Spitalul Județean din Piatra Neamț nu avea aviz de la Direcția de Sănătate Publică Neamț pentru reconfigurarea secției de Terapie Intensivă și pentru mutarea pacienților COVID de la etajul 3 la etajul 2, unde s-a produs incendiul. Pacienții fuseseră mutați sâmbătă, cu doar câteva ore înainte de izbucnirea incendiului.

Incendiu la Spitalul din Piatra NeamtFoto: Exploziv TV Neamț

"Pentru aceste modificări, unitatea sanitară nu a solicitat avizul Direcției de Sănătate Publică Neamț. Reconfigurarea secției A.T.I. și mutarea pacienților covid pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020", arată Direcția de Sănătate Publică Neamț.

Precizările DSP Neamț:

 • 1. Secția A.T.I. din cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț a funcționat, anterior desemnării acestei unități sanitare ca spital suport COVID-19, prin Ordinul ministrului sănătății nr.555/2020, cu modificările și completările ulterioare, la etajul II - Pavilion Chirurgical, fiind autorizată sanitar cu un număr de 24 de paturi.
 • 2. La data de 26 martie 2020, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a solicitat avizul D.S.P. Neamț în vederea modificării structurii secției A.T.I., astfel:
 • 10 paturi pentru pacienții pozitivi COVID-19 cazuri grave - pacienți intubați și cu potențial de agravare, la etajul III - Pavilionul Chirurgical
 • 24 de paturi de la etajul II pentru pacienții suspecți în așteptarea rezultatelor și pacienții negativi, care încă se aflau internați în spital și necesitau tratament pe terapie intensivă.
 • Această solicitare a fost avizată favorabil de D.S.P. Neamț.
 • 3. La data de 13.04.2020, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a revenit cu o nouă modificare de structură în vederea avizării de către D.S.P. Neamț, care nu a vizat Secția A.T.I.
 • 4. Unitatea sanitară a funcționat cu această structură avizată de D.S.P. Neamț, până la data de 14 noiembrie 2020.
 • 5. Pentru mărirea capacității secției A.T.I. pentru pacienții pozitiv COVID-19 au fost modificate circuitele funcționale de la etajul II - prin construirea unui perete. Aici urmau să fie tratați pacienții pozitivi, în două saloane de câte 8 paturi. Până la acel moment, pacienții pozitivi erau tratați la etajul III.
 • Pentru aceste modificări, unitatea sanitară nu a solicitat avizul Direcției de Sănătate Publică Neamț.
 • Reconfigurarea secției A.T.I. și mutarea pacienților covid pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020.
 • Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț și oricare unitate sanitară cu paturi, au obligația de a solicita și de a obține, anterior intervenirii vreunei modificări, fie de structură, fie de circuite funcționale, avizul direcțiilor de sănătate publică județene.

Citește și: