Statele Unite nu încearcă să dicteze limite pentru Israel, a declarat vineri Casa Albă, în timp ce israelienii și-au extins operațiunea militară în Gaza împotriva militanților Hamas, potrivit Reuters.

John KirbyFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Noul atac militar al Israelului are loc în timp ce Statele Unite se străduiesc să organizeze o pauză umanitară pentru livrările de combustibil și ajutoare de urgență pentru civilii din Gaza. Nu a fost clar cum va influența operațiunea terestră extinsă asupra eforturilor pentru o pauză.

Purtătorul de cuvânt pentru securitate națională al Casei Albe, John Kirby, nu a dorit să comenteze operațiunea terestră extinsă a Israelului. Dar el a declarat că Washingtonul a susținut dreptul Israelului de a se apăra după ce militanții Hamas au ucis 1.400 de persoane în sudul Israelului la 7 octombrie. „Nu trasăm linii roșii pentru Israel”, a spus el.

El a spus că Statele Unite au continuat să discute cu Israelul despre obiectivele operațiunii sale, despre necesitatea de a proteja civilii din Gaza, despre efortul de a obține întoarcerea în siguranță a ostaticilor israelieni și despre necesitatea de a lua în considerare ce urmează după operațiunile terestre din Gaza.

„Încă de la început, am avut și vom continua să avem discuții cu ei despre modul în care fac acest lucru. Și nu ne-am ferit să ne exprimăm îngrijorarea cu privire la victimele civile, la daunele colaterale și la abordarea pe care ar putea alege să o adopte. Asta pot face prietenii, iar noi suntem prieteni”, a spus el.