Rusia a anunțat vineri că interzice intrarea pe teritoriul său a 384 de parlamentari japonezi, ca represalii la sancțiunile impuse de Japonia unor oficiali ruși în contextul ofensivei armate împotriva Ucrainei, potrivit AFP.

Duma de stat a RusieiFoto: TASS / Profimedia Images

Diplomația rusă, care a publicat lista aleșilor pe site-ul său, i-a acuzat pe aceștia că au "adoptat o poziție antirusească neprietenoasă, exprimând, printre altele, acuzații nefondate la adresa țării noastre în legătură cu operațiunea militară specială din Ucraina".

Imediat ce a fost lansat asaltul rusesc asupra Ucrainei, Japonia s-a alăturat sancțiunilor occidentale severe împotriva Moscovei.

La 1 iulie, Rusia a emis un decret pentru a transfera acțiunile Japoniei în proiectul de petrol și gaze Sakhalin-2 din Orientul Îndepărtat rusesc, al cărui gaz natural lichefiat (GNL) este livrat în principal în Japonia, către o companie rusă.

Tokyo declarase că dorește să rămână la bordul acestui proiect strategic, fiind o țară puternic dependentă de importurile de combustibili fosili. Aproximativ 8% din importurile de GNL ale Japoniei provin din Rusia.