Circulaţia metrourilor a fost blocată vineri din cauza unui protest spontan al sindicaliştilor, care au coborât în tunel, la staţia Piaţa Unirii, pe calea de rulare, şi au împiedicat pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri, anunţă Metrorex, care precizează că din cauza acestei acţiunii, liniile de metrou nu pot fi puse sub tensiune, scrie News.ro. Conform Metrorex, deşi afirmă că au o listă de revendicări, sindicaliştii au refuzat orice dialog. Sindicaliştii s-au aşezat pe şine şi scandează ”Demisia!”, în timp ce mii de bucureșteni au fost nevoiți să se înghesuie în transportul de suprafață.

Protest la metrou pe sineFoto: USLM

Protestul are loc la o zi după ce conducerea Metrorex a dat ca termen limită data de 2 aprilie pentru eliberarea spațiilor comerciale de la metrou, deţinute de firma sindicatului. Pe pagina de Facebook a instituției zeci de cititorii se întrec în a le bate obrazul sindicaliștilor, facându-i ”inconștienți” . ”Să vă fie rușine. Doar interesele voastre primează”, scrie un călător.

UPDATE 22:00 Ministrul Drulă: Circulația la metrou a fost reluată de jumătate de oră

HotNews.ro transmite livetext desfășurarea evenimentelor:

18:37 Circulația metroului va fi reluată de sâmbătă dimineață / Prefect: Tehnic, nu este posibil din această seară

14.41Minstrul de Interne explică de ce Jandarmeria nu intervine în forță la metrou: „Soluția este dialogul”

14.21 Metrorex a sesizat DIICOT privind protestul spontan de la metrou / Poliția face cercetări, Jandarmeria a dat amenzi de 125.000 de lei

14.09 Ministrul Transporturilor anunță că a depus plângere penală la DNA după protestul de la metrou: „Acțiunea ilegală a unui grup mafiot de a lua un oraș ostatic nu poate rămâne fără un răspuns”

12.55Metrorex, despre angajații carora le-au încetat contractele de muncă în luna martie: „Ca urmare a pensionării”

12.49Ministrul de Interne: Protestul de la metrou este ilegal în starea de alertă / Ce spune Bode despre amenzi sau de o intervenție în forță a forțelor de ordine

12.19 Poliția Capitalei: Au fost identificați o bună parte dintre protestatari și au fost amendați

12.16 Prefectul Capitalei: I-am invitat pe protestatarii de la metrou la discuții, au refuzat / Vrem să evităm o intervenție a forțelor de ordine pentru oprirea protestului

12:00 PSD despre protestul de la metrou: Coaliția să ia măsuri nu să găsească țapi ispășitori

11.34 Metroul este al bucureştenilor, nu al unor căpuşari de profesie, care compromit ideea de sindicat și care se folosesc de angajații muncitori și cinstiți ai Metrorex pentru a-și crea avantaje personale” - este reacția copreședintelui USR-PLUS Dacian Cioloș la protestul de la metrou, care a bulversat circulația din Capitală. Cioloş spune că singurul motiv pentru care metroul nu funcţionează este ”pentru că ministrul Cătălin Drulă s-a apucat să facă curăţenie la Metrorex”.

11.13 „Organizatorii grevei de astăzi de la metroul bucureștean sunt iresponsabili. În plină pandemie, ei decid să trateze cu dispreț atât bucureștenii, cât și contribuabilii din taxele cărora este susținut metroul. Mai mult, fac acest lucru în apărarea unor interese private și vădit nelegale”, a reacționat vineri vicepremierul Dan Barna, ca urmare a protestului spontan declanșat la metrou și care a blocat circulația trenurilor.

10.50 VIDEO Protest la metrou cu aplauze și cântece: „Noi suntem sindicatul din țară cel mai bun. Trăiască Libertatea, Trăiască Sindicatul!”

10.46 Primarul Capitalei Nicușor Dan a precizat că a dispus suplimentarea mijloacelor de transport la suprafață, astfel încât deplasarea bucureștenilor să fie cât mai puțin afectată de greva de la metrou, pe care o consideră un ”abuz”.

10.43 Greva de la metrou nu a fost anunţată nici furnizorului şi nici distribuitorului de energie din Bucureşti, astfel că întreg sistemul energetic al Capitalei se află în dezechilibru, Metrorex fiind un mare consumator, a declarat, vineri, pentru Agerpres, Viorel Tudose, administratorul companiei Getica 95, furnizorul de electricitate al Metrorex.

10.32 Protestul de vineri de la metrou este greu de acceptat, imoral și nedemn, spune la RFI liderul deputaților USR-PLUS Ionuț Moșteanu, membru al Comisiei pentru Transporturi din Camera Deputaților.

10.21 Premierul Florin Cîțu a transmis că protestul de la metrou este o acțiune ilegală pusă la cale de un ”fost deputat PSD care vede că îi dispar sinecurile”, iar ministrul de Interne, Lucian Bode, trebuie să ia măsuri.

10:19Primarul Sectorului 6: „Este incredibil unde s-a ajuns, un personaj nederanjat de nimeni timp de 30 de ani este vârful unei organizații al cărei scop este acapararea de privilegii”

10.02Cum s-a declanșat protestul de la metrou: 250 de sindicaliști și comercianți au ocupat căile de metrou / Metrorex: Au refuzat dialogul și au ocupat abuziv și ilegal calea de rulare

9.57 FOTO VIDEO Angajații din subteran care au blocat metroul / Liderul de sindicat, prin telefon, celor care protestează: „Rădoi e alături de voi!”

9.21Șantajul Mafiei a ajuns și la metrou„, a reacționat vineri dimineața primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, după declanșarea protestului spontan de către sindicatul de la metrou care în urmă cu o zi a fost somat de conducerea Metrorex să dezafecteze spațiile comerciale pe care le deține în stații.

8.42:Greva spontană de la metrou declanșată vineri dimineața de câțiva sindicaliști care au coborât pe șine în subteran reprezintă „o acțiune ilegală care dă peste cap viața unui întreg oraș”, susține ministrul Transporturilor Cătălin Drulă. „O firmă, un sindicat vor neapărat să căpușeze Metrorex în liniște, în continuare. Cu legea de partea noastră nu vom da înapoi”, a reacționat Drulă.

8.35 Un oraș întreg suferă acum în trafic fiindcă șefii de la sindicat nu mai pot face și ei un ban necinstit de pe urma spațiilor Metrorex”, a reacționat vineri dimineața primarul sectorului 2, Radu Mihaiu. „Pentru ei nici nu contează siguranța călătorilor. Sau legea”, a scris Mihaiu.

8.19 Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov (TPBI) a dispus vineri dimineaţă ca cei trei operatori care asigură transportul public să ia toate măsurile necesare pentru preluarea fluxurilor de călători prin transportul de suprafaţă, ca urmare a protestului spontan organizat de lucrătorii de la Metroul bucureştean, anunță News.ro.

........................

"Aşa-zisul protest spontan reprezintă în fapt o acţiune sindicală, în timpul căreia reprezentanţii USLM au refuzat orice tentativă de dialog cu conducerea Metrorex. Deşi sindicaliştii au lăsat de înţeles că ar avea o listă de cereri, invitaţiile repetate de întâlnire cu managementul companiei au fost ignorate complet pe parcursul nopţii", semnalează reprezentanţii Metrorex într-un comunicat.

"Pe această cale dorim să adresăm scuze bucureştenilor şi îi rugăm să înţeleagă că, deşi considerăm acţiunea sindicală nejustificată, nu putem risca viaţa unor oameni. De asemenea asigurăm locuitorii Capitalei că întreprindem toate acţiunile legale la dispoziţia noastră pentru a reporni activitatea metroului în siguranţă", mai precizează reprezentanţii Metrorex.

”În dimineaţa zilei de 26 martie, reprezentanţi ai sindicatului USLM au organizat un protest spontan în staţia Piaţa Unirii. Aceştia au coborât în tunel, pe calea de rulare,şi au împiedicat pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri. Aşa-zisul protest spontan reprezintă în fapt o acţiune sindicală, în timpul căreia reprezentanţii USLM au refuzat orice tentativă de dialog cu conducerea Metrorex”, precizează compania.

Deşi sindicaliştii au lăsat de înţeles că ar avea o listă de cereri, invitaţiile repetate de întâlnire cu managementul companiei au fost ignorate complet pe parcursul nopţii, susţine Metrorex.

”Din cauza acţiunii sindicatului, dar mai ales pentru siguranţa membrilor acestuia, care se află pe calea de rulare, liniile de metrou nu pot fi puse sub tensiune pentru operarea trenurilor de pasageri. Pe această cale dorim să adresăm scuze bucureştenilor şi îi rugăm să înţeleagă că, deşi considerăm acţiunea sindicală nejustificată, nu putem risca viaţa unor oameni”, precizează Metrorex.

De asemenea asigură locuitorii Capitalei că întreprinde toate acţiunile legale pentru a reporni activitatea metroului în siguranţă.

Sindicaliştii au postat mai multe imagini pe pagina de Facebook a sindicatului, alături de mesajul: ”Noi toţi am ales să ne apărăm drepturile, pentru că nu putem menţine tăcerea în faţa nedreptăţii”.

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a afirmat recent, referitor la contractul pentru valorificarea spaţiilor comerciale de la metrou, că acesta este o gaură neagră în veniturile Metrorex. Deşi este expirat din 2018, firma sindicatului ocupă, în continuare, abuziv aceste spaţii şi le subînchiriază către terţi, deşi statutul Metrorex interzice subînchirierea lor, relata ministrul Transporturilor, care amintea că acest contract face obiectul unui proces, iar managementul are misiune să urgenteze procedurile cu toate mijloacele legale pentru ca firma sindicatului să dispară din spaţiile comerciale.

Potrivit raportului Corpului de Control făcut public la începutul acestei luni, toate spaţiile comerciale construite după 2010 nu au aviz ISU. Unele îngreunează accesul la hidranţi, altele aglomerează căi de evacuare în caz de urgenţă.

”Nici măcar nu e prima dată când se constată aceste deficienţe, dar ele nu au fost remediate”, preciza Cătălin Drulă.

Conform documentului, în anul 2020, toţi angajaţii companiei au primit spor de metrou, ceea ce a fost o măsură abuzivă, întrucât acest spor de metrou trebuia să se acorde (în cuantum de 20, 27, 34 au 40% din salariul de bază) doar personalului de metrou care lucrează "în condiţii deosebite, vătămătoare, grele sau periculoase". Mai mult, în ceea ce priveşte situaţia cheltuielilor cu salariile aferente anului trecut, raportat la valoarea totală a salariilor pentru timpul efectiv lucrat, în sumă de 270,08 milioane lei, valoarea totală a sporurilor acordate a fost de 234,73 milioane lei (87%).

Raportul corpului de control mai arată că Metrorex a achitat facturi sindicatului (Uniunea Sindicatul Liber Metrou - USLM) de peste 4 milioane lei, fără a fi încheiat un contract în acest sens. Astfel, Metrorex a plătit către Metrorex facturi de 2,24 milioane lei în 2019 şi de 1,9 milioane lei în 2020, aferente decontării unor servicii prevăzute în contractul colectiv de muncă. Serviciile presupuneau că: salariaţii care efectuează concediul de odihnă pe bază de bilete de odihnă în ţară sau în afara ţării au dreptul a decontarea a 75% din valoarea totală a biletelor de odihnă şi tratament, în limita cuantumului stabilit şi de 75% din valoarea totală achitată a biletelor de odihnă eliberate de sindicat sau agenţii de turism pentru sejururi în ţară sau în afara ţării, în limita tarifelor aplicate biletelor de odihnă liberate de sindicat.

Mai mult, la nivelul Metrorex s-au încheiat mai multe contracte de asociere în participaţiune dezavantajoase pentru compania de stat din punct de vedere financiar.

Corpul de control arată totodată că se impune efectuarea tuturor demersurilor legale pentru a determina firma Spectacular OOH&Printing "să elibereze spaţiile ocupate în prezent abuziv".

O altă neregulă este că ultima inventariere a spaţiilor din metrou a fost făcută în anul 2018.

Prin raportul corpului de control s-a propus sesizarea organelor de urmărire penală, abilitate pentru efectuarea cercetărilor cu privire la fapte "in rem" şi aplicarea măsurilor prevăzute de lege.

Citește și: