Premierul Ludovic Orban a declarat că există informații conform cărora în interiorul secției ATI a Spitalului Județean Neamț s-au efectuat lucrări de construcție. Orban a mai spus că managerii spitalului nu aveau cum să nu știe despre aceste lucrări și că operațiunile nu erau avizate de DSP.

Ludovic OrbanFoto: Captura video

Premierul Ludovic Orban a declarat duminică, la finalul şedinţei organizate la Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei de la Ciolpani, că are informații conform cărora în interiorul Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț au fost făcute lucrări de construcție, scrie Medifax. El a precizat că nu există nicio solicitare pentru executarea unor lucrări.

„Au fost lucrări de construcție, acolo au fost mutați pacienții de la Secția ATI, care funcționa la etajul trei, la etajul doi. Este clar că nu au avut niciun fel de aviz din partea DSP. Dar, repet, este o anchetă în curs, care este preluată de Parchetul General”, a declarat Orban.

Premierul a mai spus că ancheta va stabili cine este vinovat pentru producerea tragediei de la spitalul din Piatra Neamț.

„Ancheta va stabili cine este vinovat. Ancheta va stabili dacă este responsabil (directorul, n.r.). În cazul în care se va dovedi că este responsabil să răspundă fie cu funcția, fie penal”, a precizat Ludovic Orban.

Orban: Ultima verificare la instalaţia de oxigen a avut loc în luna martie

Premierul Ludovic Orban a mai declarat duminică că ultima verificare a instalației de alimentare cu oxigen din Spitalul Județean Neamț a fost făcută în luna martie a acestui an, scrie Mediafax. Șeful Guvernului a spus că anchetatorii vor verifica dacă managerii spitalului au respectat procedura și au încheiat contracte de mentenanță și service pentru instalațiile sanitare.

„Ultima verificare la instalația de alimentare cu oxigen a fost în martie 2020. Obligația managerilor de spital este de a avea contracte de mentenanță și de service pentru toate aceste tipuri de instalații, vom verifica și acest aspect. Ancheta va stabili responsabilitățile. Managerul spitalului a declarat că se fac modificări pentru a se crește capacitatea de tratare cu patru paturi. Nu există nicio solicitarea referitoare la aceste schimbări. Mutarea unei secții de ATI trebuia avizată de DSP. Informațiile care există în acest moment arată că acolo s-au făcut lucrări”, a insistat premierul Ludovic Orban.

Citește și:

Zece oameni au murit în urma incendiului produs sâmbătă la secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț. Alte şapte persoane, inclusiv medicul de gardă Ioan Cătălin Denciu, care a încercat să salveze bolnavii, au fost rănite.