Lucian Micu, managerul Spitalului Județean din Piatra Neamț - unde sâmbătă seară 10 pacienți au murit în incendiu, iar un medic a fost grav rănit - a anunțat luni că va demisiona, el acuzând implicarea politicului. Între timp, Parchetul a continuat cercetările la fața locului și audierile de martori, pentru a stabili cauza incendiului, iar procurorii au dispus expertize ADN pentru cinci dintre victime, care nu au putut fi identificate.

Incendiu la Spitalul din Piatra NeamtFoto: Exploziv TV Neamț

HotNews transmite livetext ultimele informații despre tragedia de la Piatra Neamț:

23.25:Medicul Cătălin Denciu, rănit în incendiul de la Piatra Neamț, testat pozitiv pentru Covid

22.10:Preşedintele CJ invită reprezentanţii partidelor la consultări pentru desemnarea noului manager al spitalului

21.45:Orban, după incendiul de la Piatra Neamț: Nu este suficientă o demisie / Anchetă penală care trebuie să identifice responsabilii

20.00: Medicul Cătălin Denciu, rănit în incendiu de la Piatra Neamț și transferat ieri la un spital din Belgia, este în continuare în stare gravă

18.15:Familiile pacienţilor decedaţi în incendiul de la ATI vor fi scutite de la plata serviciilor medico-legale.

17.55 Consiliul Local Piatra Neamţ i-a conferit luni titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului medicului Cătălin Denciu, rănit în incendiul de la secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ în timp ce încerca să salveze pacienţi.

UPDATE 17.23 Cinci din cei 10 pacienți care au murit în incendiul ce a mistuit Secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț nu au putut fi identificați, iar procurorii au disppus expertize ADN. Parchetul General a anunțat luni seară că a fost finalizată cercetarea la fața locului și că au fost audiați martori.

UPDATE 17.10Starea celor şase pacienţi cu COVID-19 transferaţi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ la Spitalul Mobil Leţcani în urma incendiului de sâmbătă seară este gravă, potrivit managerului Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, dr. Carmen Dorobăţ.

UPDATE 15.58 Managerul Spitalului Județean din Piatra Neamț, Lucian Micu, numit în funcție în urmă cu doar două săptămâni și jumătate, a anunțat luni că va demisiona, în urma incendiului de la ATI în care au murit 10 pacienți, iar un medic a fost grav rănit. "Unii cu medicina, alții cu banii. Între acestea mai apare și politica”, a spus Micu, el susținând că toate deciziile pe care le-a luat au fost "pentru ca echipa medicală să poată să se îngrijească într-un mod cât mai bun și eficient de pacienți".

UPDATE 14.21 Serviciul de Telecomunicații Speciale susține că sâmbătă au fost primite patru apeluri la 112 pentru anunțarea incendiului de la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț.

UPDATE 12.26 Ministrul Sănătății revine asupra declarațiilor făcute după incendiul de la Piatra Neamț, când a invocat o culpă colectivă pentru tragedie. Acum spune că responsabili sunt ministrii Sănătății. "Toți ar trebui să ne simțim vinovați din miniștrii care am fost pentru tot ce se întâmplă în sănătatea românească”, a spus luni Nelu Tătaru, întrebat din nou dacă se simte responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat.

UPDATE 12.26Starea medicului Cătălin Denciu este stabilă în acest moment, dar primele trei zile de tratament sunt critice, spune ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

"A ajuns ieri, în jurul orei 12.00. S-a efectuat o procedură de dializă. S-a efectuat reechilibrarea, tratamentul arsurilor. Este stabil în acest moment. Critice sunt cele trei zile pe care le avem în tratament. Trei zile, trei săptămâni, trei luni. Este o procedură și un protocol în arsuri. Așteptăm evaluări în fiecare zi. Seara la 18 avem niște informări pe care le face corpul medical de acolo”, a declarat Tătaru.

UPDATE 12.15 Cele 11 paturi de terapie intensivă de la Spitalul din Piatra Neamț vor fi operaționalizate luni seara sau marți dimineața, susține ministrul Snătății, Nelu Tătaru, care afirmă că sunt încă două paturi UPU pregătite pentru a prelua pacienți, dacă situația o impune.

"Chiar dimineață am discutat cu managerul de la Piatra Neamț. Astăzi operaționalizează Terapia Intensivă de la etajul trei, de unde sâmbătă au mutat către etajul doi. L-am întrebat și de necesar. Au în acest moment toate dotările pentru 11 paturi de terapie intensivă, care vor fi operaționalizate în această seară sau mâine dimineață. În UPU au pregătite două paturi de terapie intensivă, care pot prelua niște pacienți, dacă se agravează”, a declarat luni Nelu Tătaru.

UPDATE 12.00Unul dintre pacienţii care au fost transferaţi de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ în judeţul Iaşi, după ce secţia de Terapie Intensivă a fost închisă în urma incendiului în care au murit 10 bolnavi cu COVID, a decedat la Spitalul Municipal Paşcani. Pacientul nu a avut legătură cu incendiul, el fiind în stare gravă, infectat cu SARS-Cov-2, susține Ministerul Sănătății.

UPDATE 11.58 Premierul Ludovic Orban spune că vinovăția colectivă invocată de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, după tragedia de la Piatra Neamț a fost „o declarație” făcută „într-un moment dificil”.

..........................

  • "În cursul zilei de duminică, 15 noiembrie, la unitatea medicală a avut loc o percheziţie, efectuată în baza unui manadat emis de un judecător, pentru ridicarea mai multor documente necesare stabilirii cauzelor care au determinat producerea incendiului din secţia ATI. Percheziţia s-a derulat între orele 18,30 şi 2,00 noaptea, la serviciu fiind prezenţi toţi responsabilii, care le-au pus la dispoziţie organelor de anchetă toate documentele solicitate.
  • Reprezentanţii SJU Piatra Neamţ cooperează cu toate instituţiile abilitate şi oferă întregul suport pentru ca anchetatorii să stabilească în cel mai scurt timp şi cât mai exact modul în care s-a produs tragedia din secţia ATI, în urma căreia zece persoane şi-au pierdut viaţa şi alte patru cadre medicale au fost rănite", arată conducerea SJU, potrivit unui comunicat de presă transmis luni și citat de Agerpres.

Zece pacienți bolnavi de Covid-19 au murit sâmbătă seara în incendiul izbucnit la secția ATI a Spitalului de Urgență din Piatra Neamț, iar alte șapte persoane, printre care și medicul de gardă, au fost răniți grav. Șase răniți au fost duși sâmbătă noapte la Spitalul modular din Lețcani, în timp ce medicul care a suferit arsuri grave în timp ce încerca să-și salveze pacienții este în drum spre un spital din Belgia cu un avion al armatei.

Parchetul General face cercetări într-un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă. Duminică, Parchetul General a anunţat că procurorii au început audierile în acest dosar şi că a fost stabilit locul din salon de unde s-a declanşat incendiul. Ancheta este condusă de procurorul Marius Iacob de la Parchetul General, cel care s-a ocupat în trecut de cercetările în cazul Colectiv sau incendiul de la Maternitatea Giuleşti.

Marius Iacob a declarat că cercetarea la faţa locului ar putea dura şi două zile, iar la aceasta participă specialişti în incendii de la INSEMEX Petroşani, specialişti de la Institutul Naţional de Criminalistică şi de la Poliţia Română.

  • "Este o echipă complexă de cercetare, pentru că vrem să stabilim cu exactitate ceea ce s-a întâmplat, să stabilim toate detaliile care sunt foarte importante în economia cazului. Cercetarea la faţa locului ar putea dura mai multe zile, ar putea dura şi două zile. Vom intra echipaţi corespunzător şi vom lua toate măsurile de prevenţie, pentru a elimina riscurile în aceste cercetări", a spus Iacob.

CITEȘTE ȘI: