Jurnaliștii arabi au declarat că bombardamentul de astăzi asupra orașului ar putea fi cel mai puternic de la începutul escaladării situației din Orientul Mijlociu.

Atacuri aeriene lovesc cartierul Ez-Zeytun din orașul GazaFoto: Ali Jadallah / AFP / Profimedia

Bombardamentele „aeriene, maritime și terestre” au fost „cele mai violente de la începutul războiului”, a afirmat Hamas, acuzând Israelul că „pregătește masacre”. În replică, mișcarea islamistă palestiniană a anunțat că a tras „salve de rachete” asupra Israelului.

„În ultimele două ore, am putut auzi simultan lovituri aeriene și obuze de artilerie, ceea ce este ceva neobișnuit - ceea ce înseamnă că intensitatea focului este mult mai mare decât în zilele precedente”, spun jurnaliștii Al Jazeera.

Aceștia susțin că o parte din atacuri vin și dinspre mare, mai exact din nordul Fâșiei Gaza.

„Atacurile aeriene și obuzele de artilerie se intensifică acum în nord. Anterior, au fost atacuri aeriene intense și în sud, unde ei [Israelul] au cerut oamenilor săptămâna trecută să se mute, iar majoritatea celor care s-au mutat au crezut că ar putea fi un pic mai sigur.”, spune aceștia.

Și Times of Israel spune că „exploziile frecvente ale loviturilor aeriene au luminat cerul deasupra orașului Gaza după căderea nopții, atunci când a început întreruperea serviciilor de internet, telefonie mobilă și fixă”.

Semiluna Roșie spune că a pierdut orice contact cu camera sa de operațiuni și cu echipele medicale. Aceasta spune că se teme că oamenii nu vor mai putea contacta serviciile de ambulanță. Alte grupuri de ajutorare spun că nu reușesc să contacteze personalul de pe teren.

Conectivitatea la internet în Fâșia Gaza a fost întreruptă, a anunțat observatorul de internet Netblocks.

Într-o declarație pe X, observatorul a spus că datele live ale rețelei au arătat o prăbușire a conectivității în regiune.

„Compania este ultimul operator major rămas să furnizeze servicii, în timp ce conectivitatea scade pe fondul luptelor continue cu Israelul”, a adăugat acesta, potrivit Sky News.

Anterior, corespondenții Al-Jazeera au raportat că comunicațiile și internetul au încetat să mai funcționeze în enclavă.

  • știrea se actualizează