Un veteran de război din Marea Britanie, în vârstă de 99 de ani, a strâns peste 4 milioane de lire sterline pentru sistemul de sănătate (NHS) angajându-se să parcurgă 5 km în grădina casei sale înainte să împlinească 100 de ani, la finalul acestei luni, relatează Guardian.

Testare coronavirusFoto: Jung Yeon-je / AFP / Profimedia

Căpitanul Tom Moore, din Keighley (Yorkshire), plănuia să strângă doar 1.000 de lire atunci când a lansat campania, pe 8 aprilie. Spre surprinderea sa, la doar 24 de ore de la lansarea acestei provocări, reușise să strângă deja 70.000 de lire.

Veteranul parcurge zilnic o parte din distanță cu ajutorul premergătorului și speră să termine ”cursa” până la 30 aprilie când va împlini 100 de ani.

“Este aproape incredibil, nu-i așa?” a comentat Moore referitor la generozitatea oamenilor care s-au grăbit să susțină cauza și să doneze sume uriașe de bani. ”Dacă te gândești însă pentru cine sunt banii și cât de curajoși sunt toți...Cred că merită din plină până la ultimul bănuț”, a mai spus el, pentru BBC.

Moore este văduv și are o fiică, aceasta ocupându-se de anunțul campaniei. Bărbatul a luptat în al Doilea Război Mondial, după ce a fost selectat pentru pregătirea ofițerilor în 1940, și a fost trimis în misiune în India și Sumatra. La sfârștiul războiului, s-a întors ca instructor la o școală militară din Bovington.