Kremlinul a afirmat miercuri că nu se poate pune problema vreunei implicări a Rusiei în presupusul complot al unei grupări de extremă-dreapta de a da o lovitură de stat în Germania.

Dmitri PeskovFoto: Mikhail Japaridze / TASS / Profimedia

„Aceasta pare să fie o chestiune internă germană”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov. „Nu se poate pune problema vreunui amestec rusesc”, a adăugat el, potrivit Reuters.

Autoritățile din Germania au anunțat miercuri dejucarea unei lovituri de stat, plan ce ar fi fost pus la cale de o grupare extremistă. Potrivit procurorilor germani, unul dintre acuzați ar fi luat legătura cu reprezentanți ai Rusiei, țară pe care gruparea o vedea ca fiind contactul său central pentru instituirea unei noi ordini. Anchetatorii au precizat că nu s-au găsit dovezi că reprezentanții ruși au răspuns pozitiv la solicitare.

Concret, 25 de presupuși membri și susținători ai unei grupări de extremă-dreapta suspectate că ar fi pus la cale o lovitură de stat în Germania au fost reținuți miercuri de către autorități, în urma unor descinderi organizate în 11 landuri.

Un soldat activ, membru al Comandamentului Forțelor Speciale, și mai mulți rezerviști se numără printre cei vizați de anchete, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Serviciului de Informații Militare. Ministrul Justiției, Marco Buschmann, a anunțat pe Twitter că are loc o operațiune anti-teroristă majoră.

Suspecții sunt acuzați că pregăteau, începând din noiembrie 2021, o lovitură de stat - răsturnarea republicii și organizarea unei noi forme de stat pe modelul Germaniei de la 1871.

„Heinrich al XIII-lea”

Conform anchetatorilor germani, grupul era format din membri ai mișcării de extremă-dreapta Reichsburger (Cetățenii Reichului), ai cărei susținători spun că „Reich-ul german încă există în granițele sale de dinainte de 1939”, scrie BBC. Gruparea se afla de mai mult timp în atenția poliției germane din cauza unor atacuri violente și a teoriilor conspiraționiste pe care le promovau.

Ei ar fi pus la cale un asalt asupra clădirii parlamentului, iar un rol important l-ar fi avut un cetățean german în vârstă de 71 de ani, cunoscut sub numele de „prințul Heinrich al XIII-lea”, el fiind unul dintre cei doi presupuși lideri ai grupării care au fost arestați.

Anchetatorii estimează că din acest grup care complota o lovitură de stat făceau parte aproximativ 50 de bărbați și femei. „Nu avem încă un nume pentru acest grup”, a declarat un purtător de cuvânt al Procuraturii federale, conform BBC.

Anchetatorii mai spun că suspecții avea deja planuri pentru a conduce Germania, prin „mijloace militare și violență împotriva reprezentanților statului”.