Cele două plicuri trimise marți Ambasadei Ucrainei la București conțineau fragmente de țesuturi organice, a anunțat Serviciul Român de Informații. În ultima săptămână, zeci de reprezentanțe diplomatice ucrainene din Europa au primit plicuri cu substanțe explozive sau „colete însângerate” și ochi de animale.

Ambasada Ucrainei in RomaniaFoto: AGERPRES

Conform SRI, în urma primelor analize de laborator s-a constatat că plicurile nu conțineau explozivi și nici alte substanțe periculoase.

  • „Menționăm că analizele specifice au arătat că plicurile conțin fragmente de țesuturi organice, iar pentru stabilirea provenienței acestora este necesară o analiză suplimentară pe care o vor efectua instituțiile abilitate ale statului.
  • Pe componenta prevăzută de atribuțiile legale pe care le are SRI, verificările întreprinse de noi s-au finalizat”, a anunțat SRI, miercuri seară, printr-un comunicat de presă.

Toate pachetele suspecte primite de ambasade ale Ucrainei din Europa aveau ca expeditor adresa unui dealer Tesla

Potrivit ministrului ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, în ultimele zile 31 de colete au fost trimise la misiunile ucrainene din 15 țări din Europa, între care și România: Austria (1), Vatican (1), Danemarca (1), Spania (5), Italia (4), Kazahstan (1), Olanda (1), Polonia (6), Portugalia (2), România (2), SUA (1), Ungaria (2), Franța (1), Croația (1), Republica Cehă (2).

Conform oficialului ucrainean, toate scrisorile au aceeaşi adresă de expediţie: dealer-ul de automobile Tesla din oraşul german Sindelfingen, de lângă Stuttgart.

„Au fost trimise din oficii poştale care nu erau echipate cu sisteme de supraveghere video”, a menţionat el.

Kuleba a atras atenţia asupra „nivelului de profesionalism al criminalilor”, care au luat „măsuri pentru a nu lăsa urme ADN pe pachete”, îngreunând astfel ancheta pentru identificarea lor.

„Ameninţările împotriva diplomaţilor noştri continuă să curgă”, a adăugat ministrul de Externe al Ucrainei.

Săptămâna trecută, Ucraina a anunțat că o serie de „pachete sângeroase” au fost trimise la ambasade ucrainene din Europa, la scurt timp după ce o scrisoare-bombă a explodat la ambasada Ucrainei din Spania și după ce poliția a dezamorsat altele trimise inclusiv premierului Pedro Sánchez.