Parchetul General a anunţat că procurorii au început audierile în dosarul privind incendiul izbucnit la Secţia ATI din incinta Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, au fost finalizate patru dintre necropsiile pacienţilor decedaţi şi a fost stabilit locul din salon de unde s-a declanşat incendiul, scrie Agerpres. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a făcut duminică precizări într-un comunicat de presă în legătură cu avansarea cercetărilor care au loc la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ.

Incendiu la Spitalul Judetean Piatra NeamtFoto: Agerpres/EPA
  • Au fost dispuse ordonanţele de efectuare a necropsiei victimelor. Au fost finalizate patru dintre necropsiile dispuse. Procedura medico-legală corespunde patologiei pentru care au fost tratate victimele - cazuri tip COVID.
  • În salonul incendiat a fost stabilit locul din care s-a declanşat incendiul şi vor fi ridicate dispozitive şi echipamente medicale, în vederea expertizării. Cercetarea locului faptei va continua în cursul zilei de 16 noiembrie.
  • Au fost predate înscrisuri de către reprezentanţii spitalului, urmând să se analizeze dacă acestea răspund problemelor din anchetă şi în ce măsură este necesar să fie ridicate şi alte înscrisuri.
  • Au fost stabilite persoanele care vor fi audiate şi au început audierile.

O echipă formată din procurori de la Parchetul General, poliţişti şi specialişti în investigarea incendiilor a demarat, duminică, cercetarea la faţa locului în cazul incendiului de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ.

Ancheta este condusă de procurorul Marius Iacob de la Parchetul General, cel care s-a ocupat în trecut de cercetările în cazul Colectiv sau incendiul de la Maternitatea Giuleşti.

Marius Iacob a declarat că cercetarea la faţa locului ar putea dura şi două zile, iar la aceasta participă specialişti în incendii de la INSEMEX Petroşani, specialişti de la Institutul Naţional de Criminalistică şi de la Poliţia Română.

"Este o echipă complexă de cercetare, pentru că vrem să stabilim cu exactitate ceea ce s-a întâmplat, să stabilim toate detaliile care sunt foarte importante în economia cazului. Cercetare la faţa locului ar putea dura mai multe zile, ar putea dura şi două zile. Vom intra echipaţi corespunzător şi vom lua toate măsurile de prevenţie, pentru a elimina riscurile în aceste cercetări", a spus Iacob.

Procurorii au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în legătură cu împrejurările în care a izbucnit incendiul de la Secţia ATI din incinta Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, soldat cu 10 morţi, ancheta fiind preluată de Parchetul General.

Iniţial, dosarul a fost deschis de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ, ancheta fiind preluată apoi Parchetul General.

Sâmbătă seară, în jurul orei 18,30, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a avut loc un incendiu care a afectat secţia de ATI unde erau internaţi, în două saloane, 17 pacienţi.

În incendiu au murit 10 persoane aflate în ATI, iar un medic anestezist a suferit arsuri grave. Alţi şase pacienţi internaţi au fost duşi la Spitalul Mobil de la Leţcani, care este unitate suport COVID. Medicul de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, rănit în incendiu, este transferat, duminică, la Spitalul Militar "Regina Astrid" din Bruxelles, pentru tratament de specialitate.

Citește și: