​Lupte terestre au făcut ravagii sâmbătă în Fâşia Gaza, ţinta unor atacuri israeliene fără precedent, la trei săptămâni de la începutul războiului dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, şi izolată de lume din cauza opririi telecomunicaţiilor şi a internetului. Armata israeliană susține că a mai ucis un important lider Hamas într-un raid aerian, în timp ce trupurile și tancurile sale încă se află pe teritoriul enclavei palestiniene.

Soldați israelieni în apropiere de granița cu Fâșia GazaFoto: Ilia Yefimovich / DPA / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • VIDEO Netanyahu: Am intrat într-o nouă fază a ofensivei terestre în Gaza / Trebuie să învingem. Este misiunea vieții nostre, este misiunea vieții mele”
  • „Cei mai buni soldați sunt în Gaza”: Războiul împotriva Hamas „necesită o operațiune terestră” în Gaza, afirmă șeful armatei israeliene
  • Un raport al Reuters indică faptul că negocierile conduse de Qatar între Israel și Hamas cu privire la eliberarea ostaticilor continuă.
  • Liderul Hamas din Fâşia Gaza, Yahya Sinwar, a declarat sâmbătă că este gata să încheie "imediat" un schimb de ostatici pe care mişcarea sa îi are pentru "toţi prizonierii palestinieni" încarceraţi de Israel, informează AFP.
  • Erdogan dezlănțuit la un miting pro-palestinian: „Israelul este un ocupant și comite crime de război
  • Israelul își recheamă diplomații din Turcia. Ministrul de externe al Israelului a rechemat diplomați din Turcia, în contextul în care relațiile dintre cele două țări se înrăutățesc.
  • Musk spune că Starlink va asigura conectivitate în Gaza după o pană de curent
  • „Hamas = Daesh", campania-şoc virală a Israelului pe reţele de socializare

Războiul Israel-Hamas - ziua a 22-a, toate informațiile sunt LIVE pe HotNews.ro

23:52Negocierile conduse de Qatar între Israel și Hamas privind ostaticii continuă - raport

Un raport al Reuters indică faptul că negocierile conduse de Qatar între Israel și Hamas cu privire la eliberarea ostaticilor continuă.

Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că un purtător de cuvânt al Hamas a afirmat că Israelul a întrerupt brusc negocierile - care se aflau în faza finală - mai devreme astăzi.

23:15Liderul Hamas din Fâşia Gaza, Yahya Sinwar, a declarat sâmbătă că este gata să încheie "imediat" un schimb de ostatici pe care mişcarea sa îi are pentru "toţi prizonierii palestinieni" încarceraţi de Israel, informează AFP.

"Suntem gata să încheiem imediat un schimb pentru eliberarea tuturor prizonierilor din închisorile inamicului sionist în schimbul tuturor ostaticilor aflaţi în mâinile rezistenţei", a declarat Sinwar într-un comunicat difuzat de mişcarea palestiniană.

22:31Hamas continuă să lanseze rachete spre Israel

Alerte de rachete care se apropie sună în numeroase comunități din sud, inclusiv în orașele de coastă Ashdod și Ashkelon.

„Cei mai buni soldați sunt în Gaza”

22:14Hamas desfășoară „terorism psihologic” în legătură cu actuala situație a ostaticilor, a declarat contraamiralul Daniel Hagari din cadrul FDI.

Anterior, Hamas a afirmat că Israelul a întrerupt brusc negocierile privind eliberarea ostaticilor în ultimele etape.

„Acesta este terorism psihologic din partea Hamas... [și] există un singur scop clar pentru acest lucru - să exercite presiune și teroare asupra familiilor”, a declarat el.

21:54Manifestaţie „record” la Londra de susţinere a Palestinei

O manifestaţie uriaşă, „Marşul pentru Palestina” a avut loc sâmbătă la Londra, la care au participat zeci de mii de persoane, într-o atmosferă „zgomotoasă dar paşnică”, potrivit BBC, o manifestaţie „record” ca amploare, potrivit cotidianului conservator The Telegrpah.

Manifestanţii au cerut o încetare a focului în Războiul Israelului împotriva Hamas, relatează CNN.

21:40Miting pro-palestinian interzis la Paris: între 3.000 și 4.000 de manifestanți, peste o mie de amenzi emise

Prefectul poliției pariziene, Laurent Nuñez, a estimat la „3.000-4.000” numărul persoanelor care au participat sâmbătă la mitingul de susținere a poporului palestinian, pe care l-a interzis, potrivit AFP.

În cadrul unei emisiuni la BFMTV, Nuñez a declarat că poliția a dat „câteva sute de amenzi” până la ora 18.30. Amenda pentru participarea la o manifestație interzisă este de 135 de euro.

21:22Arabia Saudită a avertizat sâmbătă Israelul împotriva oricărei noi operaţiuni militare terestre în Fâşia Gaza, denunţând o încălcare "nejustificată" a dreptului internaţional, transmite AFP.

Arabia Saudită "denunţă orice operaţiune terestră desfăşurată de Israel, ca urmare a ameninţărilor pentru viaţa civililor palestinieni", se arată într-un comunicat al MAE saudit, după ce Hamas, care controlează Fâşia Gaza, a susţinut că în bombardamentele israeliene au fost ucise până în prezent 7.703 persoane, majoritatea civili.

"Continuarea încălcărilor flagrante şi nejustificate ale dreptului internaţional împotriva poporului frate palestinian (...) va avea repercusiuni grave asupra stabilităţii regiunii", avertizează Arabia Saudită.

21:05„Cei mai buni soldați sunt în Gaza”: Războiul împotriva Hamas „necesită o operațiune terestră” în Gaza, afirmă șeful armatei israeliene

Șeful armatei israeliene a declarat că obiectivele războiului împotriva Hamas „necesită o operațiune terestră” în Gaza, potrivit Sky News. Într-o declarație publicată de IDF, șeful Statului Major israelian, Herzi Halevi, a declarat că „cei mai buni soldați operează acum în Gaza”.

„Pentru a expune și distruge inamicul, nu există altă cale decât să intrăm cu forța pe teritoriul său. Această acțiune servește tuturor scopurilor războiului”, a spus el.

Netanyahu: „Am intrat în faza a doua a ofensivei terestre în Gaza. Urmează un război lung și greu”

20:47Netanyahu, în conferință de presă: Am intrat în faza a doua a ofensivei terestre în Gaza

Premierul israelian a reluat faptul că ofensiva terestră din Gaza vizează distrugerea Hamas și a spus că unul din principalele scopuri ale războiului este eliberarea ostaticilor.

„Trebuie să învingem. Nu avem alternativă. Dacă voi nu câștigați azi, veți fi victimele de mâine. Ceea ce s-a întâmplat, nu trebuie să se mai repete vreodată. Este al doilea nostru război de independență”, a spus Netanyahu într-o conferință de presă.

El a cerut populație din nordul Gaza să evacueze zona cât mai repede și să meargă „în zone sigure” pentru a putea fi protejați.

20:28 IDF „neutralizează celule Hamas” în interiorul Gaza

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) anunță că au continuat să extindă operațiunile terestre în Gaza pe tot parcursul zilei.

„De la începutul serii de vineri, forțele combinate de luptă formate din blindate, geniști de luptă și infanterie au operat la sol în nordul Fâșiei Gaza”, a spus aceasta.

„Ca parte a operațiunii, soldații FDI au identificat celule teroriste care încercau să lanseze rachete antitanc și obuze de mortier și le-au lovit”.

20:14Hamasul cere eliberarea tuturor palestinienilor încarceraţi în Israel în schimbul eliberării ostaticilor

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care a luat peste 220 de ostatici într-un atac sângeros în Israel, la 7 octombrie, cere eliberarea deţinuţilor încarceraţi în Israel în schimbul eliberării ostaticilor, relatează AFP.

”Preţul de plătit pentru numărul mare de ostatici ai inamicului care se află pe mâna noastră este golirea închisorilor de toţi deţinuţii palestinieni”, anunţă un purtător de cuvânt al aripii armate a Hamas, Brigăzile Ezzedin al-Qassam, Abu Obeida.

El face acest anunţ într-o înregistrare video difuzată de postul de televiziune Al-Aqsa, care aparţine Hamas. ”Dacă inamicul vrea să închidă dosarul deţinuţilor dintr-o dată, noi suntem pregătiţi să o facem. Dacă vrea un proces în etape, suntem de asemenea pregătiţi”, anunţă Abu Obeida, citat de News.ro.

Israelul își recheamă diplomații din Turcia

20:08Israelul cauzează „probleme logistice majore” care blochează livrarea de ajutoare către Gaza, afirmă Ministerul egiptean de Externe

„Este regretabil că procesul de transport al ajutoarelor către Fâșia Gaza se confruntă cu probleme logistice majore impuse de partea israeliană”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului egiptean de Externe.

Această situație survine pe fondul apelurilor mondiale pentru o pauză temporară a ostilităților pentru a permite accesul ajutoarelor către civilii asediați din interiorul Fâșiei Gaza.

19:51Israelul își recheamă diplomații din Turcia

Ministrul de externe al Israelului a rechemat diplomați din Turcia, în contextul în care relațiile dintre cele două țări se înrăutățesc.

Eli Cohen a mai spus că Israelul își va evalua relațiile cu Turcia. „Având în vedere declarațiile grave venite din Turcia, am ordonat întoarcerea reprezentanților diplomatici de acolo pentru a efectua o reevaluare a relațiilor dintre Israel și Turcia”, a declarat el.

19:44Demonstrații în Israel împotriva campaniei de bombardare din Gaza

La Tel Aviv are loc în prezent un protest împotriva modului în care este bombardată Gaza și pentru eliberarea ostaticilor.

Demonstranții au afișat pancarte prin care cereau încetarea focului și negocierea unui "acord de luare de ostatici" pentru a aduce acasă prizonierii deținuți de Hamas.

19:14Musk spune că Starlink va asigura conectivitate în Gaza după o pană de curent

Elon Musk a declarat că sateliții Starlink de la SpaceX vor sprijini legăturile de comunicare din Gaza cu „organizațiile de ajutorare recunoscute la nivel internațional”.

Miliardarul a fost sub tirul criticilor în ultimele săptămâni, UE avertizându-l să ia măsuri împotriva răspândirii de dezinformări despre conflict, împărtășite pe platforma sa de socializare X (fostul Twitter).

Răspunzând unui utilizator de pe X care a cerut ajutorul Starlink pentru a furniza acoperire în Gaza după o pană de conectivitate mai amplă, Musk a declarat: „Vom sprijini ONU și alte grupuri de ajutor recunoscute la nivel internațional”.

„Hamas = Daesh", campania-şoc virală a Israelului pe reţele de socializare

18:58Erdogan dezlănțuit la un miting pro-palestinian: „Israelul este un ocupant și comite crime de război

Președintele Tayyip Erdogan s-a adresat sutelor de mii de susținători la unul dintre cele mai mari mitinguri pro-palestiniene de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, curtându-și baza politică islamistă cu o zi înainte de centenarul republicii seculare a Turciei, potrivit Reuters.

„Israelul comite în mod deschis crime de război de 22 de zile, dar liderii occidentali nu pot nici măcar să ceară Israelului o încetare a focului, darămite să reacționeze la aceasta”, a declarat Erdogan în fața mulțimii din Istanbul, care flutura steaguri palestiniene.

18:39ANALIZĂ: „Hamas = Daesh", campania-şoc virală a Israelului pe reţele de socializare

Israelul a lansat o campanie online-şoc internaţională, în contextul în care războiul împotriva Hamas şi represaliile armatei israeliene în Fâşia Gaza s-au soldat cu mii de morţi după atacul mişcării islamiste palestiniene de la 7 octombrie - în care arată lacrimile unei bunici, un salvator care vorbeşte despre orori, un cadavru care apare pe ecran în timpul unui joc video sau pe o pagină de Internet -, un joc „nou” şi „riscant”, potrivit unor experţi consultaţi de AFP și citați de News.ro.

18:15General (r) israelian: Permiteți o scurtă încetare a focului și intrarea ajutoarelor în Gaza, dar numai dacă Crucea Roșie vizitează ostaticii și Shifa este evacuată

Generalul-maior (în retragere) Giora Eiland, fost șef de operațiuni al IDF și fost șef al Consiliului Național de Securitate, a declarat pentru Channel 12 că el crede că Israelul se află într-un „război existențial”. Ca atare, este posibil ca impactul asupra civililor din statul inamic de alături să trebuiască să fie extrem de ridicat, dar ar fi totuși considerat „proporțional”, potrivit Times of Israel.

El îl citează pe fostul prim-ministru Ariel Sharon care a spus: „Și evreii au dreptul să trăiască”.

Israelul trebuie să decidă ce este mai important, spune el: „Să arate bine în ochii Occidentului sau să îngrozească mediul din Orientul Mijlociu?”.

17:55Orientul Mijlociu ar putea deveni o „bombă cu ceas”, avertizează președintele Egiptului

Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a avertizat sâmbătă împotriva oricărei extinderi a conflictului din Gaza, afirmând că regiunea riscă să devină o „bombă cu ceas", relatează Reuters.

De asemenea, el a declarat că suveranitatea țării sale ar trebui respectată după ce vineri drone au fost interceptate după ce au intrat în spațiul aerian egiptean.

Luptători Hamas confirmă la un interogatoriu că au o bază sub un spital din Gaza

17:38VIDEO Luptători Hamas confirmă la un interogatoriu că gruparea se ascunde sub un spital din Gaza

Forțele de Apărare ale Israelului publică imagini de la interogatoriul unor luptători Hamas care au participat la masacrul din 7 octombrie din sudul Israelului, în care aceștia confirmă că gruparea are o ascunzătoare sub spitalul Shifa din orașul Gaza, potrivit Times of Israel.

Publicarea imaginilor vine la o zi după ce purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, contraamiralul Daniel Hagari, a acuzat Hamas că are principala sa bază de operațiuni sub spital, cel mai mare din Fâșia Gaza.

17:24Sirenele de avertizare împotriva rachetelor care se apropie sunt acționate în regiunea Negevul de Sud, în apropiere de orașul Dimona din sudul țării, potrivit Times of Israel. Alertele sunt activate în Ar'ara BaNegev, Abu Talul, Mamshit, Abu Qrenat și Qasr al-Sir.

Mai multe explozii se aud deasupra zonei, indicând că rachetele au fost interceptate sau au căzut.

Sirenele sună, de asemenea, în Netiv HaAssara, aproape de granița cu Fâșia Gaza. Nu există rapoarte imediate cu privire la răniți sau pagube.

17:00Mii de persoane participă la un protest pro-palestinian de la Londra pentru a cere încetarea focului în Gaza

Mii de manifestanți pro-palestinieni au mărșăluit sâmbătă în centrul Londrei pentru a cere guvernului britanic să solicite o încetare a focului, după ce armata israeliană și-a extins atacurile aeriene și terestre asupra Fâșiei Gaza, potrivit Reuters.

Imagini aeriene au arătat mulțimi mari pornind în marșul organizat de Campania de Solidaritate cu Palestina, protestul urmând să se încheie în fața Casei Parlamentului, după ce a trecut pe lângă biroul premierului Rishi Sunak de pe Downing Street.

h2: Forţele armate israeliene au pierdut 311 militari de la atacul Hamas

16:43VIDEO Un palestinian a fost împușcat mortal de un colonist în timp ce culegea măsline în Cisiordania - presa israeliană

Potrivit Haaretz, Saleh făcea parte dintr-un grup care culegea măsline în afara satului de lângă Nablus, când a fost atacat de coloniști.

Se pare că mai multe plantații de măslini au fost atacate în zonă.

16:19BBC a reușit să ia legătura cu un jurnalist din orașul Gaza, care a descris bombardamentele din timpul nopții ca fiind „brutale".

16:01Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a lansat un „apel urgent" către cetățenii din nordul Fâșiei Gaza și din orașul Gaza să se mute „imediat" spre sud, potrivit BBC.

15:49 O înregistrare video care arată soldați americani aterizând în România în iunie 2022 a fost distribuită în mod fals pe internet pretizând că pușcașii marini americani sosesc în Israel în timpul războiului dintre Israel și Hamas din octombrie 2023, relatează Reuters, care a verificat veridicitatea clipului.

15:26Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că mortiere și rachete ghidate antitanc au fost lansate din Liban asupra pozițiilor militare și orașelor israeliene de la graniță, declanșând sirenele.

Forțele de apărare israeliene spun că răspund cu bombardamente de artilerie.

Hamas a fost de acord să elibereze 8 ruși ținuți ostatici, la cererea Moscovei

15:17Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că bombardamentele Israelului în Gaza contravin dreptului internațional și riscă să creeze o catastrofă care ar putea dura zeci de ani, informează Reuters.

14:50 Ministerul Sănătăţii al Hamas anunţă sâmbătă că 7.703 persoane au fost ucise în Fâşia Gaza de la începutul războiului cu Israelul, relatează AFP și News.ro.

Peste 3.500 de copii se află între morţii înregistraţi de la începutul războiului, la 7 octombrie.

Un bilanţ anterior, comunicat vineri, anunţa 7.326 de morţi.

AFP scrie că nu poate verifica acest bilanţ în nmod independent.

14:32 Hamas încearcă să localizeze opt cetățeni cu dublă cetățenie ruso-israeliană care au fost luați ostatici în timpul atacului grupării teroriste palestiniene asupra Israelului, pentru a-i elibera la cererea Moscovei, au anunțat sâmbătă agențiile de presă rusești, citate de Times of Israel.

„Din partea rusă, prin intermediul Ministerului de Externe, am primit o listă cu cetățenii care au dublă cetățenie", a declarat un reprezentant al Hamas, citat de agenția de presă RIA Novosti.

„Îi căutăm pe acești oameni... Este greu, dar îi căutăm. Și când îi vom găsi, le vom da drumul", a mai spus el.

Hamas, care controlează Fâșia Gaza, a afirmat că nu toți ostaticii sunt ținuți de gruparea teroristă și că unii dintre ei au fost luați de Jihadul Islamic Palestinian și de alte facțiuni.

14:08 Forţele armate israeliene au pierdut 311 militari de la atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas, la 7 octombrie, a anunţat un purtător de cuvânt armatei, Daniel Hagari, relatează AFP și News.ro.

El estimează că incursiunea din noaptea de vineri spre sâmbătă în Fâşia Gaza s-a soldat cu moartea mai multor militari, fără să prezinte un bilanţ.

14:00Sirenele rachetelor sună în orașul Ashkelon: Presa israeliană

Sirenele care avertizează asupra atacurilor cu rachete sună în partea de sud a orașului de coastă Ashkelon, precum și în diverse alte comunități din apropierea gardului cu Gaza, potrivit presei israeliene.

Nu există rapoarte imediate cu privire la răniți sau pagube.

Israelul afirmă că a lovit o „celulă teroristă” în Liban

13:55Internauții îi cer pe X miliardarului Elon Musk să instaleze Starlink deasupra Fâşiei Gaza, care să permită comunicarea cu restul lumii a locuitorilor enclavei palestiniene, unde internetul a fost tăiat în timpce Israelul a lansat bombardamente „fără precedent”, potrivit News.ro.

13:32 Israelul afirmă că a lovit o „celulă teroristă” în Liban

Armata israeliană afirmă pe X că una dintre dronele sale a lovit o „celulă teroristă” din Liban care a încercat să lanseze rachete antitanc asupra Israelului.

Un atac asupra unei drone israeliene de pe teritoriul libanez a fost raportat anterior de armata israeliană, care a mai spus că a răspuns atacului prin lovirea locului de lansare.

13:18Sute de arestări la New York la o manifestaţie a unei mişcări evreieşti împotriva bombardamentelor Israelului în Gaza / „Nu în numele nostru” și „Palestinienii trebuie să fie liberi”

Sute de persoane au fost arestate vineri la New York în timpul unei manifestaţii organizate de o mişcare evreiască împotriva bombardamentelor Israelului asupra Gazei, potrivit poliţiei şi organizatorilor, informează France Presse

Fotografii făcute la faţa locului arată lungi şiruri de tineri încătuşaţi, purtând hanorace negre cu inscripţiile „Not In Our Name” (Nu în numele nostru) şi „Cease Fire Now” (Încetarea focului acum), imprimate în alb.

12:57Armata israeliană a declarat că a oprit o rachetă sol-aer trasă din Liban spre una dintre dronele sale. Aceasta a răspuns prin lovirea locului de lansare, a adăugat armata.

Acest lucru vine după ce IDF a declarat că a atacat infrastructura Hezbollah în timpul nopții.

Cele mai importante știri până la această oră:

  • Israelul va încerca probabil să elibereze mai mulți ostatici „înainte de ofensiva terestră”- expert militar
  • Cum este finanțat Hamas? O rețea complexă pentru a ascunde sursele. Gruparea militantă palestiniană are o rețea de finanțare complexă pe care o folosește pentru a canaliza sprijinul din partea organizațiilor caritabile și a donatorilor privați, precum și a națiunilor prietene, cum ar fi Iran și Qatar,
  • Reporter BBC: În Fâșia Gaza este un „haos total” / Un bombardament cum nu am mai văzut niciodată
  • Israelul afirmă că va permite intrarea mai multor ajutoare în sudul Fâșiei Gaza
  • Erdogan a cerut sâmbătă Israelului să „oprească imediat această nebunie”
  • Serviciile de telefonie și internet sunt în continuare întrerupte în Gaza

12:42Mai multe drone au căzut ieri asupra a două orașe egiptene, a confirmat președintele său Abdel Fattah el Sisi.

El a îndemnat toate națiunile să respecte suveranitatea și poziția Egiptului în regiune. Egiptul va continua să joace un rol pozitiv în conflictul dintre Israel și Hamas și nu dorește ca acesta să se extindă la nivel regional, a spus el, potrivit Sky News.

Ieri, două surse ale serviciilor de securitate egiptene au declarat că un „proiectil” a căzut în orașul Nuweiba de la Marea Roșie.

Ministerul israelian de Externe a afirmat că acestea au fost lansate de mișcarea Houthi din Yemen și că au avut ca scop „să dăuneze Israelului”

Israelul va încerca probabil să elibereze mai mulți ostatici „înainte de ofensiva terestră”- expert militar

12:12Sute de clădiri distruse în bombardamentele israeliene: Serviciul de salvare

Raidurile aeriene israeliene au distrus sute de clădiri în Fâșia Gaza în cursul nopții, a anunțat serviciul de protecție civilă din Gaza.

„Sute de clădiri și case au fost complet distruse și mii de alte locuințe au fost avariate”, a declarat pentru AFP Mahmud Bassal, un purtător de cuvânt al serviciului de apărare civilă din Gaza, adăugând că bombardamentele intense au "schimbat peisajul" din nordul Gaza.

11:47Reporter BBC: În Fâșia Gaza este un „haos total” / Un bombardament cum nu am mai văzut niciodată

În timp ce rapoartele palestinienilor din Gaza sunt rare, după ce serviciile de internet și telefonie s-au prăbușit în timpul bombardamentelor israeliene de noaptea trecută, pe fondul extinderii operațiunii terestre a Forțelor de Apărare ale Israelului, un reporter al BBC spune că în Fâșia Gaza este un „haos total”.

„A avut loc un bombardament uriaș în nordul Fâșiei Gaza la o scară pe care nu am mai văzut-o niciodată”, scrie Rushdi Abualouf.

„La spitalul de aici, șoferii ambulanțelor mi-au spus că nu puteau comunica cu nimeni, așa că mergeau doar în direcția exploziilor”, scrie el.

11:30Israelul va încerca probabil să elibereze mai mulți ostatici „înainte de ofensiva terestră”- expert militar

Israelul continuă să efectueze doar „mișcări limitate”, mai degrabă decât o manevră terestră de amploare în Gaza, a declarat un fost șef al forțelor de apărare israeliene responsabil cu afacerile palestiniene.

Ei încă pregătesc terenul și studiază răspunsul Hamas la confruntările din nordul și centrul Gaza, a declarat Dr. Michael Milshtein pentru Sky News.

11:18Israelul afirmă că va permite intrarea mai multor ajutoare în sudul Fâșiei Gaza

Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a declarat sâmbătă că pentru palestinienii care au călătorit spre sud, ajutorul umanitar va crește:

„Vor intra mai multe camioane care transportă alimente, medicamente și apă. Oricine se află în acea zonă, care este o zonă sigură și protejată, le va primi [pe acestea]”.

Erdogan a cerut sâmbătă Israelului să „oprească imediat această nebunie”

11:12 Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a declarat în cadrul unei conferințe de presă de sâmbătă că trupele israeliene au intrat în nordul Fâșiei Gaza și au extins operațiunile terestre peste noapte, spune el.

Comandanți Hamas au fost uciși noaptea trecută, inclusiv un șef al marinei, spune Hagari. „Uciderea lor este o fază semnificativă a progresului în luptă și înseamnă că vom lupta cu un inamic mai slab”.

10:58Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut sâmbătă Israelului să „oprească imediat această nebunie” și să pună capăt atacurilor sale, într-un mesaj postat pe X (fostul Twitter).

„Bombardamentele israeliene care s-au intensificat noaptea trecută asupra Gaza au vizat din nou femei, copii și civili nevinovați și au adâncit criza umanitară în curs de desfășurare. Israelul trebuie să oprească imediat această nebunie și să pună capăt atacurilor sale”, a declarat liderul turc, invitând la un miting de susținere a palestinienilor organizat sâmbătă de partidul său la Istanbul, potrivit AFP.

10:48Ambulanțele și lucrătorii umanitari sunt de negăsit pe fondul „penei de curent” din Gaza

Palestinienii nu au reușit să ajungă la serviciile de ambulanță după ce bombardamentele israeliene au blocat internetul și comunicațiile în Gaza, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Oamenii au fost nevoiți să transporte morții și răniții la spital cu mașinile lor, a relatat în această dimineață un corespondent Al Jazeera.

„Gaza este în prezent în pană de curent”, a declarat Paltel, cel mai mare furnizor de telecomunicații din Gaza, iar agențiile de ajutorare au avut dificultăți în a ajunge la echipele lor.

Cum este finanțat Hamas?

10:35După o pauză de aproximativ opt ore, sirenele de alertă de rachete sună în kibuțul Nir Oz, aflat la frontiera cu Fâșia Gaza, relatează Times of Israel.

Nu există momentn informații privind răniți sau pagube în comunitate, care a fost în mare parte evacuată.

Tirurile de rachete ar putea să se intensifice pe fondul extinderii operațiunilor forțelor de apărare israeliene în Fâșia Gaza.

10:03„În jur de o sută de avioane de luptă" au fost folosite în bombardamentul Israelului asupra Fâșiei Gaza în cursul nopții, care a distrus 150 de ținte Hamas, potrivit șefului operațiunilor forțelor aeriene israeliene, generalul de brigadă Gilad Keinan.

Într-o postare pe X, forțele israeliene l-au citat pe Keinan spunând că „obiectivul forțelor aeriene este clar - să distrugă tot ceea ce este atins de mâna Hamas", transmite BBC.

09:58Cum este finanțat Hamas? O rețea complexă pentru a ascunde sursele

Gruparea militantă palestiniană are o rețea de finanțare complexă pe care o folosește pentru a canaliza sprijinul din partea organizațiilor caritabile și a donatorilor privați, precum și a națiunilor prietene, cum ar fi Iran și Qatar,

09:47Serviciile de telefonie și internet sunt în continuare întrerupte în Gaza.

Corespondentul BBC în Orientul Mijlociu, Tom Bateman, spune că oamenii din Gaza nu pot vorbi cu lumea exterioară sau probabil, între ei.

Jurnalistul a postat pe X o imagine cu un mesaj WhatsApp pe care l-a trimis unei persoane din enclava asediată, care nu fusese încă livrat până vineri la ora 18:40, ora Gaza.

Lucy Williamson, corespondentul BBC în Ashkelon, relatează c ă aude explozii în josul coastei dinspre Ashkelon spre Gaza. Sunt regulate, dar mai înăbușite decât cele mai puternice explozii de vineri seară.

Tancurile și trupele armatei israeliene au intrat pentru a treia noapte în enclavă

09:37Armata israeliană a declarat sâmbătăcă a efectuat un atac aerian în timpul nopții împotriva unei ținte a Hezbollah din sudul Libanului, ca răspuns la tirurile de rachete îndreptate vineri spre Israel.

Rachetele au fost îndreptate spre o poziție a IDF din Înălțimile Golan, dar proiectilele au aterizat în Siria, potrivit Time of Israel.

09:33Jurnalista Sky News Deborah Haynes, care se află în Sderot, în apropiere de granița dintre Gaza și Israel, crede că armata israeliană a început o acțiune mult mai amplă în care sunt implicate mult mai multe trupe terestre.

De asemenea, volumul și intensitatea exploziilor care au luminat orizontul din Gaza a fost ceva ce nu a mai văzut până acum, a spus Haynes.

09:11În timpul operațiunii terestre de peste noapte a Forțelor de Apărare ale Israelului în Fâșia Gaza, au avut loc o serie de ciocniri între trupe și teroriștii Hamas.

Nu s-a raportat niciun soldat rănit în confruntări, notează Times of Israel.

Trupele și tancurile armatei israeliene rămân încă în interiorul Fâșiei Gaza la această oră, în timp ce operațiunea terestră continuă.

Armata afirmă că Forțele Aeriene au lovit aproximativ 150 de ținte subterane aparținând grupării teroriste Hamas.

Acesta adaugă că un număr de teroriști Hamas au fost uciși în lovituri.

Informațiile din partea palestinienilor din Gaza sunt rare, după ce serviciile de internet și telefonie s-au interupt pe fondul bombardamentelor israeliene de vineri seară.

08:35Hamas a declarat sâmbătă că militanţii săi din Gaza sunt pregătiţi să facă faţă atacurilor israeliene cu „toată forţa", după ce armata israeliană şi-a extins atacurile aeriene şi terestre asupra enclavei palestiniene, scrie Reuters.

08:12Șeful forțelor aeriene ale Hamas, Issam Abu Rukbeh, a fost ucis într-un raid aerian, anunță Forțele de Apărare Israeliene și serviciile de securitate Shin Bet, transmite Times of Israel.

„Lupte violente” în Fâșia Gaza, susține Hamas

01:35Hamas spune că sunt „lupte violente” în Fâşia Gaza, după ce Israelul a anunţat o extindere a activităţii terestre

Brigăzile Ezzedine Al-Qassam, aripa militară a Hamas, au raportat lupte terestre cu armata israeliană în două sectoare din Fâşia Gaza, după ce Israelul anunţase vineri seara o extindere a operaţiunilor terestre, deşi ulterior a precizat că nu este vorba despre o ofensivă pe scară largă, relatează The Times of Israel, citat de News.ro

„Ne confruntăm cu incursiuni terestre israeliene în Beit Hanoun (nord) şi Al-Bourej (centru). Lupte violente sunt în curs de desfăşurare”, a declarat Hamas într-un comunicat de presă.

01:06Armata israeliană spune că nu poate garanta siguranța jurnaliștilor în Gaza

Armata israeliană a transmis organizațiilor internaționale de presă Reuters și Agence France Presse că nu poate garanta siguranța jurnaliștilor lor care își desfășoară activitatea în Fâșia Gaza, aflată sub bombardament și asediu israelian de aproape trei săptămâni.

Forțele de Apărare ale Israelului au scris săptămâna aceasta către Reuters și AFP după ce acestea au cerut asigurări că jurnaliștii lor din Gaza nu vor fi ținta loviturilor israeliene.

00:53România s-a abţinut de la vot la ONU în cazul rezoluţiei pentru un armistiţiu imediat între Israel şi Hamas

România, alături de Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Italia, dar şi Germania şi Marea Britanie, se numără printre cele 45 de state care s-au abţinut de la vot. În schimb, Ungaria, Austria, Cehia şi Croaţia au votat împotrivă, fiind alături de Statele Unite.

00:33Reacţie dură a Israelului, după rezoluţia votată de Adunarea Generală a ONU: O zi întunecată pentru ONU şi pentru omenire, va rămâne ca o infamie / Cum a reacţionat Hamas

Israelul a respins cu furie rezoluţia propusă de statele arabe şi votată vineri de Adunarea Generală a ONU care îndeamnă la un „armistiţiu umanitar” în Gaza, ambasadorul ţării afirmând că Israelul va continua să se apere, relatează The Times of Israel.

„Aceasta este o zi neagră pentru ONU şi pentru omenire”, a declarat ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, promiţând că ţara sa va folosi „toate mijloacele” în lupta împotriva Hamas.

00:15Israelul respinge apelurile aliaților de a „întrerupe” asaltul din Gaza, în primul dezacord deschis

Israelul respinge apelurile pentru un răgaz în Gaza, în timp ce cei mai apropiați aliați ai săi din Occident s-au coalizat în jurul ideii de „pauză umanitară”, sau oprirea temporară a bombardamentelor, potrivit Reuters.

SINTEZA ZILEI