Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a publicat miercuri un raport care analizează 441 de ucideri ale civililor în regiunile din nordul Ucrainei Kiev, Cernigău şi Sumî. Unii dintre civili au fost ucişi în timp ce „tăiau lemne de foc sau cumpărau produse alimentare”, detaliază raportul ONU, potrivit CNN și News.ro.

Investigarea crimelor de război în UcrainaFoto: Daniel Carde/ZUMA Press Wire / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Şeful Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a declarat că raportul detaliază uciderea civililor care „tăiau lemne de foc şi cumpărau alimente” în regiunile ocupate anterior de forţele ruse în urma invaziei Ucrainei din 24 februarie.

Regiunile Kiev, Cernigău şi Sumî au fost eliberate în urma retragerii Rusiei, la sfârşitul lunii martie.

Turk tocmai a încheiat o vizită de patru zile în capitala Ucrainei.

„Încercăm să coroborăm acuzaţiile de ucidere suplimentare în aceste regiuni şi în părţi din regiunile Harkov şi Herson care au fost recent reluate de forţele ucrainene”, a spus el într-o declaraţie, indicând că numărul ar putea creşte şi mai mult.

„Există indicii puternice că execuţiile sumare documentate în raport constituie crimă de război de ucidere (intenţionată)”, a adăugat el.

„Mă tem că urmează o iarnă lungă şi sumbră pentru Ucraina”

În declaraţia sa, Turk a enumerat nivelurile de asistenţă necesare poporului ucrainean, inclusiv 17,7 milioane de persoane care au nevoie de asistenţă umanitară şi 9,3 milioane care au nevoie de hrană şi asistenţă pentru mijloacele de trai.

O treime din populaţie a fost forţată să îşi părăsească locuinţele, potrivit declaraţiei sale, în timp ce 7,89 milioane au fugit din ţară şi 6,5 milioane au fost strămutate în interior.

Turk a mai spus că şi-a petrecut o parte din vizită într-un adăpost anti-bombe luni, în timp ce Rusia a lansat un alt val de atacuri cu rachete. De asemenea, oficialul ONU a vizitat oraşele Bucea şi Izium.

El a mai remarcat impactul pe care atacurile Rusiei vizând infrastructura critică îl vor avea asupra poporului ucrainean.

„Mă tem că urmează o iarnă lungă şi sumbră pentru Ucraina. Consecinţele războiului asupra exercitării drepturilor omului pentru oamenii din ţară au fost deja devastatoare, iar prognoza este foarte îngrijorătoare”, a conchis Turk.

___