Armata israeliană a anunțat că-și extinde operațiunile terestre în Fâșia Gaza. Purtătorul de cuvânt al forțelor armate, Daniel Hagari, a declarat că armata a intensificat atacurile aeriene în ultimele ore și va continua să desfășoare operațiuni la sol. „Forțele aeriene lovesc ținte subterane foarte semnificativ”, a spus el, adăugând că forțele terestre își vor „extinde” activitatea vineri seară. Comunicațiile și internetul au picat în Gaza.

Gaza, puternic bombardata de fortele israelieneFoto: AFP / AFP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

Războiul Israel-Hamas - ziua a 21-a, toate informațiile sunt LIVE pe HotNews.ro

01:35Hamas spune că sunt „lupte violente” în Fâşia Gaza, după ce Israelul a anunţat o extindere a activităţii terestre

Brigăzile Ezzedine Al-Qassam, aripa militară a Hamas, au raportat lupte terestre cu armata israeliană în două sectoare din Fâşia Gaza, după ce Israelul anunţase vineri seara o extindere a operaţiunilor terestre, deşi ulterior a precizat că nu este vorba despre o ofensivă pe scară largă, relatează The Times of Israel, citat de News.ro

„Ne confruntăm cu incursiuni terestre israeliene în Beit Hanoun (nord) şi Al-Bourej (centru). Lupte violente sunt în curs de desfăşurare”, a declarat Hamas într-un comunicat de presă.

01:06Armata israeliană spune că nu poate garanta siguranța jurnaliștilor în Gaza

Armata israeliană a transmis organizațiilor internaționale de presă Reuters și Agence France Presse că nu poate garanta siguranța jurnaliștilor lor care își desfășoară activitatea în Fâșia Gaza, aflată sub bombardament și asediu israelian de aproape trei săptămâni.

Forțele de Apărare ale Israelului au scris săptămâna aceasta către Reuters și AFP după ce acestea au cerut asigurări că jurnaliștii lor din Gaza nu vor fi ținta loviturilor israeliene.

00:53România s-a abţinut de la vot la ONU în cazul rezoluţiei pentru un armistiţiu imediat între Israel şi Hamas

România, alături de Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Italia, dar şi Germania şi Marea Britanie, se numără printre cele 45 de state care s-au abţinut de la vot. În schimb, Ungaria, Austria, Cehia şi Croaţia au votat împotrivă, fiind alături de Statele Unite.

00:33Reacţie dură a Israelului, după rezoluţia votată de Adunarea Generală a ONU: O zi întunecată pentru ONU şi pentru omenire, va rămâne ca o infamie / Cum a reacţionat Hamas

Israelul a respins cu furie rezoluţia propusă de statele arabe şi votată vineri de Adunarea Generală a ONU care îndeamnă la un „armistiţiu umanitar” în Gaza, ambasadorul ţării afirmând că Israelul va continua să se apere, relatează The Times of Israel.

„Aceasta este o zi neagră pentru ONU şi pentru omenire”, a declarat ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, promiţând că ţara sa va folosi „toate mijloacele” în lupta împotriva Hamas.

00:15Israelul respinge apelurile aliaților de a „întrerupe” asaltul din Gaza, în primul dezacord deschis

Israelul respinge apelurile pentru un răgaz în Gaza, în timp ce cei mai apropiați aliați ai săi din Occident s-au coalizat în jurul ideii de „pauză umanitară”, sau oprirea temporară a bombardamentelor, potrivit Reuters.

23:56Șeful agenției germane de securitate internă se declară îngrijorat de creșterea numărului de infracțiuni antisemite ca răspuns la conflictul dintre Israel și Hamas, comparându-l cu „cele mai rele momente din istoria Germaniei”

Izbucnirea conflictului a dus la o creștere a violențelor antisemite, a declarat pentru revista Spiegel Thomas Haldenwang, șeful Oficiului Federal pentru Protecția Constituției (BfV).

ONU cere cu o majoritate covârșitoare un armistițiu imediat între Israel și Hamas

23:36„Nu este o ofensivă pe scară largă”- oficiali israelieni

Oficiali americani și israelieni au declarat pentru ABC News că incursiunea terestră din această seară în Gaza nu este o ofensivă pe scară largă.

O sursă americană anonimă a declarat pentru postul de televiziune că operațiunea este una limitată. Iar purtătorul de cuvânt al IDF, Peter Lerner, spune că acțiunea actuală nu este o operațiune majoră, așa cum se așteaptă.

23:29„În ultimele ore am intensificat atacurile în Gaza”, a declarat IDF într-un comunicat.

„Forțele aeriene atacă pe scară largă ținte subterane și infrastructura teroristă, foarte semnificativ. În continuarea activității ofensive pe care am desfășurat-o în ultimele zile, forțele terestre extind activitatea terestră în această seară.”

23:22SUA nu trasează linii roșii pentru Israel - Casa Albă

Statele Unite nu încearcă să dicteze limite pentru Israel, a declarat vineri Casa Albă, în timp ce israelienii și-au extins operațiunea militară în Gaza împotriva militanților Hamas, potrivit Reuters.

Purtătorul de cuvânt pentru securitate națională al Casei Albe, John Kirby, nu a dorit să comenteze operațiunea terestră extinsă a Israelului. Dar el a declarat că Washingtonul a susținut dreptul Israelului de a se apăra după ce militanții Hamas au ucis 1.400 de persoane în sudul Israelului la 7 octombrie. „Nu trasăm linii roșii pentru Israel”, a spus el.

23:05 ONU cere cu o majoritate covârșitoare un armistițiu imediat între Israel și Hamas

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a cerut vineri, cu o majoritate covârșitoare, un armistițiu umanitar imediat între Israel și Hamas și a solicitat accesul ajutoarelor în Fâșia Gaza asediată și protecția civililor, potrivit Reuters.

Rezoluția elaborată de statele arabe nu este obligatorie, dar are greutate politică, luând pulsul global în condițiile în care Israelul își intensifică operațiunile terestre în Gaza ca represalii la cel mai grav atac al Hamas asupra civililor din istoria de 75 de ani a Israelului, la 7 octombrie.

Consilierul premierului Netanyahu: Hamas va simti mânia noastră în această seară

22:54New York Times relatează că Arabia Saudită a avertizat administrația Biden că o incursiune israeliană în Gaza ar putea fi catastrofală.

Potrivit raportului, un grup de senatori americani s-a întâlnit la Riad cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman și alți înalți oficiali saudiți.

Senatorul democrat de Connecticut Richard Blumenthal, care a participat la întâlnire, a declarat pentru Times că saudiții și-au exprimat speranța că o incursiune poate fi totuși evitată pentru a asigura stabilitatea regională și a salva vieți omenești.

22:45Consilierul premierului Netanyahu: Hamas va simti mânia noastră în această seară / Hamas va plăti pentru crimele sale și în această seară începe răzbunarea noastră (Reuters)

Gruparea militantă palestiniană Hamas va plăti pentru crimele sale împotriva umanității, iar Israelul începe să se răzbune, a declarat Mark Regev, un consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu, într-un interviu acordat vineri postului MSNBC.

22:32Palestinienii raportează că tancurile israeliene au intrat în Gaza și au loc schimb de focuri

După ce FDI a declarat anterior că își extinde operațiunile terestre în Fâșia Gaza, palestinienii din zonă raportează că forțe terestre ale FDI, inclusiv tancuri, operează în interiorul enclavei, potrivit Times of Israel.

Există rapoarte despre schimburi de focuri între soldați și bărbați înarmați. Nu există niciun comentariu imediat din partea IDF.

22:2225 de senatori americani democrați au semnat o declarație prin care solicită Israelului să permită livrările de combustibil pentru alimentarea spitalelor și a centrelor de tratare a apei din Gaza.

Până acum, Israelul a rezistat unor astfel de apeluri, afirmând că Hamas deturnează combustibilul pentru propria utilizare în activități teroriste.

"Condamnăm atacurile teroriste îngrozitoare ale Hamas împotriva Israelului, pentru care Israelul trebuie să tragă Hamas la răspundere. În cursul acestui efort, trebuie să se facă toate eforturile pentru a proteja civilii nevinovați", se arată în declarația condusă de senatorii Chris Murphy, Chris Van Hollen, Brian Schatz, Peter Welch și Jeff Merkley.

Israelul anunță o „extindere” a operațiunilor sale terestre în Gaza

22:16 'Eliberați Gaza': Sute de palestinieni demonstrează la Ramallah

Sute de palestinieni au manifestat mai devreme la Ramallah, în Cisiordania, unde și-au exprimat sprijinul pentru Hamas, în contextul războiului pe care Israelul îl poartă împotriva grupului terorist din Gaza, potrivit Times of Israel.

Mulțimea a scandat sloganuri, printre care: "Eliberați Gaza" și "Poporul vrea Brigăzile Al-Qassam", cu referire la aripa armată a Hamas. Alții fluturau steaguri Hamas împreună cu bannere reprezentând o serie de mișcări palestiniene.

22:00Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, critică o rezoluție iordaniană care va fi votată în cursul zilei de astăzi în Adunarea Generală pentru că nu menționează Hamas.

„Este revoltător faptul că această rezoluție nu îi numește pe autorii atacurilor teroriste din 7 octombrie: Hamas”, spune Thomas Greenfield într-o alocuțiune în timpul unei dezbateri privind rezoluția iordaniană, care nu are caracter obligatoriu și care solicită o încetare imediată a focului în Gaza.

De asemenea, ea remarcă faptul că rezoluția nu include cuvântul „ostatici”. Cu toate acestea, ea „solicită eliberarea imediată a tuturor civililor, cerând siguranța, bunăstarea și tratamentul uman al acestora în conformitate cu dreptul internațional”.

21:38Israelul anunță o „extindere” a operațiunilor sale terestre în Gaza

Armata israeliană a anunțat vineri seară că își „prelungește” operațiunile terestre în Fâșia Gaza, ținta unor lovituri fără precedent de la începutul războiului dintre Israel și gruparea palestiniană Hamas, la 7 octombrie, potrivit AFP.

21:12Bombardamentele „aeriene, maritime și terestre” au fost „cele mai violente de la începutul războiului”, a afirmat Hamas, acuzând Israelul că „pregătește masacre”.

În replică, mișcarea islamistă palestiniană a anunțat că a tras „salve de rachete” asupra Israelului, potrivit AFP.

Negocierile pentru prizonieri continuă

21:05Intensificarea bombardamentelor îngreunează medierea din Qatar: Analist

Qatarul negociază o încetare a focului și un acord de schimb de prizonieri și că discuțiile se află „într-un stadiu avansat”.

Nawaf Bin Mubarak Al Thani, un analist qatarez în domeniul afacerilor externe și al apărării, a declarat pentru Al Jazeera că bombardamentele intense din Gaza ar putea compromite orice astfel de demers.

„De data aceasta există un obstacol foarte mare, și anume impactul unui atac continuu al forțelor israeliene asupra Gaza, care tocmai s-a intensificat... și ceea ce pare a fi un preludiu la o posibilă invazie terestră”, a declarat Al Thani. „Așa că acest lucru nu face decât să îngreuneze puțin munca, presupun, a mediatorului din Qatar față de ceea ce ar fi de preferat.”

20:58Oficiali americani afirmă că negocierile pentru prizonieri continuă, în pofida intensificării loviturilor asupra Gaza

Oficialii au declarat pentru CNN că negocierile pentru eliberarea prizonierilor nu se vor opri, în ciuda tăierii comunicațiilor din Gaza și a unui nou atac israelian.

„Nu există niciun scenariu, până când nu vor fi eliberați, ca noi să încetăm să continuăm discuțiile”,a u declarat oficialii americani, care notează și anumite progrese în negocieri.

20:30Trupele americane au doborât o dronă în Irak: Rapoarte

Oficiali americani, care au vorbit cu agenția de presă Reuters și cu mai multe instituții americane, au declarat că drona a fost doborâtă la câțiva kilometri de baza Ain al-Asad din vestul Irakului, care găzduiește personal american.

Oficiali americani au declarat reporterilor că armata a lovit joi două instalații din Siria, spunând că acestea au fost folosite de „Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran și de grupările de miliție afiliate”.

20:15Șeful OMS: Îndemnăm la încetarea focului

Tedros Ghebreyus a postat pe X la scurt timp după ce agenția ONU pentru refugiații palestinieni a actualizat la 53 numărul morților din rândul personalului său din Gaza.

„Rugăm, îndemnăm, cerem încetarea focului”, a spus Tedros. „Singura modalitate de a opri aceste pierderi tragice este de a lucra pentru pace”, a mai spus el.

Explozii puternice în Gaza: Comunicațiile și internetul, bruiate

19:56Mai multe explozii puternice au fost auzite în Gaza

Jurnaliștii arabi au declarat că bombardamentul de astăzi asupra orașului ar putea fi cel mai puternic de la începutul escaladării situației din Orientul Mijlociu.

Anterior, corespondenții Al-Jazeera au raportat că comunicațiile și internetul au încetat să mai funcționeze în enclavă.

19:22UE este de acord cu o conferință de pace în Orientul Mijlociu

Consiliul Uniunii Europene a acceptat propunerea spaniolă de a organiza o conferință de pace în aproximativ șase luni pe tema conflictului dintre Israel și Hamas, a declarat premierul spaniol în exercițiu. Pedro Sanchez a cerut ieri organizarea conferinței ca mijloc de a asigura pacea pe termen lung în regiune.

„Este important să avem la orizont un summit de pace în care să putem canaliza angajamentul comunității internaționale pentru a ajunge la un acord final, un acord de pace între Israel și Palestina cu soluția celor două state”, a declarat el.

19:01IDF: Rachetele lansate din Liban spre Israel cad în Siria

Forțele de apărare israeliene au precizat că lansările au fost îndreptate spre Israel, dar au aterizat pe teritoriul sirian.

„Cu puțin timp în urmă, au fost identificate mai multe lansări din Liban spre teritoriul israelian care au căzut în Siria”, a precizat aceasta într-o declarație.

Nu este clar ce a fost lansat și dacă există pagube sau victime. Raportul nu este verificat.

18:49Iordania: Mii de persoane au cerut în stradă anularea tratatului de pace cu Israelul

Cel puțin cinci mii de persoane au manifestat vineri la Amman pentru a cere anularea tratatului de pace dintre Iordania și Israel și pentru a denunța bombardamentele efectuate de Israel împotriva Fâșiei Gaza ca represalii la atacul Hamas de pe teritoriul său din 7 octombrie, potrivit AFP.

Principala bază de operațiuni a Hamas s-ar afla sub cel mai mare spital din orașul Gaza

18:24VIDEO Principala bază de operațiuni a Hamas s-ar afla sub cel mai mare spital din orașul Gaza. Planurile centrului prezentate de armata israeliană

Armata israeliană susține că principala bază de operațiuni a Hamas se află sub spitalul Al Shifa care este cea mai mare unitate medicală din orașul Gaza. Purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat vineri că Hamas are mai multe complexe subterane care sunt folosite de liderii grupării teroriste pentru a dirija atacurile împotriva Israelului.

18:07Zborurile Lufthansa spre și dinspre Tel Aviv și Beirut, suspendate

Lufthansa a suspendat zborurile spre și dinspre Tel Aviv și Beirut cel puțin până la mijlocul lunii viitoare.

Transportatorul de pavilion german a precizat că zborurile către și dinspre capitala libaneză sunt suspendate până pe 14 noiembrie, în timp ce zborurile din Tel Aviv sunt suspendate până pe 30 noiembrie.

După atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, o serie de companii aeriene au fost deviate sau au revenit la aeroportul de plecare.

17:50Alte șase camioane cu ajutoare trec în Gaza

Șase camioane pline cu ajutoare umanitare au folosit punctul de trecere Rafah pentru a intra în Fâșia Gaza dinspre Egipt, a anunțat Comitetul Internațional al Crucii Roșii.

"Aducem personal medical, inclusiv o echipă de chirurgie de război, alături de 6 camioane cu ajutoare umanitare urgente", a precizat organizația într-un comunicat. Crucea Roșie a precizat că a adus materiale medicale, instrumente de purificare a apei și truse de chirurgie de război.

Ultimele date anunțate de Isreal despre ofensiva terestră din Gaza: „Va dura mult timp”

17:14S-au înregistrat „progrese semnificative” în negocierile pentru eliberarea ostaticilor luați de Hamas, dar mai rămân probleme, au declarat pentru CNN surse diplomatice familiare cu discuțiile.

„Negocierile merg foarte bine. Au mai rămas probleme, dar discuțiile sunt în desfășurare și rămânem plini de speranță”, a spus sursa citată de CNN.

Secretarul de stat adjunct al SUA pentru Afaceri din Orientul Apropiat, Barbara Leaf, se află la Doha pentru întâlniri cu conducerea Qatar.

16:45Israelul se așteaptă să lanseze în curând ofensiva terestră în Fâșia Gaza, ofensivă care va fi una dificilă și de lungă durată și va viza distrugerea vastei rețele de tuneluri folosite de Hamas, a declarat vineri ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, citat de The Times of Israel.

Qatarul a transmis SUA că este deschis la reconsiderarea prezenței Hamas, afirmă un oficial american

16:12Qatarul este deschis la reconsiderarea prezenței Hamas pe teritoriul său, odată ce criza privind zecile de ostatici răpiți de gruparea militantă islamistă va fi rezolvată, a declarat vineri un oficial american de rang înalt, potrivit Reuters.

Înțelegerea, care a fost raportată pentru prima dată de Washington Post, a fost încheiată în timpul unei întâlniri între secretarul de stat american Antony Blinken și emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad al-Thani, când diplomatul american de rang înalt se afla în vizită la Doha la începutul acestei luni, a declarat oficialul.

15:56Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a aprobat planul întocmit de forțele armate în vederea invadării fâșiei Gaza pentru a acorda mai mult timp negocierilor și din cauza temerilor unui eșec militar, scrie The New York Times, citând surse diplomatice, militare și guvernamentale din Israel.

15:50ONU critică Occidentul: Bilanțul victimelor palestiniene „nu a mai fost niciodată contestat”

Un oficial de rang înalt al ONU a subliniat vineri că bilanțul morților publicat de autoritățile din Fâșia Gaza „nu a fost niciodată contestat” în conflictele anterioare, în timp ce Washingtonul, Londra și Berlinul au pus la îndoială credibilitatea acestora în actualul război împotriva Israelului, potrivit AFP

„În trecut, în timpul celor cinci sau șase cicluri de conflict din Fâșia Gaza, aceste cifre erau considerate credibile. Nimeni nu a contestat vreodată cu adevărat aceste cifre”, a declarat Philippe Lazzarini, șeful Agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA), într-o conferință de presă la Ierusalim.

El a confirmat, de asemenea, că „cel puțin 57 de colegi” dintre angajații UNRWA au fost uciși în Fâșia Gaza de la începutul războiului, la 7 octombrie.

15:40Trupele unității de comando a marinei israeliene au efectuat un raid dinspre mare în sudul Fâșiei Gaza, pe parcursul nopții de joi spre vineri, spun Forțele de Apărare ale Israelului, conform Times of Israel.

IDF susține că forțele sale au distrus infrastructura Hamas și au operat într-un complex folosit de forțele de comando navale ale grupării teroriste.

Gruparea teroristă Hamas a susținut, într-o declarație transmisă vineri, că a respins raidul israelian lansat pe mare.

15:13Șeful poliției din Tel Aviv, Peretz Omer, spune că două persoane au fost rănite în urma unuia dintre atacurile cu rachete, care au lovit un bloc din Tel Aviv, dar autoritățile nu au reușit încă să intre în imobil pentru a se asigura că nimeni altcineva nu a rămas prins, scrie Times of Israel.

Conform sursei citate, în atac au fost distruse un apartament de la ultimul etaj și o altă locuință de mai jos.

Hamas: 7.326 de palestinieni uciși în lovituri aeriene

15:00Rusia și-a apărat vineri decizia de a invita o delegație a Hamas la Moscova în fața unor critici puternice din partea Israelului, afirmând că este necesar să mențină contacte cu toate părțile implicate în conflictul israeliano-palestinian, informează Reuters.

14:57Serviciul de urgență Magen David Adom anunță că nu sunt victime în urma celui de-al doilea baraj de rachete lansat de Hamas asupra Tel Aviv, fiind câțiva oameni răniți în timp ce fugeau către adăposturile antibombe, scrie Times of Israel.

Știrile Channel 12 relatează că două rachete au căzut lângă Ashdod, fără a provoca victime sau pagube.

Există, de asemenea, informații despre o rachetă care a lovit o pasarelă dintr-un parc din Tel Aviv.

14:52Ministerul Sănătății condus de Hamas afirmă că cel puțin 7.326 de palestinieni au fost uciși în loviturile aeriene israeliene asupra Fâșiei Gaza începând cu 7 octombrie.

Cifra include 3.083 de copii, a precizat ministerul.

Peste 1.400 de persoane au fost ucise în Israel de când Hamas și-a lansat atacurile, în urmă cu aproape trei săptămâni.

14:44Cele două atacuri cu rachete lansate vineri după-amiază asupra Tel Aviv au fost revendicate de brigăzile al-Qassam ale Hamas.

„Brigăzile al-Qassam au reînnoit bombardarea Tel Avivului ca răspuns la masacrele sioniste împotriva civililor”, susține Hamas.

Două atacuri cu rachete lansate de Hamas asupra Tel Aviv

14:39Sirenele sună din nou, anunțând un al doilea mare atac cu rachete care vizează Tel Aviv și zona Shfela. Suburbiile de la est de Tel Aviv sunt, de asemenea, incluse în alertă, scrie Times of Israel.

14:32Trei persoane au fost rănite în urma atacului cu rachete lansat asupra Tel Avivului, conform Times of Israel, care a publicat și imagini care arată momentul în care o rachetă pare să lovească un bloc din capitala Israelului.

O rachetă trasă din Gaza a lovit direct o clădire din sudul Tel Avivului, rănind cel puțin trei persoane și provocând pagube importante, relatează și i24News.

14:22Aripa militară a Hamas, Brigăzile Al-Qassam, și-a asumat responsabilitatea pentru tirul de rachete lansat asupra Tel Avivului, potrivit Times of Israel.

14:19 Sirenele rachetelor sună în zona Tel Aviv, inclusiv în suburbiile orașului, potrivit Times of Israel.

Mai multe interceptări au fost surprinse de camerele de televiziune.

Postul de televiziune relatează că cel puțin alte opt rachete au fost interceptate.

Șeful Magen David Adom, Eli Bean, a declarat pentru Canalul 12 de știri că există informații inițiale despre o rachetă care a lovit o clădire din Tel Aviv.

Armata Israelului anunță că în ultima zi a lovit peste 250 de ținte Hamas

13:56Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) susțin că în ultimele 24 de ore au lovit peste 250 de „ținte Hamas”.

IDF a anunțat pe Facebook că a lovit o „rețea de tuneluri teroriste în Gaza” și a publicat imagini cu atacurile, în urma cărora a fost ucis șiMadhath Mubashar, comandantul batalionului Hamas din Khan Yunis.

13:36SUA anunță că impun o a doua rundă de sancțiuni împotriva unor oficiali și rețele financiare cheie legate de Hamas, scrie The Guardian.

„Acțiunea de astăzi subliniază angajamentul Statelor Unite de a desființa rețelele de finanțare ale Hamas prin sancțiuni împotriva terorismului și prin colaborarea cu partenerii noștri globali pentru a reduce capacitatea Hamas de a exploata sistemul financiar internațional”, a declarat adjunctul secretarului Trezoreriei, Wally Adeyemo.

13:29Propaganda, imposibilitatea de a merge pe teren în Gaza, presiunea din partea reţelelor sociale, o opinie publică inflamată: mass-media occidentale se confruntă cu dificultăţi majore în acoperirea războiului dintre Israel şi Hamas, ceea ce le obligă să fie foarte atente, comentează vineri agenția France Presse, citată de Agerpres.

13:23Israelul a criticat Amnesty International, spunând că este „părtinitoare" după ce grupul de apărare a drepturilor a afirmat într-o declarație că „încălcările grave ale dreptului umanitar internațional, inclusiv crimele de război, comise de toate părțile implicate în conflict, continuă fără încetare", notează POLITICO.

12:35Armata israeliană (IDF) a anunțat că a ucis un alt lider Hamas - Madhath Mubashar, comandantul batalionului Hamas din Khan Yunis, scrie The Guardian.

Conform IDF, comandantul Hamas ar fi fost ucis într-o operațiune de joi seară a armatei isrealiene și a Shin Bet, agenția de securitate a Israelului.

Negocieri cu Israelul pentru găsirea unui mecanism mai rapid de ajutor în Fâșia Gaza. ONU: „Există și probleme politice”

12:28Au loc negocieri detaliate cu Israelul în speranța de a asigura mai multe transporturi umanitare în Fâșia Gaza, a declarat un înalt oficial al ONU, adăugând că o combinație de probleme tehnice, politice și de securitate împiedică livrările, scrie The Guardian.

Lynn Hastings, coordonatorul ONU pentru Teritoriul Palestinian Ocupat, a declarat că alte opt camioane care transportă alimente, medicamente și apă sunt așteptate să treacă în Fâșia Gaza vineri. Până acum, au ajuns în jur de 74 de camioane cu ajutoare, a spus ea.

„Pe lângă problemele tehnice și problemele de securitate, există și probleme politice. Și există o anumită presiune asupra guvernului Israelului în ceea ce privește politica sa internă”, a spus Hastings, potrivit Reuters.

Încă nu există un acord pentru a duce combustibil în Gaza, iar agenția ONU pentru refugiați palestinieni spune că lipsa combustibilului pune în pericol operațiunile umanitare care salvau vieți acolo. Israelul și-a exprimat îngrijorarea că livrările de combustibil ar putea fi folosite de Hamas în scopuri militare.

„Suntem conștienți că sunt 1.000 de pacienți care necesită dializă și peste 100 de copii și bebeluși care sunt în incubatoare, așa că facem tot posibilul să prioritizăm în funcție de cele mai mari nevoi”, a adăugat reprezentantul ONU.

12:25​Ghazi Hamad, membru al biroului politic al Hamas, a intrerupt interviul cu un jurnalist BBC și a aruncat lavaliera pe jos, enervat că ziaristul a insistat și l-a întrebat de ce militanții Hamas au ucis familii de israelieni care dormeau. Momentul VIDEO AICI

11:30Imagini după ce o rachetă lansată în contextul confruntărilor dintre militanţii Hamas şi Israel a lovit vineri dimineaţă Taba, o staţiune egipteană aflată la aproximativ 220 de kilometri de Fâşia Gaza:

11:00Numărul confirmat de persoane ținute ostatice în Fâșia Gaza de la atacul Hamas din 7 octombrie a crescut cu cinci, ajungând la 229, scrie Reuters, citând armata israeliană.

10:47Peste 250 de avocați și cunoscuți profesori de Drept din Marea Britanie au cerut guvernului britanic să facă presiuni pentru o încetare a focului în Gaza, spunând că sunt comise încălcări grave ale Dreptului internațional, conform The Guardian.

Avocații i-au scris premierului Rishi Sunak, ministrului de Externe James Cleverly, și secretarului Apărării, Grant Schapps, în documentul de 10 pagini ei făcând o analiză detaliată a acțiunilor guvernului israelian în Gaza de când Hamas și-a lansat atacul asupra Israelului, în 7 octombrie.

10:17 Armata israeliană a publicat imagini din timpul operațiunilor de noaptea trecută în Gaza.

O rachetă a lovit o unitate medicală dintr-o stațiune din Egipt

10:14O rachetă lansată în contextul confruntărilor dintre militanţii Hamas şi Israel a lovit vineri dimineaţă o staţiune egipteană aflată la aproximativ 220 km de Fâşia Gaza, a informat Al Qahera News din Egipt, scrie Reuters.

Racheta a lovit o unitate medicală din Taba, rănind cel puţin şase persoane, a informat Al Qahera TV. Un martor din Taba a confirmat că a auzit o explozie şi a văzut fum ridicându-se, dar Reuters nu a putut identifica imediat sursa exploziei.

Taba se află la graniţa Egiptului cu portul israelian de la Marea Roşie, Eilat. Armata israeliană a spus că este la curent cu un incident de securitate în afara graniţelor sale.

Hamas a anunţat miercuri că a vizat Eilat cu o rachetă, despre care armata israeliană a spus că a lovit o zonă periferică. Acest incident părea a fi atacul palestinian cu cea mai lungă rază de acţiune din Gaza.

09:47Hamas nu va elibera ostaticii capturați în timpul atacului său asupra Israelului până când nu se ajunge la un acord de încetare a focului, a declarat Abu Hamid, membru al delegației Hamas aflate în vizită la Moscova, scrie ziarul rus Kommersant, citat de Reuters.

El a mai susținut că este nevoie de timp pentru a localiza toți ostaticii care au fost luați în Gaza de diferite facțiuni palestiniene, scrie Reuters.

Kommersant a scris, de asemenea, că un membru al delegației Hamas a susținut că în urma bombardamentelor israeliene asupra Gaza au fost uciși 50 dintre ostaticii capturați de către Hamas, iar gruparea nu îi va elibera pe cei în viață până când nu s-a convenit încetarea focului.

09:27Imagini sfâșietoare cu o copilă palestiniană caee își plânge mama ucisă în bombardamentele lansate de Israel în Fâșia Gaza în urma atacului Hamas au fost publicate de Al Jazeera.

08:49Trupele sud-coreene și americane au efectuat exerciții în această săptămână pentru a-și perfecționa capacitatea de a răspunde potențialelor „atacuri de artilerie surpriză în stil Hamas” ale Coreei de Nord, a declarat vineri armata sud-coreeană.

Raiduri terestre ale armatei israeliene în Fâșia Gaza, pentru a doua noapte la rând

08:43 Israelul a trimis peste noapte tancuri și trupe în Fâșia Gaza într-o a doua incursiune terestră, spun Forțele de Apărare Israeliene. Raidul din apropierea cartierului Shuja'iyya din estul orașului Gaza a fost sprijinit aerian de dronele forțelor aeriene israeliene și elicopterele de luptă. Toate forțele israeliene au părăsit zona după câteva ore, fără a avea niciun rănit.

08:24Reuters: Aproape jumătate dintre israelieni doresc să amâne invazia în Gaza, potrivit unui sondaj publicat vineri, ceea ce ar reprezenta o scădere a celor care sprijină următoarea etapă planificată a contraofensivei împotriva militanților Hamas.

Israelul a promis că va anihila Hamas și a intensificat raidurile tancurilor și infanteriei, împreună cu bombardarea puternică a enclavei.

Întrebat dacă armata ar trebui să înceapă ofensiva terestră, 29% dintre israelieni au fost de acord, în timp ce 49% au spus „ar fi mai bine să așteptăm” și 22% au fost indeciși, arată sondajul publicat în ziarul Maariv.

07:35Statele Unite nu s-au coordonat cu Israelul și nici nu i-au informat în prealabil despre atacurile aeriene de astăzi în estul Siriei, au declarat oficiali americani reporterilor la briefingul Pentagonului.

Aceștia au reiterat că incidentul nu are legătură cu conflictul Israel-Hamas. Oficialii Pentagonului au mai spus că atacurile au ca scop trimiterea unui mesaj clar Iranului.

„Ceea ce dorim este ca Iranul să ia măsuri foarte specifice, să-și îndrume milițiile și împuterniciții să se retragă”, a spus un oficial.

07:30Platforma de socializare TikTok a declarat vineri că acuzațiile guvernului malaezian potrivit cărora ar fi blocat conținutul pro-palestinian sunt „nefondate", potrivit Reuters.

„Regulile noastre privind comunitatea se aplică în mod egal tuturor conținuturilor de pe TikTok și ne angajăm să aplicăm în mod constant politicile noastre pentru a ne proteja comunitatea", a declarat un purtător de cuvânt al TikTok într-un e-mail pentru agenția de presă.

Malaezia a avertizat joi cu privire la posibile acțiuni împotriva firmelor de social media TikTok și Meta, spunând că platformele lor au fost acuzate că au restricționat conținutul care susține palestinienii.

Meta a declarat joi că nu există „niciun adevăr" în aceste afirmații, adăugând că nu suprimă în mod deliberat vocile de pe platforma sa Facebook.

07:17Guvernul israelian va permite poliției să folosească armamentul împotriva cetățenilor israelieni care blochează drumurile sau intrările în orașe în timpul unui „război pe mai multe fronturi”, transmite postul public de radio Kan, citat de publicația The Times of Israel. Poliția va avea nevoie doar de aprobarea unui ofițer superior înainte de a deschide focul în conformitate cu noile reguli, potrivit postului de radio, adăugând că procurorul general Gali Baharav-Miara a fost de acord să accelereze proiectul legislativ promovat de ministrul de extremă dreapta al Securității Naționale, Itamar Ben Gvir.

07:10Aripa militară a Hamas, Brigăzile al-Qassam, a declarat că „aproape 50” de ostatici ținuți în Fâșia Gaza au fost uciși din cauza atacurilor israeliene.

06:32 Declarația completă a secretarului american al apărării Lloyd Austin cu privire la atacurile vizate din Siria:

Astăzi, la îndrumarea președintelui Biden, forțele militare americane au desfășurat lovituri de autoapărare asupra a două unități din estul Siriei, folosite de Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) din Iran și de grupurile afiliate. Aceste lovituri sunt un răspuns la o serie de atacuri în mare parte nereușite împotriva personalului american în Irak și Siria de către grupurile de miliție susținute de Iran, care au început pe 17 octombrie. Ca urmare a acestor atacuri, un contractor cetățean american a murit din cauza un incident cardiac; 21 de membri ai personalului american au suferit răni ușoare. Președintele nu are o prioritate mai mare decât siguranța personalului american și a autorizat acțiunea de astăzi pentru a clarifica faptul că Statele Unite nu vor tolera astfel de atacuri își vor apăra personalul și interesele sale.

Statele Unite nu caută un conflict și nu au intenția sau dorința de a se angaja în noi ostilități, dar aceste atacuri susținute de Iran împotriva forțelor americane sunt inacceptabile și trebuie să înceteze. Iranul vrea să-și nege rolul său în aceste atacuri împotriva forțelor noastre. Nu le vom lăsa. Dacă atacurile împotriva forțelor americane continuă, nu vom ezita să luăm măsuri suplimentare necesare pentru a ne proteja poporul.

Aceste lovituri au fost destinate exclusiv să protejeze și să apere personalul american din Irak și Siria. Ele sunt separate și distincte de conflictul în curs dintre Israel și Hamas și nu constituie o schimbare în abordarea noastră față de conflictul Israel-Hamas. Continuăm să îndemnăm toate entitățile statale și nestatale să nu ia măsuri care ar escalada într-un conflict regional mai larg.

06:14Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat că acțiunile SUA au fost efectuate pentru a proteja personalul american din Irak și Siria și au VENIT ca răspuns la atacurile recente ale miliților iraniene.

"Aceste atacuri susținute de Iran împotriva forțelor SUA sunt inacceptabile și trebuie să înceteze. Iranul vrea să-și nege rolul în aceste atacuri împotriva forțelor noastre. Nu le vom lăsa", a spus el, adăugând că vor lua măsuri suplimentare în cazul altor atacuri împotriva forțelor americane continuă.

SUA au mai precizat că loviturile sunt „separate și distincte de conflictul dintre Israel și Hamas și nu constituie o schimbare în abordarea noastră”

06:11 SUA efectuează atacuri aeriene asupra instalațiilor iraniene din estul Siriei.

Armata americană a efectuat lovituri împotriva a două baze din estul Siriei, folosite de Corpul Gărzii Revoluționare Islamice din Iran și de grupurile pe care le sprijină, a spus Pentagonul, adăugând că acestea au venit ca răspuns la o serie de atacuri împotriva forțelor americane atât în ​​Irak, cât și în Siria. Țintele siriene lovite de SUA au inclus depozite de arme și muniții, relatează Reuters, citând o sursă oficială. Loviturile au fost efectuate de piloți în avioane F-16.

05:00O rachetă a căzut lângă o unitate medicală din stațiunea egipteană Taba, la Marea Roșie, lângă granița cu Israelul, rănind șase persoane, relatează Al Qahera News din Egipt. Armata Israelului spune că este la curent cu incidentul de securitate de cealaltă parte a graniței sale cu Egiptul fără a face alte precizări.

01:27Biden a organizat o întâlnire cu liderii musulmani americani la Casa Albă.

Președintele american Joe Biden s-a întâlnit joi cu un grup restrâns de lideri musulmani americani la Casa Albă, au declarat două surse familiare cu întâlnirea pentru CNN, în condițiile în care președintele este criticat de această comunitate pentru că nu face mai mult pentru a ușura criza umanitară din Gaza.

Se aștepta ca întâlnirea să se concentreze în parte pe eforturile de combatere a islamofobiei, a declarat una dintre surse. Biden a denunțat islamofobia, inclusiv în timpul unui discurs în prime-time săptămâna trecută.

00:47Netanyahu a vizitat o agenție care reconstruiește comunitățile israeliene după atacul Hamas.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a vizitat Autoritatea Tekuma, care este responsabilă de reconstrucția comunităților israeliene din apropierea Fâșiei Gaza care au fost avariate sau distruse în urma atacului Hamas din 7 octombrie, potrivit unui comunicat al Biroului de presă al guvernului israelian de joi, potrivit CNN.

Agenția a fost înființată în Yavne, Israel, săptămâna trecută, potrivit comunicatului.

Directorul Moshe Edri, care l-a informat pe Netanyahu, a declarat că autoritatea a oferit avansuri în numerar comunităților „grav avariate” și că fonduri suplimentare vor fi transferate în zilele următoare.

00:21Birocrația „nebună” reduce fluxul de ajutor în Gaza - ONU.

Un volum „nebunesc” de birocrație la punctul de trecere Rafah din Egipt în Gaza încetinește „la limită” livrarea de ajutoare, a declarat șeful Programului Alimentar Mondial (PAM) al ONU.

Numărul camioanelor care pot intra este o fracțiune din cel care intra în Fâșie înainte de începerea conflictului.

Statele Unite conduc negocierile cu Israelul, Egiptul și ONU pentru a încerca să creeze un mecanism durabil de livrare.