Prefectul poliției pariziene, Laurent Nuñez, a estimat la „3.000-4.000” numărul persoanelor care au participat sâmbătă la mitingul de susținere a poporului palestinian, pe care l-a interzis, potrivit AFP.

Manifestație pro-palestiniană la ParisFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

În cadrul unei emisiuni la BFMTV, Nuñez a declarat că poliția a dat „câteva sute de amenzi” până la ora 18.30. Amenda pentru participarea la o manifestație interzisă este de 135 de euro.

Până la ora 19.30, „15 persoane au fost arestate și 1.077 de amenzi au fost emise”, a anunțat Prefectura de Poliție.

„Această manifestație, care trebuia să se desfășoare sub forma unei plimbări din Place du Châtelet până în Place de la République, în condițiile în care fusese declarată, nu a avut loc în realitate”, a precizat prefectul.

El a explicat că forțele de ordine i-au „încercuit” pe manifestanți în Place du Châtelet pentru a-i împiedica să „iasă în stradă”.

Nuñez a făcut referire la „câteva tentative de procesiuni sălbatice pe traseul declarat, dar foarte repde dispersate, cu o utilizare proporțională a forței”.

El a precizat că poliția a constatat că „au fost rostite sloganuri problematice, asemănătoare cu apologia terorismului”, adăugând că va „sesiza justiția”.

La 18 octombrie, Consiliul de Stat a reamintit guvernului că manifestațiile pro-palestiniene nu pot fi interzise în mod sistematic și că este de competența exclusivă a prefecților să evalueze dacă există un risc local de tulburare a ordinii publice.

Prefectul de poliție a dat asigurări că cererile pentru manifestații sunt „evaluate de la caz la caz”.

Mai devreme în cursul dimineții, tribunalul administrativ a confirmat interdicția prefectului privind demonstrația. Într-un comunicat de presă, tribunalul administrativ din Paris a argumentat că nu suspendă ordinul prefectului, „mai ales având în vedere contextul tensiunilor sporite legate de conflictul israeliano-palestinian și condițiile în care a avut loc manifestația”.