singur lucru – victoria! Nouă tuturor. O meritaţi! Toţi oamenii noştri o merită. Toţi părinţii noştri, toţi copiii noştri o merită. Statul nostru şi istoria o merită. Să obţinem în sfârşit victoria”, a transmis el.

07:43 În ultimele 24 de ore, unitățile Forțelor de Apărare ale Ucrainei au respins atacurile în zonele așezărilor Bilogorivka din regiunea Luhansk și Verkhnyokamianske, Spirne, Yakovlivka, Bakhmut, Bila Gora, Kurdyumivka, Novobakhmutivka, Maryinka și Novomykhailivka.

Rușii au lansat 10 rachete și 33 de lovituri aeriene. Clădirile rezidențiale civile din orașele Kramatorsk, Kryvyi Rih, precum și satul Stepne din regiunea Zaporizhia au fost avariate de rachetele rusești. (sursa: Prvda.ua)

23:30Rusia ar putea căuta o falsă rampă de ieșire din războiul din Ucraina, a avertizat SUA

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a avertizat că Rusia ar putea căuta o falsă ieșire din războiul din Ucraina, care nu ar produce o pace durabilă și ar permite trupelor ruse să se regrupeze și să atace din nou Ucraina, potrivit Rador care citează CNN.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Oficiali ai SUA au declarat marți că nu au „permis” Ucrainei să atace ținte din interiorul Rusiei, după o serie de atacuri cu drone asupra instalațiilor militare aflate în adâncul teritoriului rus. „Nu i-am încurajat și nici nu i-am permis ucrainenilor să lovească în interiorul Rusiei”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken reporterilor.
  • Rusia a declarat că a fost atacată la baza aeriană Engels, gazda flotei de bombardiere strategice a Rusiei, și în Ryazan, la câteva ore de mers cu mașina de Moscova. Ucraina nu și-a revendicat direct responsabilitatea pentru atacuri. Loviturile au ucis trei persoane și au avariat bombardiere cu rază lungă de acțiune și un depozit de combustibil, potrivit rapoartelor din Rusia.
  • Obuzele forțelor ucrainene au ucis marți cel puțin șase civili în orașul Donețk, controlat de ruși, potrivit șefului instalat de ruși al orașului Donețk, Alexey Kulemzin. Bombardamentele ucrainene ar fi ucis o deputată în Consiliul Popular al republicii autoproclamate, Maria Pirogova.
  • Dmytro Zhyvytsky, guvernatorul regiunii Sumî de la granița cu Rusia, a declarat că mai multe persoane au fost rănite după ce rușii au tras 226 de obuze asupra a șapte comunități în timpul zilei.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat marți trupele din apropierea liniei frontului în estul Ucrainei. Adresându-se militarilor mai târziu în palatul prezidențial din Kiev, Zelenski a spus că și-a petrecut ziua cu trupele în Donbas și în regiunea Harkov.
  • Putin s-a întâlnit marți cu înalți oficiali pentru a discuta despre „securitatea internă” și a spus că Rusia ia măsuri „necesare” pentru a evita mai multe atacuri ucrainene.

  • Dmitri Peskov, a spus că Moscova nu vede perspectiva unor discuții „în acest moment”. El a adăugat că, pentru ca discuțiile să aibă loc cu potențialii parteneri, Rusia ar trebui să-și îndeplinească obiectivele „operațiunii sale militare speciale”.
  • Ministerul Sănătății din Ucraina a cerut autorităților regionale să ia în considerare suspendarea intervențiilor chirurgicale neesențiale și a spitalizărilor din cauza întreruperilor de curent.