Pachetele suspecte primite de ambasadele Ucrainei în ultima săptămână aveau toate ca expeditor adresa unui dealer de automobile Tesla din Germania, potrivit ministrului ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba. El spune că 31 de colete au fost trimise la misiunile ucrainene din 15 țări din Europa, între care și România.

​Dmitro KulebaFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

„În ultimele două zile, pachete suspecte au sosit la ambasadele din Italia, Polonia, Portugalia, România și Danemarca, precum și la consulatele din Gdansk. În total, avem deja 31 de cazuri în 15 țări: Austria (1), Vatican (1), Danemarca (1), Spania (5), Italia (4), Kazahstan (1), Olanda (1), Polonia (6), Portugalia (2), România (2), SUA (1), Ungaria (2), Franța (1), Croația (1), Republica Cehă (2)”, a scris Kuleba pe Facebook.

Ambasadele și consulatele ucrainene funcționează „cu măsuri de securitate sporite", deoarece „amenințările la adresa diplomaților noștri continuă să apară", a adăugat el.

Potrivit oficialului ucrainean, toate scrisorile au aceeaşi adresă de expediţie: dealer-ul de automobile Tesla din oraşul german Sindelfingen, de lângă Stuttgart.

„Au fost trimise din oficii poştale care nu erau echipate cu sisteme de supraveghere video”, a menţionat el.

Kuleba a atras atenţia asupra „nivelului de profesionalism al criminalilor”, care au luat „măsuri pentru a nu lăsa urme ADN pe pachete”, îngreunând astfel ancheta pentru identificarea lor.

„Ameninţările împotriva diplomaţilor noştri continuă să curgă”, a adăugat ministrul de Externe al Ucrainei.

Săptămâna trecută, Ucraina a anunțat că o serie de „pachete sângeroase” au fost trimise la ambasade ucrainene din Europa, la scurt timp după ce o scrisoare-bombă a explodat la ambasada Ucrainei din Spania și după ce poliția a dezamorsat altele trimise inclusiv premierului Pedro Sánchez.

Ambasada Ucrainei la Madrid a primit vineri un pachet cu ochi de animale despre care ministerul de interne a declarat că purta o ștampilă străină, potrivit Reuters.

Conform Ministerului ucrainean de Externe, „pachetele însângerate" conțineau ochi de animale și erau îmbibate într-un lichid cu o culoare și un miros distinctiv.