Comisiile juridica si de invatamant au admis propunerea legislativa referitoare la ora de Religie: Solicitarea de a face Religie in scoala se depune sau se retrage oricand

de R.P.     HotNews.ro
Marţi, 24 martie 2015, 20:40 Actualitate | Politic

Religia in scoli
Foto: Agerpres
Comisia juridica si cea pentru invatamant din Camera Deputatilor au adoptat un raport comun de admitere a propunerii legislative pentru modificarea prevederilor din Legea Educatiei declarate neconstitutionale, anunta Agerpres. Parlamentul trebuie sa puna in acord Legea Educatiei cu decizia CCR potrivit careia elevii care vor sa faca Religie pot depune cerere de inscriere. Propunerea Parlamentului prevede ca solicitarea de a face ora de Religie la scoala se depune sau se retrage oricand.

Propunerea legislativa prevede ca alin. (2) al art. 18 din Legea Educatiei Nationale se modifica astfel, potrivit Agerpres:
 • Inscrierea sau reinscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cererea scrisa a elevului major, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei optiuni sau retragerea se face tot prin cererea scrisa a elevului major, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Situatia scolara se incheie, dupa caz, cu sau fara disciplina religie.

Cum arata inainte alin. (2) al art. 18 din Legea Educatiei Nationale - declarat neconstitutional:

 • La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.

Bogdan Ciuca, presedintele Comisiei juridice, a declarat ca "solutia adoptata a fost ca aceasta optiune cu privire la ora de religie nu trebuie sa fie conditionata in timp sau determinata de alti factori, considerandu-se ca optiunea cu privire la ora de religie este un drept pe care fiecare si-l poate exercita dupa cum considera si cand considera. Si atunci, noul text propus a fost ca aceasta solicitare de a face ora de religie se depune sau se retrage oricand, ea poate fi schimbata oricand, de catre copil sau de catre reprezentantul lui legal".

El a precizat ca, din punct de vedere al metodologiei, Ministerul Educatiei este cel care va stabili cum va arata formularul, unde se va depune si cine il va inregistra, relateaza Agerpres.

Ciuca a sustinut ca, "din punct de vedere constitutional, optiunea sau schimbarea optiunii nu poate sa fie determinata de un anumit interval. Practic, fiecare copil, fiind vorba de religie, prin intermediul parintelui poate sa-si schimbe optiunea, daca, intre timp, el poate si-a schimbat optiunea religioasa, oricand. Asta ne spune Curtea Constitutionala. Acesta a fost un singur amendament, a fost discutat si adoptat".

Andras Gyorgy Kiraly, secretar de stat in Ministerul Educatiei, a spus ca "de la 1 septembrie, in mod cert, parintii o sa ceara cultul, confesia sau religia la care vor fi inscrisi copiii lor. In optiunea noastra si in metodologia care va fi elaborata, consideram ca tot in spiritul legii inscrierea participarii la ora de religie se refera la un an scolar. O sa ne gandim foarte bine, dar trebuie sa dam posibilitatea celor care vor sa studieze religia, dintr-un motiv sau altul, sa se retraga. Deci retragerea se poate face doar odata cu finalizarea anului scolar. Si daca a inceput sa studieze religia la inceputul anului scolar, are obligatia sa si finalizeze acel an scolar, ca nu se pot face catedre, planificari, pe saptamani sau jumatati de an. Suntem o institutie serioasa a statului, cu obligatii fata de legi. Consideram ca si parintii au acest discernamant si stiu ce vor sa faca cu copiii lor".

Secretarul de stat in Ministerul Educatiei a precizat ca metodologia va fi stabilita dupa adoptarea textului final in Senat si Camera Deputatilor. "In momentul de fata suntem in etapa in care semnam protocolul cu o serie de culte si confesii. In aceste protocoale se prevede ca cei care predau religia au si acordul cultului respectiv. Cei care au studii corespunzatoare, dar indiferent de cult sau de religie, trebuie sa aiba acceptul si acordul confesiei sau al cultului respectiv", a adaugat Kiraly, citat de Agerpres.Citeste mai multe despre   [P] 1000 inseamna mai mult decat un numar

Angajatii sunt resursa cea mai importanta in orice companie, iar in cazul unui business de servicii, succesul se bazeaza pe resurse umane competente si implicate, care aduc plus valoare in relatia cu clientii. Societe Generale European Business Services, centrul care ofera servicii profesionale cu valoare adaugata in domenii precum finante, achizitii, resurse umane, KYC (Know Your Customers) si servicii de IT pentru grupul Societe Generale, a ajuns la pragul de 1000 de angajati in doar 6 ani de la infiintare.

2564 vizualizari

 • -2 (2 voturi)    
  Sigur ca da, catedrele sunt problema (Marţi, 24 martie 2015, 23:54)

  Comentatorul-x [utilizator]

  Nu libertatea de alegere ci catedrele, ca nu putem renunta la profesorii de religie, ca ei sunt indispensabili scolii.
  Faceti ce faceti si iar pervertiti statul laic in care incercam sa traim, mutati centru de greutate spre povestile arhaice ale religiei.
  Lasati copiii sa gandeasca liber.
 • 0 (0 voturi)    
  istoria religiilor (Miercuri, 25 martie 2015, 14:18)

  ana [anonim]

  istoria religiilor. religia se practica la biserica
 • 0 (0 voturi)    
  Comisiile juridica (Miercuri, 25 martie 2015, 16:27)

  tzestosel [anonim]

  Urita natie santem !!!


Abonare la comentarii cu RSS
SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

Invatamantul profesional a fost vazut in Romania ca o optiune care nu iti ofera foarte multe perspective de viitor. Astfel, foarte multi parinti si elevi prefera calea liceului si apoi a unei facultati care, de cele mai multe ori, produce someri pe banda rulanta.
(Sondaj sustinut de Asociatia Nationala a Industriei Textilelor din Romania)
1. Sunteti pro sau contra invatamantului profesional din Romania?
(Un singur răspuns posibil)
 • Pro - mi se pare o alternativa buna
 • Contra - nu iti ofera prea multe posibilitati profesionale pe piata muncii
 • Nu ma intereseaza, oricum voi trai pe banii parintilor
2. Considerati ca scoala profesionala ar putea fi o solutie pe termen mediu si lung pentru reducerea somajului?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
3. Considerati viabila alegerea unei scoli profesionale in detrimentul unui liceu, mai ales in zonele unde economia nu este foarte diversificata?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
4. Credeti ca este mai utila o scoala profesionala axata pe domenii unde exista o lipsa acuta de personal calificat sau o universitate care produce pe banda rulanta absolventi intr-un domeniu fara cautare pe piata muncii?
(Un singur răspuns posibil)
 • O scoala profesionala - sanse mai mari de angajare
 • Universitatea ramane universitate - diploma e importanta
 • Nu stiu, nu ma intereseaza


Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri