Inscrierea la ora de Religie se face prin cerere scrisa a parintilor - Vot final pe proiectul care pune Legea educatiei in acord cu decizia CCR

de R.P., I.R.     HotNews.ro
Luni, 18 mai 2015, 19:31 Actualitate | Politic


Parintii care vor Religia in scoala pentru copiii lor vor face o cerere scrisa pentru a-i inscrie la aceasta disciplina. Schimbarea acestei optiuni se face tot prin cerere scrisa a elevului major sau a parintelui. Prevederile fac parte din proiectul care pune Legea educatiei in acord cu decizia din noiembrie trecut a Curtii Constitutionale. Proiectul de lege a fost votat astazi, 18 mai 2015, in Senat, care este camera decizionala.

Senatorii si-au dat astazi votul final pe proiectul de act normativ care pune in acord Legea educatiei cu decizia Curtii Constitutionale, in privinta inscrierii la ora de Religie. Proiectul de lege a trecut cu 119 voturi “pentru” si doua “impotriva”, Senatul fiind camera decizionala.

Ce prevede proiectul de lege aprobat de Senat:
Art. 18 aliniatul 2 din legea educatiei se modifica astfel:
Inscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisa a elevului major, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei optiuni se face tot prin cerere scrisa a elevului major, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. In cazul in care elevul nu frecventeaza orele de religie, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.”

Judecatorii Curtii Constitutionale au decis in noiembrie 2014 ca Ora de Religie este Optionala pentru elevi. Mai exact, CCR a decis ca este neconstitutional articolul 18 - (2) din legea educatiei, care spunea ca "La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie". Judecatorii au argumentat ca cei care trebuie sa faca o solicitare sunt parintii care doresc sa isi inscrie copiii la Religie in scoala, nu cei care vor sa iasa de la aceasta disciplina. In consecinta, conform Constitutiei, parlamentarii trebuia sa puna in acord legea educatiei cu decizia Curtii Constitutionale.  

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6179 vizualizari

 • +8 (10 voturi)    
  Da! (Luni, 18 mai 2015, 22:22)

  Soljenitin [utilizator]

  In sfarsit!
 • -13 (15 voturi)    
  La chestie (Marţi, 19 mai 2015, 0:38)

  CETATEAN [anonim]

  Doua observatii:

  1.-Asadar fosta legiuire a deranjat deoarece se cerea minoritatii noncrestine sa solicite in scris ca nu vrea sa primeasca invatatura religie. Acum, minoritatea cu sustinere din afara tarii, prin noua legiuire obliga majoritatea sa solicite in scris daca doreste invatatura religiei,precum si dreptul celor ce se razgandesc sa se lepede de oarece medii mai slabe la media de an si implicit de absolvire. Interesant !
  In perioada comunista nu aveai dreptul sa refuzi materiile socialism stiintific si economia politica(comunista, desigur), altfel ramaneai doar absolvent de cateva clase. Dar de ce nu au dreptul sa solicite cei mentionati in noua lege sa renunte si la alte materii, dupa cum doresc ? Reiese ca religia e mai importanta decat toate deoarece fara religie nu existi ! Nu era mai bine ca religia sa fie o materie declarat facultativa iar nota finala sa se adune la media anuala, la cerere, dupa dorinta celor precizati in noua lege ?
  2.- Noua lege trimite in somaj profesorii de religie care in lipsa sigurantei catedrei se vor reorienta in tara sau aiurea !
  • +10 (16 voturi)    
   Nu chiar (Marţi, 19 mai 2015, 1:33)

   Mayhem [anonim] i-a raspuns lui CETATEAN

   Corect ar fi fost daca religia ar fi devenit materie facultativa in care sa se dea calificative si nu note care sa conteze la medie. Asa orice profesoras pus acolo de BORime poate atrage copchii cu medii de 10 in schimbul indoctrinarii.

   Invatamantul romanesc ar trebuii sa puna accent mult mai mare pe materii facultative. Se fac foarte multe materii in scoala, unele din ele fiind inutile. Deasemenea, ar fi trebuit ca fiecare copil sa aiba sansa ca macar din ciclul gimnazial sa isi aleaga materiile pe care vrea sa le urmeze mai departe (cu cateva exceptii).

   Eu unul as reduce trunchiul comun la maxim 6-7 materii. Lb. romana, matematica, geografie, istorie, 1-2 limbi straine si as introduce educatie sexuala + politologie si teoria dreptului. Restul le-as trece pe toate ca materii optionale gen fizica, chimie, o a treia limba straina, educatie fizica (din care aleg, dar primesc nota la final) si cateva materii facultative care se fac inafara programului scolar de baza.
   • -4 (6 voturi)    
    Re (Marţi, 19 mai 2015, 8:42)

    hotnewsuser [utilizator] i-a raspuns lui Mayhem

    Foarte buna propunerea ta.

    Din pacate, nu cred ca vom avea in curand sistemul acesta de invatamant, data fiid diferenta foarte mare fata de sistemul actual.

    Daca s-ar adopta acest sistem, am rezolva si aceasta problema spinoasa a religiei, dat fiind ca nu ar mai deranja atat pe cei care nu o vor in scoli, iar pe de alta parte nici nu m-ar face pe mine (care o vreau) sa ma simt nedreptatit.

    Pe de alta parte, vom muta discutia la acel trunchi comun de care spui tu. Spre exemplu, eu nu as fi de acord sa avem educatia sexuala si politologia in trunchiul comun. Sunt sigur ca sunt alti parinti care vor fi de acord cu acestea,dar vor vrea altele in plus. Altii vor zice 5 materii, nu 7. Cum vom face in acest caz? Mergem pe majoritate? Daca da, de ce? Daca nu, de ce?
   • +5 (5 voturi)    
    . (Marţi, 19 mai 2015, 8:43)

    adi.i [utilizator] i-a raspuns lui Mayhem

    Și un curs de științe undes să se învețe despre metoda științifică, tipuri de studii etc.
   • -3 (3 voturi)    
    re (Marţi, 19 mai 2015, 8:52)

    hotnewsuser [utilizator] i-a raspuns lui Mayhem

    Foarte buna propunerea ta.

    Din pacate, nu cred ca vom avea in curand sistemul acesta de invatamant, data fiid diferenta foarte mare fata de sistemul actual.

    Daca s-ar adopta acest sistem, am rezolva si aceasta problema spinoasa a religiei, dat fiind ca nu ar mai deranja atat pe cei care nu o vor in scoli, iar pe de alta parte nici nu m-ar face pe mine (care o vreau) sa ma simt nedreptatit.

    Pe de alta parte, vom muta discutia la acel trunchi comun de care spui tu. Spre exemplu, eu nu as fi de acord sa avem educatia sexuala si politologia in trunchiul comun. Sunt sigur ca sunt alti parinti care vor fi de acord cu acestea,dar vor vrea altele in plus. Altii vor zice 5 materii, nu 7. Cum vom face in acest caz? Mergem pe majoritate? Daca da, de ce? Daca nu, de ce?
  • +5 (5 voturi)    
   Educatia religioasa la BISERICA! (Marţi, 19 mai 2015, 8:19)

   fit [anonim] i-a raspuns lui CETATEAN

   Educatia religioasa sa se faca la biserica. Asa cum se face si in alte tari. In Polonia de exemplu!
  • +3 (3 voturi)    
   Profesorasul de religie (Marţi, 19 mai 2015, 8:33)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui CETATEAN

   E in general un popa smenar ce mai face ceva bani. Daca parintii renunta si trebuie sa plece in somaj inseamna ca acolo ii este locul si ceea ce preda el nu are importanta pentru copii (din modul cum se preda religia in 80% din cazuri asa e persoane semi-analfabete care recita cartulii cu dogme si terorizeaza copii pe care ii transforma in niste indivizi tarati incapabili de a gandi cu mintea proprie), daca sunt dascali adevarati atunci vor avea elevi la clasa. Eu nu doresc ca banii mei din impozite sa plateasca lenesi ce indoctrineaza copii. Tare gluma cu plecatul din tara al profesorilor de religie ! Unde placa ? La Moscova ? Cred ca Romania va fi profund lovita de plecarea masiva a profesorilor de religie :-)))))
  • +3 (5 voturi)    
   nu (Marţi, 19 mai 2015, 9:06)

   thebblack [anonim] i-a raspuns lui CETATEAN

   nu o minoritate non-crestina. conform normelor scornite de voi si aplicate de-a valma tuturor, chiar si impotriva vointei lor, eu sunt crestin. am fost botezat impotriva vointei mele. cu toate astea nu imi voi duce niciodata copilul la vreo ora de religie.

   pentru ca religia este o optiune personala pe care o faci in cunostinta de cauza sau o fac altii pentru tine in urma asumarii unei responsabilitati. exact ca si cu alte optiuni personale: sa bei, sa conduci o masina, sa votezi.

   vrei sa pupe poala popii? te duci frumusel si iti asumi responsabilitatea pentru asta semnand peticul ala de hartie.
 • 0 (2 voturi)    
  In sfarsit. (Marţi, 19 mai 2015, 8:52)

  hotnewsuser [utilizator]

  Doamne ajuta, am rezolvat problema asta.

  Spre ce ne indreptam acum?
 • +5 (5 voturi)    
  SPĂLAREA CREIERULUI (Marţi, 19 mai 2015, 9:29)

  Alistar44 [utilizator]

  Indocrtinarea religioasă este exact ce vrea biserica lacomă şi inutilă , . O instituţie care consumă enorm , dar nu produce nimic bun , şi spală creierele copiiilor de mici pentru a trăi foarte bine popii paraziţi mincinoşi şi lacomi distrugând conştiinţa oamenilor.
  Afară cu religia din şcoli !
  • 0 (2 voturi)    
   CIteste prietene! (Marţi, 19 mai 2015, 12:49)

   Bogdan [anonim] i-a raspuns lui Alistar44

   Prietene, esti atat de spalat tu pe creier incat nici numele nu esti in stare sa ti-l folosesti.
   Sa imi spui tu mie cine a pus bazele spitalelor si a scolilor. Citeste istoria si apoi vorbeste.
   Nu fi si tu dobitoc ca Remus Cernea care habar nu are pe ce lume traieste, dar ii place sa vorbeasca.

   Citeste ce a facut biserica(ortodoxa romana, nu catolica sau altele) si apoi vorbeste despre indobitocire.

   Iti urez multa bafta in a-ti deschide ochii, nu cu Moise Guran si domnul Patraru, ci singur.
   • -1 (1 vot)    
    Lel (Marţi, 19 mai 2015, 17:47)

    CaiVerziPePereti [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

    Spune-ne cine a pus bazele spitalelor si scolilor. Dar sa spui tot, nu numai ce-ti convine. Vrei sa te ajut? Oamenii de la conducerea principatelor roamnesti au hotarat ca educatia copiilor sa se faca in biserici, deoarece era muuuuult mai ieftin decat sa ridice scoli noi. La fel si cu spitalele. Popii isi frecau mainile de bucurie, cu ocazia asta aveau sansa sa continue traditia medievala de indoctrinare religioasa. Lucrurile s-au schimabt intre timp, societatea a evoluat si si-a dat seama ca Biserica se afla in antiteza cu realiatea. Si atunci a inceput construirea scolilor.
    Oricum ai da-o, BOR tot nu cade bine, ca acolo s-au urmarit interesele proprii, nu bunastarea poporului.
    Ce a mai facut BOR? A avut sclavi, a umblat cu legionarii, a umblat cu rusii si comunistii, mai nou se opune educatiei si cercetarii in domeniul medical, promoveaza ura si intoleranta, are probleme cu acele carduri de sanatate (dar n-are nimic impotriva cardului bancar) etc.
    Deci cine nu cunoaste istoria acestei institutii diabolice?
    Prietene, Romania pare ca este o teocratie neoficiala. Ar trebui sa renuntam la obiceiurile astea scarboase, ca ne intrec pana si tarile africane.
    Mure BOR si sustinatorilor ei.
 • 0 (0 voturi)    
  eu (Joi, 21 mai 2015, 18:21)

  PodinaCristian [anonim]

  se face doar o singura data ? cererea ? ca nu inteleg
 • 0 (0 voturi)    
  pe sistem (Sâmbătă, 23 mai 2015, 22:59)

  jewws [anonim]

  bine ca s-a rezolvat aceasta problema, acum nimic nu mai sta inaintea prosperitatii romanilor!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by