Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus miercuri adăugarea a circa 200 de persoane și entități pe lista de sancţiuni a UE împotriva Moscovei, acest nou pachet de sancţiuni, al nouălea, vizând totodată forțele armate ruse şi încă trei bănci ruseşti, transmite AFP.

Ursula von der Leyen, în KievFoto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

„Cele opt pachete de sancţiuni adoptate până acum fac deja rău (Rusiei). Dar astăzi creştem presiunea” asupra Moscovei ca răspuns la războiul declanșat în Ucraina, a declarat Ursula von der Leyen.

Acest nou pachet de măsuri propus de Comisia Europeană trebuie însă dezbătut și aprobat în unanimitate de cele 27 de state membre ale UE.

Șefa Comisiei Europene a propus adăugarea pe lista persoanelor și entităților sancționate de UE „forţele armate rusești, precum şi ofiţeri, dar și întreprinderi din industria de apărare” rusă.

Pe listă au mai fost puși „membri ai Dumei de Stat și ai Consiliului Federației Ruse, miniștri, guvernatori și partide politice”. Este vorba, potrivit Ursulei von der Leyen, despre persoane care au jucat un rol cheie în „loviturile cu rachete rusești”, în „răpirea copiilor ucraineni duși în Rusia” sau în „furturile de produse agricole ucrainene”.

Bruxellesul a propus de asemenea sancţionarea a trei noi bănci ruseşti, impunând în special o interdicţie totală asupra tranzacţiilor Băncii regionale de dezvoltare ruse, „pentru a paraliza şi mai mult maşina financiară” a preşedintelui rus Vladimir Putin.

Sancţiunile propuse contra armatei şi industriei militare urmăresc, potrivit Ursulei von der Leyen, consolidarea restricţiilor asupra achiziţiei de produse cu dublă întrebuinţare, civilă şi militară, precum şi de componente electronice şi informatice, substanţe chimice şi agenţi neurotoxici.

___