Armata israeliană a anunțat vineri seară că își „extinde” operațiunile terestre în Fâșia Gaza, ținta unor lovituri fără precedent de la începutul războiului dintre Israel și gruparea palestiniană Hamas, la 7 octombrie, potrivit AFP.

Tancuri israeliene pozitionate la granita cu LibanulFoto: Rowan Griffiths / MirrorPix / Profimedia Images

ONU, care cere un armistițiu, se teme de o „avalanșă de suferință fără precedent” în Gaza, un teritoriu mic, asediat și lipsit de mijloace, unde trăiesc aproximativ 2,4 milioane de persoane.

Armata israeliană „își va extinde operațiunile terestre” vineri seara în Fâșia Gaza, a declarat purtătorul său de cuvânt Daniel Hagari, în timp ce bombardamente intense sunt în curs de desfășurare în teritoriul palestinian.

Vineri seara, Hamas a cerut lumii să „acționeze imediat” pentru a opri bombardamentele.

Loviturile israeliene, foarte intense potrivit imaginilor AFP, au început la ora locală 19.00 și au continuat mai bine de o oră.

În același timp, comunicațiile și internetul au fost întrerupte, potrivit guvernului Hamas, care se află la putere în teritoriu din 2007.

Jurnaliștii AFP din Fâșia Gaza au explicat că nu au putut comunica decât în zonele în care puteau recepționa rețeaua israeliană.

Bombardamentele „aeriene, maritime și terestre” au fost „cele mai violente de la începutul războiului”, a afirmat Hamas, acuzând Israelul că „pregătește masacre”. În replică, mișcarea islamistă palestiniană a anunțat că a tras „salve de rachete” asupra Israelului.

„Fără o schimbare fundamentală, populația din Gaza va cunoaște o suferință fără precedent”, a avertizat vineri secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

„Mult mai multe” persoane vor „muri în curând” ca urmare a asediului impus de Israel asupra Gaza începând cu 9 octombrie, a declarat vineri, la Ierusalim, Philippe Lazzarini, șeful Agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA).

ONU, care este de asemenea îngrijorată de posibile „crime de război”, solicită un armistițiu în lupte, pe care îl consideră singura opțiune pentru a livra ajutorul umanitar esențial pentru a răspunde nevoilor celor aproximativ 2,4 milioane de locuitori din Gaza.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite urmează să voteze vineri o rezoluție fără caracter obligatoriu, condamnată deja de Israel, care cere acest armistițiu în a 21-a zi de război.

Ca un preludiu la operațiunea terestră anunțată vineri seara, armata israeliană a efectuat în noaptea precedentă un raid cu trupe terestre sprijinite de avioane împotriva Hamas, pe care îl acuză că duce războiul din spitale și că folosește populația ca „scut uman”.

Hamas a dezmințit imediat aceste afirmații într-un comunicat de presă.

Pe același subiect: