Moscova și alte orașe din Rusia anulează festivitățile de Anul Nou sau le reduc amploarea pentru a direcționa banii către forțele armate trimise de Vladimir Putin să invadeze Ucraina, scrie Insider.

Piata Rosie din MoscovaFoto: Nikolay Vinokurov / Alamy / Profimedia Images

Oficialii din Sankt Petersburg, Yaroslavl, Kaluga, Nijni Novgorod, regiunea Tomsk din Siberia și Iacuția și-au anulat ceremoniile de Anul Nou, conform The Telegraph. Aceasta, în condițiile plângerilor că soldaților trimiși de pe front le lipsește echipamentul.

Dmitri Denisov, primarul din Kaluga, oraș din vestul Rusiei, a anunțat pe rețelele sociale că a anulat toate concertele, focurile de artificii și decorațiunile de Revelion. „Vom direcționa toate aceste fonduri pentru sprijinirea locuitorilor din Kaluga care au fost mobilizați. Oamenii noștri trebuie să fie echipați corespunzător”, a spus el.

Vladimir Mazur, guvernatorul din Tomsk (Siberia), a spus că nu ar trebui să fie organizate petreceri „corporatiste” de Anul Nou, dar că copiii „nu pot rămâne fără sărbători și cadouri”. În Rusia, cadourile sunt oferite de obicei în 1 ianuarie, cu câteva zile înainte ca majoritatea rușilor să marcheze Crăciunul în 6 ianuarie.

La Moscova, conform primarului Serghei Sobyanin, amploarea ceremoniilor va fi redusă - nu vor fi organizate concerte și nu va exista nici spectacol de artificii, așa cum are loc tradițional, în noaptea de Anul Nou, în capitala Rusiei. Primarul Moscovei spune că banii vor fi direcționați către armată. În septembrie, oficialii de la Moscova au fost criticați pentru că au organizat un grandios foc de artificii, la cea de a 875-a aniversare a orașului.

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina în 24 februarie a devenit tot mai nepopular printre ruși, liderul de la Kremlin fiind acuzat de către activiști că a cheltuit miliarde pe armata rusă, pentru invazia în Ucraina, în timp ce mulți dintre ei îngheață în case.