Danemarca a început redeschiderea școlilor de miercuri, după o lună de la decizia de închidere a acestora din cauza pandemiei de coronavirus, devenind astfel prima țară europeană care recurge la ridicarea acestei restricții. Creșele, grădinițele și școlile au fost redeschise miercuri, pentru prima oară de la decizia de a opri activitatea acestora la 12 martie, potrivit AFP, citată de Guardian.

CoronavirusFoto: Vanessa Carvalho / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cu toate acestea, cursurile sunt reluate doar în jumătate dintre municipalități și doar în 35% din unitățile de învățământ din Copenhaga, în contextul în care mulți au cerut mai mult timp pentru a se adapta la protocolul impus de autoritățile sanitare.

Toate grădinițele și școlile primare sunt așteptate să își reia activitatea la 20 aprilie.

La începutul lunii în curs, guvernul anunța că școlile se vor redeschide cu condiția ca toată lumea să respecte distanțarea socială de doi metri între bănci și regulile privind spălarea mâinilor.

Pentru a respecta regulile, multe școli preferă desfășurarea cursurilor în aer liber, în timp ce unii părinți s-au opus deciziei de reluare a activității invocând riscurile la adresa sănătății.

O petiție intitulată ”Copilul meu nu este un porc de guineea” a adunat 18.000 de semnături.

Elevii de gimanziu și liceu vor continua învățământul la distanță, online, urmând a se întoarce la clasă abia pe 10 mai.

Până acum, Danemarca a înregistrat 6.691 de cazuri confirmate de Covid-19 și 299 de decese.

Guvernul a interzis adunările de peste 10 persoane, iar barurile, restaurantele, mall-urile și cluburile au fost închise.

Înaintea Danemarciei, Austria a anunțat un plan privind ridicarea treptată a unor restricții și revenirea la ritmul normal al vieții. Marți a fost permisă deschiderea unor magazine, altele decât cele alimentare, cu păstrarea regulilor de distanțare socială și purtarea măștilor.