Statele Unite au calificat drept "iresponsabile" remarcile "ușoare" ale președintelui rus Vladimir Putin, care a minimalizat miercuri riscul de a folosi arme nucleare în conflictul din Ucraina, potrivit AFP.

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUAFoto: Patrick Semansky / AFP / Profimedia Images

Refuzând să-i răspundă direct lui Vladimir Putin, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price, a subliniat că "orice discuție lejeră despre arme nucleare este absolut iresponsabilă", după ce președintele rus a sugerat că Rusia nu ar folosi arme nucleare în primul rând, ci doar "ca răspuns" la un eventual atac inamic pe teritoriul său.

Putin a insistat că Rusia nu a „înnebunit” și că își consideră propriul arsenal nuclear doar un mijloc de descurajare pur defensiv.

„Nu am înnebunit, suntem conștienți ce sunt armele nucleare. Avem aceste mijloace într-o formă mai avansată și mai modernă decât orice altă țară nucleară, e un fapt evident. Dar nu ne apucăm să alergăm în jurul lumii fluturând această armă ca un brici”, a spus el.

Putin a continuat susținând că Rusia „ar putea fi singurul garant al integrității teritoriale a Ucrainei”, el adăugând: „Depinde de noii lideri ai Ucrainei”.