Numărul total al îmbolnăvirilor cu coronavirus a depășit pragul de 2 milioane, miercuri după-amiază, în timp ce peste130.000 de oameni și-au pierdut viața, la nivel mondial, potrivit Johns Hopkins. SUA au depășit pragul de 30.000 de decese, potrivit unui bilanț Reuters. Noi reacții continuă să apară față de decizia președintelui american Donald Trump de a tăia finanțarea pentru Organizația Mondială a Sănătății pe care o acuză de proasta gestionare a crizei. Anul trecut, SUA au acordat OMS 400 de milioane de dolari, fiind cel mai mare contributor. În ciuda pandemiei, sud-coreenii merg astăzi la urne pentru a-și alege parlamentarii. Tot miercuri Comisia Europeană a anunțat criterille de care ar trebui să țină cont statele atunci când ies din izolare, în timp ce Danemarca a început redeschiderea școlilor, iar Germania a anunțat o relaxare a unor restricții.

Coronavirus SUAFoto: Vanessa Carvalho / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cele mai importante informații LIVETEXT:

23.15: Bilanțul total al deceselor în Statele Unite a depășit miercuri 30.000 (Reuters)

21.50:Coronavirusul distruge plămânii, dar doctorii spun că Covid-19 produce leziuni și la nivelul rinichilor, inimii sau al altor organe

21.30: Pandemia cu noul coronavirus a ucis peste 130.000 de oameni pe glob, inclusiv două treimi în Europa, de la apariția sa în decembrie în China, potrivit unui bilanț stabilit miercuri de AFP, pe baza surselor oficiale, la 18.00 GMT.

20.50:Bilanțul deceselor în Franța a ajuns la 17.167

19.40:Angela Merkel a anunțat miercuri că extinde măsura distanțării sociale până cel puțin pe 3 mai, dar unele magazine vor fi redeschise mai devreme.

19.25:Bilanțul zilnic al noilor decese în Italia se menține mare, însă numărul noilor infectări scade

17.30: UE critică decizia lui Trump de suspendare a contribuţiei SUA la OMS

17.25: Coronavirus Regatul Unit: 761 noi decese în 24 de ore / Bilanțul total se apropie de 13.000

17.10:Numărul infecțiilor la nivel global a depășit pragul de 2 milioane

16.50: O femeie de 106 ani, despre care se crede că este cel mai în vârstă pacient din Marea Britanie, a reușit să învingă noul coronavirus și a fost externată din spital

16.22:651 de persoane au murit în spitalele din Anglia în ultimele 24 de ore

16.12: Rata infecțiilor COVID 19 din căminele pentru bătrâni din Marea Britanie s-ar putea ridica la 70%, spune directorul celui mai mare furnizor britanic independent de servicii de sănătate Four Seasons Health Care.

”Numerele sunt mult mai mari decât sunt raportate în acest moment”, spune el, potrivit Reuters, citând Sky News.

15.40:Ce ar trebui să facă statele membre UE în perioada următoare pentru îmbunătățirea capacității de testare pentru coronavairus - Comisia Europeană

15.30: Criteriile de care ar trebui să țină cont statele atunci când decid ridicarea treptată a măsurilor de izolare/ Foaia de parcurs a Comisiei Europene

14.33: Bilanțul deceselor a ajuns la 4.777 în Iran, autoritățile raportând 94 de morți în utlimele 24 de ore, notează Reuters citând un purtător de cuvânt al ministerului sănătății. Alte 1.512 cazuri de infecții au fost raprotate miercuri, în total, Iranul înregistrând 76.389.

13.38: De câteva săptămâni, din Italia și până în Statele Unite, o dezbatere capătă amploare în rândul medicilor care tratează bolnavii de Covid-19: când trebuie conectată o persoană infectată la un ventilator? Este una dintre marile întrebări actuale, alături de cea a eficienței reale a hydroxychlorochinei, afirmă un doctor american, pentru AFP.

Studii aprofundate nu există, dar numeroși doctori au constatat că starea bolnavilor de Covid-19 pare să se degradeze rapid după intubare, ceea ce a condus de câteva săptămâni în spitalele americane la un exercițiu delicat pentru a întârzia recursul la ventilatoare, deși guvernul american a comandat peste 130.000 de teama unei penurii.

2.18: Numărul total al deceselor din Spania a ajuns la 18.579, fiind raportate încă 523 de morți, potrivit Reuters. Datele indică o scădere față de ziua precedentă când erau raportate 567 morți.

În același timp, bilanțul îmbolnăvirilor a ajuns la 177.633.

12.12: Rusia a raportat miercuri încă 3.388 de cazuri de coronavirus, o creștere record în 24 de ore, bilanțul total ajungând astfel la 24.490 de îmbolnăviri, scrie Reuters.

În același timp, 28 de oameni și-au pierdut viața în acest interval, bilanțul total al deceselor ajungând la 198 .

11.18: Danemarca a început redeschiderea școlilor de miercuri, după o lună de la decizia de închidere a acestora din cauza pandemiei de coronavirus, devenind astfel prima țară europeană care recurge la ridicarea acestei restricții.

Creșele, grădinițele și școlile au fost redeschise miercuri, pentru prima oară de la decizia de a opri activitatea acestora la 12 martie, potrivit AFP, citată de Guardian.

Cu toate acestea, cursurile sunt reluate doar în jumătate dintre municipalități și doar în 35% din unitățile de învățământ din Copenhaga, în contextul în care mulți au cerut mai mult timp pentru a se adapta la protocolul impus de autoritățile sanitare.

Toate grădinițele și școlile primare sunt așteptate să își reia activitatea la 20 aprilie.

10.15: Măsurile de distanțare socială ar putea fi necesare până în anul 2022, au stabilit oamenii de știință, care sunt de părere că există posibilitatea ca noul coronavirus să apară și în anii următori.

09.52: Un veteran de război de 99 de ani a strâns 4 milioane de lire sterline pentru medicii și asistentele care se luptă cu coronavirusul.

08.54:Bilanțul morților în Japonia ar putea ajunge la 400.000 în absența măsurilor privind combaterea epidemiei coronavirus, potrivit unei analize a ministerului sănătății, scrie Reuters, citând presa locală.

De asemenea, presa locală mai transmite că echipa de specialiști ai ministerului care au studia focarele epidemiei estimează că numărul bolnavilor în stare gravă care ar urma să aibă nevoie de ventilație mecanică ar putea ajunge la 850.000. Ministerul nu a confirmat încă acest raport.

08.48: Cum decurg alegerile din Coreea de Sud: Toți votanții trebuie să poarte mănuși de plastic în secțiile de votare, Pe lângă măștile cu care vin, la sosirea într-una dintre cele peste 14.000 de secții de votare, trebuie mai întâi să-și dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pus la dispoziție autorități, apoi să-și pună mănușile de unică folosință înainte de a vota. După ce termină, mănușile vor fi scoase în afara secției.

07.58: Germania a confirmat 2.486 de noi cazuri de infecții, bilanțul total din această țară ajungând astfel la 127.584, potrivit Institutului Robert Koch citat de Reuters.

Astfel, după o scădere de patru zile consecutive, numărul de îmbolnăviri crește din nou. În același timp, au fost confirmate încă 285 de decese, bilanțul total fiind acum de 3.254.

07.29: În timp ce Spania și-a reluat parțial activitatea permițând unor angajați să se întoarcă la muncă, reprezentanți ai OMS atrag atenția asupra faptului că numărul cazurilor de îmbolnăviri sunt în creștere în Marea Britanie și Turcia, relatează Reuters.

“La nivel mondial, 90% din cazuri provind din Europa și SUA. Suntem siguri că încă nu am văzut vârful pandemiei”, a spus Margaret Harris, purtător de cuvânt al OMS.

Unele companii din Spania și-au reluat de luni activitatea, inclusiv cei din construcții. Magazinele, barurile și celelalte spații publice rămân însă închise până la 26 aprilie, cel puțin.

07.21: Tokyo ar putea ajunge la 80.000 de cazuri de infecții în următoarea lună, dacă nu intervine nicio schimbare, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului citat de Reuters. Acesta a insistat că trebuie făcut tot posibilul pentru a limita interacțiunea dintre oameni.

Până la această oră, potrivit datelor centralizate de Universitatea Johns Hopkins, numărul total de cazuri de infecție este de 1.981.239, majoritatea fiind în SUA, unde au fost testate peste 3 milioane de oameni. Nu mai puțin de 126.681 de oameni și-au pierdut viața.

Situația pe țări:

  • SUA: 609.240
  • Spania: 174.060
  • Italia: 162.488
  • Germania: 132.210
  • Franța: 131.361
  • Marea Britanie: 94.845
  • China: 83.351
  • Iran: 74.877

După ce președintele Donald Trump a anunțat că va tăia finanțarea către OMS, în condițiile în care SUA sunt cel mai mare contributor, secretarul general al ONU Antonio Guterres a transmis că "nu este momentul potrivit pentru a reduce resursele şi operaţiunile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii sau ale oricărei alte organizaţii umanitare în combaterea virusului".

"Convingerea mea este că OMS trebuie să fie susţinută deoarece este absolut esenţială pentru eforturile lumii în câştigarea războiului împotriva COVID -19", a adăugat Antonio Guterres, reafirmând că va exista suficient timp pentru a studia ulterior "cum au reacţionat toţi cei implicaţi în criză".

În Coreea de Sud, în pofida pandemiei, au loc alegeri legislative. Alegătorii sunt chemaţi să respecte măsuri stricte de igienă la secţiile de votare din întreaga ţară pentru a preveni răspândirea epidemiei de COVID-19.

În total, aproape 44 de milioane de sud-coreeni sunt chemaţi la urne, dar peste un sfert dintre persoanele cu drept de vot şi-au exercitat acest drept, profitând deja de posibilitatea de a vota mai devreme. Alegătorii vor trebui să respecte regulile de distanţare socială, să poarte măşti şi mănuşi. De asemenea, la secţiile de votare li se va lua temperatura.