Adunarea Generală a Națiunilor Unite a cerut vineri, cu o majoritate covârșitoare, un armistițiu umanitar imediat între Israel și Hamas și a solicitat accesul ajutoarelor în Fâșia Gaza asediată și protecția civililor, potrivit Reuters.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU Foto: Seth Wenig / AP / Profimedia

Rezoluția elaborată de statele arabe nu este obligatorie, dar are greutate politică, luând pulsul global în condițiile în care Israelul își intensifică operațiunile terestre în Gaza ca represalii la cel mai grav atac al Hamas asupra civililor din istoria de 75 de ani a Israelului, la 7 octombrie.

Rezoluția a trecut în aplauze cu 120 de voturi pentru, în timp ce 45 s-au abținut și 14 - inclusiv Israel și Statele Unite - au votat împotrivă.

România, alături de Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Italia, dar şi Germania şi Marea Britanie, se numără printre cele 45 de state care s-au abţinut de la vot. În schimb, Ungaria, Austria, Cehia şi Croaţia au votat împotrivă, fiind alături de Statele Unite.

Adunarea Generală a votat după ce Consiliul de Securitate a eșuat de patru ori în ultimele două săptămâni să ia măsuri.

Pentru ca rezoluția să treacă a fost nevoie de o majoritate de două treimi, în care abținerile nu contează.

O încercare condusă de Canada de a modifica rezoluția pentru a include respingerea și condamnarea „atacurilor teroriste ale Hamas ... și a luării de ostatici” nu a reușit să obțină majoritatea de două treimi necesară, întrunind 88 de voturi pentru, 55 împotrivă și 23 de abțineri.

Înaintea votului, ministrul iordanian de externe, Ayman Safadi, a declarat că a vota împotriva rezoluției Adunării Generale „înseamnă să aprobăm acest război fără sens, această ucidere fără sens”.

„Milioane de oameni vor urmări fiecare vot. Istoria va judeca”, a postat el pe X.