Dupa ce peste 3.000 de ciobani au protestat in fata Parlamentului impotriva legii vanatului, care prevede amenzi usturatoare pentru pasunatul de iarna si pentru ciobanii cu prea multi caini, comisia de agricultura a Camerei Deputatilor s-a reunit de urgenta. Presedintele comisiei a sustinut ca Guvernul a fost de acord sa emita o ordonanta de urgenta daca grupul de lucru, format din reprezentantii ciobanilor, doi secretari de stat, un reprezentant al vanatorilor si cativa membri ai comisiei de agricultura, ajunge la o concluzie cu privire la articolele care sa fie abrogate din legea care a starnit nemultumirea oierilor.

protest oieriFoto: Hotnews

UPDATE: Discutiile din grupul de lucru s-au incheiat.

Sedinta comisiei de agricultura a Camerei Deputatilor a fost una cu circ. Programata la ora 13, comisia a inceput cu 20 de minute intarziere,. Senatoarea Cristiana Anghel a intrat in sala de sedinte si i-a acuzat pe deputati ca nu au iesit in strada sa discute cu oierii si nu cunosc problemele acestora.

Mai mult, reprezentantii oierilor au intarziat deoarece nu li s-a permis intrarea prin curtea Camerei Deputatilor, dupa cum au reclamat acestia.

Sedinta comsiei de agricultura s-a desfasurat cu multe certuri, dar si momente amuzante. Astfel, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine ”Pastorul-Crisana” Arad, Nicolae Cioranu, a spus ca: ”E o vorba in popor, calul care trage tot in ala dai cu biciul”.

Cativa membri ai comisiei au precizat ca au fost numiti prosti de catre oieri si presa pentru legea in cauza. Social-democratul Petre Daea a sustinut ca: ”Nu permit nimanui sa ma numeasca prost, eu sunt mobilat cu stiinta cunoasterii. Cunosc ce inseamna sa fii crescator de animale”.

Reprezentantii oierilor au sustinut ca au fost nevoiti sa iasa in strada pentru ca opinia lor nu este luata in considerare atunci cand este redactata o lege si au cerut dialog cu Parlamentul in nenumarate randuri.

Presedintele comisiei, liberalul Nini Sapunaru, a decis sa se formeze un grup de lucru cu reprezentantii oierilor, doi secretari de stat, un reprezentant al vanatorilor si mai multi membri ai comisiei de agricultura din Camera Deputatilor. Acest grup de lucru va decide daca cer abrogarea ”celor doua articole din lege care ii deranjeaza in aceasta pe crescatorii de oi”, dupa cum a precizat Sapunaru, insa se poate discuta si pe alte articole.

Sapunaru a sustinut ca: ”Nu era treaba legii sa interzica pasunatul, e treaba agricultorilor. Ei sunt nemultumiti (n.r. crescatorii de oi) ca nu pot pasuna pe propriul lor teren, asta este problema. Si mai este problema cu cainii”.

Cativa dintre reprezentantii oierilor, care au fost prezenti in comisie, au sustinut ca ar trebui sa fie abrogata toata legea. Un crescator de oi a sustinut ca trebuie sa fie transmis un mesaj clar celor din strada, pentru a sti ca problema s-a rezolvat si pot sa plece spre case.

Presa a fost scoasa din sala de sedinte, desi unii reprezentanti ai ciobanilor au protestat.

Cele doua articole, care sunt discutate in grupul de lucru, prevad interzicerea pasunatului in perioada 6 decembrie si 24 aprilie, precum si limitarea numarului de caini la stana. Incalcarea acestor prevederi se pedepseste in prezent cu amenzi de la 500 la 1.500 de lei. Presedintele comisiei de agricultura din Camera a precizat ca nu se poate interzice pasunatul oilor pe terenurile detinute de crescatorii de ovine si tocmai problema asta trebuie sa fie corectata prin ordonanta de urgenta.

Ministrul Agriculturii a spus ca este de acord sa formeze acest grup de lucru si incepand de azi sa lucreze, iar pana vineri sau luni sa se emita ordonanta de urgenta. Am discutat ca articolele legate de pasunat si de numarul de caini necesita o modificare de urgenta. Dac sunt doua-trei articole care deranjeaza acut in aceasta perioada, atunci le rezolvam acum, repede. Restul de articole pe care le acuza avem timp sa le discutam in comisii si sa vorbim. Noi n-am facut altceva decat sa dezarmosam situatia”, a declarat presedintele comsiei de agricultura, Nini Sapunaru.

Citeste si: