Președintele Vladimir Putin le-a spus elevilor din țara sa că Rusia, nu Japonia, este de fapt „Țara Soarelui Răsare”, după cum arată o nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare.

Vladimir Putin tine o lectie de geografieFoto: Captura video

„În ceea ce-i privește pe vecinii noștri japonezii, Japonia este numită 'Țara Soarelui Răsare' dar mai la est de Japonia este, cred, Kamceatka sau (Insula) Sahalin iar și mai la est este Noua Zeelandă”, le spune Putin elevilor ruși.

„Iar și mai la est de Noua Zeelandă este Ciukotka! Așadar strâmtoarea [Bering] are doar 60 de kilometri iar apoi vine continentul american. În acest sens Rusia este 'Țara Soarelui Răsare'”, concluzionează liderul de la Kremlin.

Nu este clar dacă această întâlnire cu elevii a avut loc tot pe 1 septembrie, când Rusia a celebrat „Ziua Cunoașterii” și Putin s-a deplasat în enclava Kaliningrad dintre Polonia și Lituania unde Kremlinul a organizat o întâlnire separată cu elevii de la o școală locală.

Președintele rus le-a povestit școlarilor despre o presupusă discuție pe care ar fi avut-o cu ministrul rus al Educației Serghei Kravțov care i-ar fi zis că în teritoriile ucrainene ocupate de ruși copiii nici măcar nu știau că podul Crimeii există și credeau că este fals.

„Da!”, exclama Putin amuzat, înainte de a spune apoi că elevii ucraineni nu știau nici că Ucraina a făcut parte din Uniunea Sovietică.

În cadrul aceleiași vizite pe care a efectuat-o în Kaliningrad liderul de la Kremlin a numit un nou obiectiv pentru „operațiunea militară specială” din Ucraina și a făcut un mic exercițiu de imagine, oprind coloana oficială care îl însoțea pentru a discuta de la distanță timp de 10 secunde cu persoanele aflate pe marginea șoselei.

Tensiuni între Rusia și Japonia

Comentariile făcute de Vladimir Putin privind adevărata țară a „Soarelui Răsare” vin în contextul unor tensiuni fără precedent de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial între Moscova și Tokyo, ca urmare a faptului că Japonia s-a aliniat într-o mare măsură sancțiunilor decise de Occident împotriva economiei ruse.

La sfârșitul lunii iunie ambasadorul Rusiei în Japonia, Mihail Galuzin, a denunțat sancțiunile adoptate de Tokyo, afirmând despre acestea că sunt „lipsite de viziune” și vor afecta în principal mediul de afaceri.

„Desigur, o astfel de creștere a unei politici ostile față de Rusia va fi luată în considerare de noi în viitoarea noastră abordare față de Japonia și nu va rămâne fără răspuns", a mai spus Galuzin.

La jumătatea lunii iulie Rusia a anunțat că impune sancțiuni împotriva a 384 de parlamentari japonezi, cărora le-a interzis accesul pe teritoriul său, după ce la sfârșitul lui aprilie a decis expulzarea mai multor diplomați niponi, ca represalii pentru o măsură similară luată de Tokyo.

De asemenea, parlamentul Japoniei a aprobat pe 20 august revocarea clauzei „naţiunii celei mai favorizate” acordate Rusiei. În urma acestei decizii, Rusia și-a pierdut beneficiile în materie de tarife şi bariere comerciale avute în Japonia.

Japonia revendică Insulele Kurile ocupate de armata lui Stalin

Televiziunile rusești au avertizat inclusiv că Rusia ar putea fi atacată de Japonia care, la fel ca în al Doilea Război Mondial ar urma să se alieze cu Germania pentru a ataca țara condusă de Vladimir Putin în două părți. Merită însă amintit că Japonia nu a atacat niciodată Rusia în al Doilea Război Mondial, cele două părți având semnat un tratat de neagresiune.

Tratatul a fost încălcat de dictatorul sovietic Iosif Stalin în ultimele zile ale războiului, când a ordonat trupelor sale să invadeze Manciuria, una dintre regiunile din Asia ale Imperiului Japonez.

O bună parte din tensiunile dintre Rusia și Japonia își au originea în evenimentele care au urmat celui de-al Doilea Război Mondial. Tokyo și Moscova nu au semnat niciodată un tratat de pace iar Japonia consideră că Insulele Kurile dintre cele două țări sunt un teritoriu nipon ocupat ilegal de Rusia.

La sfârșitul lunii august ministerul japonez al Apărării a anunțat că a cerut un buget record pentru forțele sale armate în contextul acestor tensiuni, dar și datorită acțiunilor tot mai agresive ale Chinei în Marea Chinei de Sud.

Urmărește ultimele evoluții din a 194-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.