Noul coronavirus ucide prin inflamarea și înfundarea alveolelor blocând accesul corpului către oxigen până când toate organele esențiale vieții se opresc. Dar clinicienii de la nivel global au observat dovezi care sugerează virusul ar putea provoca și inflamarea inimii, boli renale, disfuncții neurologice, cheaguri de sânge, precum și daune intestinale și probleme de ficat. Acest progres al Covid-19 a complicat tratarea celor mai severe cazuri ale bolii provocate de coronavirus și face mult mai grea însănătoșirea, spun clinicienii, potrivit Washington Post.

Pandemia de coronavirus se extindeFoto: NOAH SEELAM / AFP / Profimedia

Preponderența acestor efecte este prea mare pentru a fi atribuite doar ”furtunii de citokine”, un răspuns puternic al sistemului imunitar la atacurile asupra corpului, care provoacă daune severe, au spus doctorii și cercetătorii.

Aproape jumătate dintre persoanele spitalizate din cauza Covid-19 au sânge sau proteine in urină, indicând leziuni la nivelul rinichilor, a spus Alan Kliger, nefrolog la Yale University School of Mecine, care este copreședinte al echipei operaționale care asistă dializa pacienților cu Covid-19.

Acesta a adăugat că datele preliminare arată că 14 până la 30 la sută dintre pacienții de la terapie intensivă din New York și Wuhan au dezvoltat insuficiență renală și au avut nevoie de dializă. Unitățile de terapie intensivă tratează atâtea cazuri de insuficiență renală, a spus acesta, încât mai au nevoie de personal care să poată efectua dializă și au făcut apel la voluntari. De asemenea, aceste unități se confruntă cu o lipsă de fluide sterile.

”Este un număr uriaș de oameni care au această problemă. Acest lucru este nou pentru mine”, a spus Kliger. ”Cred că este foarte posibil ca virusul să se atașeze de celulele rinichiului și să le atace”.

Dar în medicină, deducțiile logice deseori nu se dovedesc reale când sunt conduse cercetări. Toată lumea intervievată pentru acest subiect a subliniat că pandemia încă se dezlănțuie și face specualții cu mult mai puține date decât sunt în mod normal necesare pentru a ajunge la concluzii clinice.

Trebuie analizate și alte posibile cauze pentru care un țesut este deteriorat, au spus ei, inclusiv insuficiența respiratorie, medicamentele pe care pacienții le primesc, febra mare, stresul spitalizării, dar și impactul furtunii de citokine.

Cu toate acestea, când cercetătorii din Wuhan au făcut autopsiile pe oamenii care au murit de Covid-19, au descoperit că 9 din 26 aveau leziuni acute la rinichi, iar șapte aveau particule de coronavirus în rinichi, potrivit unei cercetări făcute de oameni de știință din Wuhan și publicată pe 9 aprilie în Kidney International.

”Ridică suspiciunea clară că cel puțin o parte a leziunilor acute de rinichi pe care le vedem rezultă din implicarea virală a rinichiului, ceea ce este diferit de ce s-a văzut la epidemia SARS din 2002”, a spus Paul M. Palevsky, nefrolog la University of Pittsburgh School of Medicine și președinte a Fundației Naționale pentru rinichi.

Virusul ar putea de asemenea să afecteze și inima. Clinicienii din China și New York au raportat miocardită, o inflamare a mușchiului inimii, și, mai periculos, ritmuri neregulate ale inimii care pot duce la infarct.

”Par să fie bine în ceea ce privește partea respiratorie, dar dezvoltă o problemă cardiacă”, a spus Mitchell Elkind, neurolog la Columbia University și președinte al Asociației Americane a Inimii.

Un studiu asupra pacienților cu simptome grave din China arată că 40% dintre ei au suferit aritmii și 20% au avut o formă de leziuni la nivelul inimii, a spus Elkind.

De asemenea, au apărut informații cu privire la o femeie de 59 de ani din Long Island care a ajuns la spital din cauză că avea urină închisă la culoare. Ulterior, după ce a început să tușească, doctorii au spus că ea avea probleme la ficat din cauza infecției cu Covid-19.

Virusul are, de asemenea, un impact clar asupra tractului gastrointestinal, provocând diaree, vomă și alte simptome.

Totodată, se știe că un simptom al coronavirusului este pierderea mirosului și gustului.

”Coronavirusul poate ataca și invada nervii olfactivi”, a spus Claire Hopkins, președinta Societății britanice de rinologie.

De asemenea, potrivit acesteia, un număr mic de pacienți prezintă confuzie, un nivel scăzut al oxigenului din sânge, și își pierd inclusiv conștiința, un semn că virusul ar putea ajunge prin nervii olfactivi în sistemul nervos central.

Citește și:

Coronavirus: Ce rol are furtuna de citokine în cazurile grave de Covid-19