Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă o victorie obţinută de Banca de Economii de Stat a Ucrainei într-un proces început în 2015 împotriva Rusiei vizând proprietăţi confiscate în Crimeea. „Rusia va da socoteală pentru toate bunurile furate de la statul ucrainean şi de la companii”, afirmă el.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Volodimir Zelenski a afirmat, în mesajul transmis miercuri seară, că în regiunea Herson patru poliţişti, între care şi şeful Poliţiei din regiunea Cherkasy, au murit din cauza minelor ruseşti, iar doctorii încearcă să le salveze viaţa altor patru poliţişti, scrie News.ro.

El a adăugat că în regiunea Doneţk armata rusă a desfăşurat un atac „foarte brutal şi indiscutabil intenţionat” la Kurahove, asupra civililor aflaţi „la piaţă, în lift, la benzinărie, în staţia de autobuz, într-o clădire rezidenţială”. Până în prezent sunt zece morţi şi mai mulţi răniţi.

Zelenski a menţionat că a avut loc o şedinţă în care s-au prezentat rapoarte ale comandanţilor şi s-a analizat situaţia din anumite direcţii. El a explicat că în regiunea Doneţk, în districtul Bahmut, sunt confruntări dure.

Preşedintele Ucrainei a spus că, în cadrul unei alte întâlniri, s-a discutat despre sistemul energetic, stabilizarea acestuia şi protecţia centralelor.

„Creştem constant generarea şi livrarea de electricitate – adăugăm volum aproape în fiecare zi. Dar nu trebuie să uităm – şi nimeni nu ar trebui să uite – că acum este imposibil să restabilim 100% sistemul energetic aşa cum era înainte de începerea terorii energetice ruseşti. Avem nevoie de timp. De aceea, întreruperile programate se menţin în majoritatea oraşelor şi districtelor”, a explicat Zelenski, menţionând că numărul cel mai mare de întreruperi este în Kiev şi în regiune, dar și în regiunile Liov, Jitomîr, Hmelniţki, Poltava, Viniţia şi Transcarpatia.

El a adăugat că miercuri a fost Ziua Auto-guvernării Locale, mulţumindu-le celor care îşi protejează comunitatea la nivelul lor, care se ocupă de apărare şi pregătesc totul ca acea comunitate să poată trece mai uşor peste această iarnă.

„Vom obţine cu siguranţă un rezultat pentru Ucraina şi pentru ucraineni”

„Astăzi am înregistrat un rezultat foarte important în Franţa. Curtea Supremă a Franţei a menţinut decizia de recuperare în favoarea Băncii de Economii de Stat a Ucrainei de la statul agresor. Suma cu dobândă sporită este de aproape 1,5 miliarde de dolari. Acest proces în justiţie a trenat din 2015. Peste şase ani de eforturi, zeci de mii de pagini de documente legale, multe speranţe şi nu mai puţin scepticism exprimat de unii... Dar este această victorie pentru Ucraina. Rusia va da socoteală pentru toate bunurile furate de la statul ucrainean şi de la companii. Aceasta este prima victorie a unei companii de stat în procese împotriva Rusiei vizând proprietăţi confiscate în Crimeea şi mulţumesc tuturor celor care s-au asigurat că ajungem la acest rezultat”, a subliniat Zelenski.

El a menţionat că oficiali din Ucraina au participat la o conferinţă în America, dedicată înfiinţării unui tribunal special pentru crimele agresiunii ruseşti asupra Ucrainei.

„În mod similar, nu toată lumea este de acord acum că acest tribunal va funcţiona. Dar indiferent ce spun ei, noi ne vom face partea noastră şi vom obţine cu siguranţă un rezultat pentru Ucraina şi pentru ucraineni”, a arătat Volodimir Zelenski.

El a anunţat că urmează „decizii importante” pentru apărarea ucraineană.

___