Alegerile legislative pentru parlamentul unicameral au început miercuri dimineaţa în Coreea de Sud, alegătorii fiind chemaţi să respecte măsuri stricte de igienă la secţiile de votare din întreaga ţară pentru a preveni răspândirea epidemiei de COVID-19, informează dpa, citată de Agerpres. În total, aproape 44 de milioane de sud-coreeni sunt chemaţi la urne, dar peste un sfert dintre persoanele cu drept de vot şi-au exercitat acest drept, profitând deja de posibilitatea de a vota mai devreme. Alegătorii vor trebui să respecte regulile de distanţare socială, să poarte măşti şi mănuşi. De asemenea, la secţiile de votare li se va lua temperatura.

Partidul Democrat de guvernământ (PD) al preşedintelui social-liberal Moon Jae In este favorit în cursa electorală.

Conform sondajelor de opinie realizate înaintea celor două săptămâni de campanie electorală, PD se situa lejer înaintea formaţiunii conservatoare Partidul Viitorul Unit (PVU), fostul Partid al Libertăţii.

Miza candidaţilor sunt cele 300 de locuri de parlamentari. În cursa electorală s-au înscris 41 de partide.

Scrutinul este privit ca un test pentru executivul sud-coreean.

Partidul Democrat speră să valorifice susţinerea în creştere de care beneficiază din partea populaţiei pentru modul în care este gestionată epidemia.

Sondajele indică faptul că majoritatea populaţiei consideră că guvernul a făcut o treabă bună în limitarea extinderii epidemiei, iar testările în număr mare au transformat Coreea de Sud într-un model pentru alte ţări care se confruntă cu epidemia noului coronavirus.

Numărul de noi infectări a scăzut marţi sub 30 pentru a doua zi consecutiv, comparativ cu peste 900 de cazuri noi la sfârşitul lunii februarie.

Comisia electorală naţională a informat luni că, în comparaţie cu alegerile anterioare, mai mulţi cetăţeni au profitat anul acesta de posibilitatea de a vota mai devreme. Aproximativ 26.7% dintre alegătorii care au dorit să evite aglomeraţia din ziua de miercuri şi-au exercitat dreptul vineri şi sâmbătă, cu 0.6% mai mult decât la alegerile prezidenţiale din 2017.

Următoarele alegeri prezidenţiale vor avea loc în 2022.