Mii de manifestanți pro-palestinieni au mărșăluit sâmbătă în centrul Londrei pentru a cere guvernului britanic să solicite o încetare a focului, după ce armata israeliană și-a extins atacurile aeriene și terestre asupra Fâșiei Gaza, potrivit Reuters.

Protest pro-palestinian la LondraFoto: Marcin Nowak/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Imagini aeriene au arătat mulțimi mari pornind în marșul organizat de Campania de Solidaritate cu Palestina, protestul urmând să se încheie în fața Casei Parlamentului, după ce a trecut pe lângă biroul premierului Rishi Sunak de pe Downing Street.

Ca un ecou al poziției Washingtonului, guvernul lui Sunak nu a cerut o încetare a focului, ci a pledat pentru pauze umanitare care să permită ca ajutoarele să ajungă la populația din Gaza.

Marea Britanie a sprijinit dreptul Israelului de a se apăra după un atac din 7 octombrie al grupării militante Hamas care, potrivit Israelului, a ucis 1.400 de persoane, majoritatea civili.

„Superputerile aflate în joc nu fac suficient în acest moment. De aceea ne aflăm aici: cerem încetarea focului, cerem drepturile palestinienilor, dreptul de a exista, de a trăi, drepturile omului, toate drepturile noastre", a declarat protestatarul Camille Revuelta.

„Nu este vorba despre Hamas. Este vorba despre protejarea vieților palestinienilor", a adăugat ea.

Poliția londoneză s-a confruntat în ultimele zile cu critici pentru că nu a fost mai dură cu privire la sloganurile strigate de unii protestatari în timpul unui alt marș pro-palestinian desfășurat săptămâna trecută în capitala Marii Britanii, la care au participat aproximativ 100.000 de persoane. Acel protest a fost în mare parte pașnic, cu doar câteva arestări.

Înainte de evenimentul de sâmbătă, poliția a avertizat că nu este loc pentru infracțiuni motivate de ură și a declarat că 2.000 de ofițeri vor fi la datorie în tot orașul. Au fost instituite restricții speciale pentru a limita protestele în jurul Ambasadei Israelului.

Anterior, ministrul britanic de externe James Cleverly i-a îndemnat pe cei care iau parte la protestele pro-palestiniene să se ferească de dezinformare și manipulare.

Întrebat de un reporter dacă există riscul ca Iranul sau alți actori străini să deturneze protestele pentru a alimenta tulburările, Cleverly a spus: „Este perfect posibil să susținem poporul palestinian, dar și să condamnăm Hamas".

„Dar, din păcate, vedem că oamenii sunt manipulați, supuși dezinformării, denaturării și, din păcate, cred că o minoritate, o mică minoritate, în cadrul acestor proteste are scopuri mult mai negative."