Mircea Diaconu a castigat la alegerile europarlamentare, ca independent, 6,92% din voturi, adica mai mult decat UDMR sau PMP - partidul sprijinit de presedintele Basescu. Cum a ajuns fostul actor Mircea Diaconu la aceasta performanta? In primul rand, cu o sustinere masiva din partea trustului de presa Intact. L-a ajutat si postura de victima - dupa decizia initiala a BEC de a nu-i permite sa candideze, precum si notorietatea de actor. Iar statutul de candidat anti-sistem, dupa ce PNL l-a scos de pe liste, i-a adus lui Diaconu un succes pe care in trecut l-au repurtat, pe aceeasi reteta, si Sorin Oprescu, Nicusor Dan sau Vadim Tudor. Vezi mai jos punct cu punct care sunt elementele care l-au propulsat pe Mircea Diaconu in candidat de succes.

Mircea DiaconuFoto: Agerpres

Mircea Diaconu a obtinut la alegerile europarlamentare de duminica, 25 mai 2014 - 6,92% din voturi, conform rezultatelor partiale anuntate de Biroul Electoral Central (BEC). Diaconu - candidat independent - a avut astfel un scor care depaseste UDMR (6,47%) sau PMP (6,21%) si care il pozitioneaza pe locul al patrulea, dupa alianta PSD-UNPR-PC (37,4%), PNL (14,86%) si PDL (12,23%).

Cum a ajuns un candidat independent sa obtina un scor mai bun decat "partidul presedintelui"?

1. Sprijinul mediatic

Mircea Diaconu in campanie

Mircea Diaconu in campanie

Foto: Agerpres

Odata cu demisia din PNL, Mircea Diaconu a anuntat urmatoarele: "Am decis sa-mi dau demisia pentru a putea candida ca independent la alegerile europarlamentare. Incerc sa strang in cinci zile cele 100.000 de semnaturi de sustinere pentru a-mi putea depune candidatura si pentru ca ANI sa o poata contesta. Mai departe, cum va dori natiunea".

Intregul scandal legat de odiseea candidaturii lui Diaconu - respins de BEC, acceptat in justitie - a fost relatat pe larg de Antena 3. Televiziunea a alocat spatii generoase campaniei lui Mircea Diaconu de a strange semnaturi si l-a invitat chiar si pe prim-ministrul Victor Ponta sa semneze lista pentru sustinerea candidaturii lui Mircea Diaconu la alegerile europarlamentare. "Il sustin din toata inima, dar nu stiu daca nu cumva ii fac rau, daca semnez eu, o sa inceapa cu dom'ne, Antena 3, Voiculescu, Ponta, am vazut deja propaganda basista", i-a raspuns Ponta moderatorului emisiunii, Radu Tudor.

Mircea Diaconu a fost ajutat de postul de televizune Antena 3 prin vocea mai multor realizatori precum Razvan Dumitrescu, Mircea Badea, Oana Stancu si Radu Tudor. In plus, Antena 3 a transmis imagini in direct de la unul din punctele de strangere de semnaturi - chiar in fata Teatrului Nottara, unde Diaconu a fost director. Mii de pensionari au semnat intr-o singura zi pentru candidatura lui Mircea Diaconu la europarlamentare, totul transmis in direct pe ecranele postului TV, si au fost si momente in care oamenii au stat la coada pentru a completa listele.

Si Dan Voiculescu a publicat, pe blogul sau, un mesaj de sustinere a lui Mircea Diaconu: "O personalitate cum este cea a lui Mircea Diaconu aduce, oriunde s-ar afla, beneficii de imagine insemnate tarii noastre. Salut initiativa sa de a candida ca independent si solicit celor care se simt apropiati de onestitate sa vina luni, 24 martie, la ora 17.00, la Teatrul Nottara sa sustina cu propria semnatura candidatura la alegerile europarlamentare a lui Mircea Diaconu".

Televiziunea Antena 3 a fost amendata de CNA cu 20.000 de lei pentru emisiunile de stiri si dezbatere difuzate pe 13 si 14 aprilie, care au avut ca subiect solicitarea si petitia privind demisia presedintelui Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Horia Georgescu. In emisiunea "Sinteza Zilei" din 13 aprilie au fost invitati in platou Mircea Diaconu si fiica sa Ana Diaconu. Titlurile afisate pe ecran au fost: "Abuzurile impotriva lui Mircea Diaconu trebuie pedepsite" si "Horia Georgescu, demisia!". Detalii aici

Diaconu si-a depus la BEC dosarul de candidatura si listele de sustinatori pentru a intra in alegerile europarlamentare in calitate de candidat independent pe 26 martie, in ultima zi de depuneri. Mircea Diaconu s-a dus la BEC seara, cu o masina Aro, aducand dosarele cu listele de sustinatori.

Referitor la scrisoarea adresata BEC de ANI, potrivit careia nu indeplineste conditiile legale de validare a candidaturii sale pentru PE, Mircea Diaconu a aratat ca este dreptul Agentiei sa faca orice demers legal. El a mai spus ca cea mai grea proba i se pare a fi fost aceea de a strange in cateva zile acest numar de semnaturi. Pentru depunerea candidaturii la europarlamentare sunt necesare minimum 100 de mii de semnaturi.

2. Victimizarea - Istoria candidaturii lui Diaconu

Mircea Diaconu

Mircea Diaconu

Foto: Agerpres

PNL l-a scos pe Mircea Diaconu de pe lista partidului la europarlamentare, dupa ce justitia l-a declarat definitiv si irevocabil incompatibil. Pe 18 martie, presedintele PNL Crin Antonescu a declarat ca liberalii au luat aceasta decizie dupa ce au luat act de comunicatul ANI si sentinta ICCJ referitoare la incompatibilitatea acestuia.

A doua zi, Mircea Diaconu a demisionat din partid si a anuntat ca intentioneaza sa candideze ca independent la alegerile pentru Parlamentul European. El si-a depus candidatura la europarlamentare pe 26 martie in calitate de independent. Diaconu a mentionat ca a strans peste 125.000 de semnaturi de sustinere a candidaturii sale.

Pe 26 martie 2014, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a informat Biroul Electoral Central (BEC) ca Mircea Diaconu nu poate candida la europarlamentare, pentru ca a fost declarat in stare de incompatibilitate ca urmare a exercitarii concomitente a demnitatii de senator in Parlamentul Romaniei si a functiei de director-manager al Teatrului "C.I.Nottara", si, in consecinta, are interdictie sa ocupe o functie eligibila.

  • "Mircea Diaconu se afla sub interdictia expresa prevazuta de lege pentru a ocupa o functie eligibila, cum este functia de europarlamentar, mandatul de senator al acestuia fiind tot o functie eligibila, incetand de drept prin efectul unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile prin care s-a stabilit starea de incompatibilitate. Or, in cazul de fata, Mircea Diaconu a fost declarat ca fiind incompatibil, printr-un act administrativ mentinut prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, aspect care face ca acesta sa intre sub incidenta dispozitiilor art. 14 alin (1) lit. c) din Legea nr. 33/2007 si pe cale de consecinta acesta nu indeplineste o conditie de fond pentru a putea candida la alegerile pentru Parlamentul European", sustinea ANI.
  • Citeste si: Care sunt argumentele ANI pentru care actorul Mircea Diaconu nu poate candida la europarlamentare

Pe 2 aprilie, Biroul Electoral Central a respins candidatura lui Mircea Diaconu la europarlamentare. (Detalii aici)

Mircea Diaconu a atacat in instanta hotararea BEC prin care i s-a respins candidatura la alegerile pentru Parlamentul European.

Tribunalul Bucuresti a admis contestatia lui Mircea Diaconu la decizia Biroului Electoral Central si a motivat ca Diaconu nu mai poate ocupa functia de senator, care insa, ca functie eligibila, nu este identica cu cea de europarlamentar. In motivarea deciziei, judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au apreciat ca fiind "lipsit de claritate" si "imprecis" textul art. 25 alin. (2) din Legea nr. 176/2010, care stipuleaza: "Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la data incetarii mandatului". Decizia tribunalului a fost atacata la Curtea de Apel Bucuresti de Agentia Nationala de Integritate.

Pe 9 aprilie 2014, Curtea de Apel Bucuresti a decis definitiv ca Mircea Diaconu poate candida la alegerile pentru Parlamentul European. (Detalii aici)

"Nu poti sa spui ca il scoti pe Diaconu pentru ca are probleme cu ANI. Aici a fost un lucru care l-a victimizat pe Mircea Diaconu si cred ca asta il va ajuta", declara premierul Victor Ponta in cadrul unui interviu la Antena 3, la finalul lunii martie, in plina campanie a lui Diaconu de a strange semnaturi pentru candidatura sa independenta.

3. Discursul "normal", non-violent, contrastant intr-o campanie violenta ca limbaj

Discursul "normal", non-violent intr-o campanie electorala de o violenta a limbajului dusa la extrem, a contat de asemenea.

Daca Ponta ar fi supus unei probe cu detectorul de minciuni, se dezmembreaza aparatul ala, declara in campanie Crin Antonescu (Detalii aici). Liderul PNL l-a criticat in termeni duri pe Victor Ponta si dupa ce premierul a anuntat ca isi muta biroul la Ministerul Apararii Nationale. "Cu ce drept dl Ponta, daca e in toate facultatile, isi permite sa faca acest circ cu guvernul Romaniei? (...) Si-a pierdut controlul, de frica, de nervi, de suparare, nu mai are masura", a spus Antonescu. (Detalii aici)

"Victor Ponta este o gaza pentru Voiculescu atata timp cat moralitatea lui Ponta este 'ma fac partener cu unul care si-a turnat colegii, si-a turnat rudele'. Va dati seama ce jeg moral? Unul care si-a turnat rudele", a afirmat si Traian Basescu (Detalii aici). Presedintele a continuat si cu atacuri referitoare la viata personala a premierului, afirmand ca liderul PSD si-a lasat sotia insarcinata in 6 luni pentru a se casatori in mod oportunist cu fiica unui om politic important cum este Ilie Sarbu. (Detalii aici)

De cealalta parte, Victor Ponta a declarat, intrebat daca Traian Basescu "se va duce la puscarie", ca el crede ca acest lucru se va intampla deoarece este cercetat in dosarul terenurilor din Nana, dosar suspendat doar pana la expirarea mandatului de presedinte si a imunitatii. (Sursa) Intrebat ce se va intampla daca Basescu refuza sa plece din palat, Ponta a raspuns: "Avem forte de ordine, dar, ca sa fiu sincer, cred ca trebuie sa intram cu doctorii, nu cu mascatii. Ori cu psihiatrul, ori cu mascatii. La cum se exprima in ultima perioada Basescu, luam in calcul orice varianta, suntem pregatiti".

Un alt atac violent lansat de premier i-a avut ca tinta pe fostii conducatori ai Institutului Cultural Roman (ICR), pe care premierul Victor Ponta i-a calificat drept fascisti. (Detalii aici)

"Il sustin pe dl Diaconu ca sa mai vina si oameni cu bun simt si oameni culti, cu scoala, ca scolile alea care ni se flutura acum sunt vai mama lor", declara pentru reporterul HotNews.ro unul dintre pensionarii care au semnat listele de sustinere a candidaturii lui Mircea Diaconu.

Si Mircea Diaconu, intrebat ce crede ca au regasit oamenii la candidatura sa, a raspuns, intr-un interviu acordat in aceasta dimineata RFI: "Poate, nu stiu, ceva obraz si normalitate, de care au foarte mare nevoie, pentru ca metodele de a face politica... nu vedeti ca geniul politic e Traian Basescu, cetateanul Traian Basescu? Pai, tot felul de malversatiuni, de complicatii, de atacuri, de constructii si asa mai departe. Asta inseamna genialitate politica? Nu! Simplitatea aduce succes. Simplitatea, normalitatea si concizia. N-am spus vorbe multe, n-am rezolvat toate problemele Romaniei, ci dimpotriva, am explicat cat am putut de clar cu ce se mananca aceasta functie, aceasta demnitate publica de europarlamentar. Si in nici un caz un europarlamentar nu poate rezolva toate problemele Romaniei, asta am spus tot timpul". (Detalii aici)

4. Notorietatea

Actor binecunoscut, Mircea Diaconu si-a atras simpatia a numeroase persoane care il cunosc din filmele si piesele de teatru in care a jucat. Dovada stau si declaratiile oamenilor care au semnat pe listele acestuia de sustinere: "Il apreciez pe domnul Diaconu de cand il stiu, este de varsta mea, am trait, am crescut cu el" / "Il sustin pe dl Diacon in primul rand pentru ca este actor, un actor corect si este un om care s-a nascut la tara si inca simte talpa tarii" - au declarat pentru HotNews.ro doi dintre pensionarii care l-au sustinut pe Diaconu.

Ce au spus sustinatorii lui Diaconu: Este actor bun, cult. Si cei care nu sunt intelectuali, nu sunt prosti

Intrebati de reporterul HotNews.ro de ce il sustin pe Mircea Diaconu, oamenii veniti la Universitate in martie pentru a semna listele candidatului au declarat:

  • "Or fi putini  intelectuali in tara asta, dar sa stiti ca si cei care nu sunt intelectuali nu sunt prosti. Si oamenii de la tara nu se rezuma la a fi definiti doar printr-un pahar de vin si o sticla. (...) Lucrul acesta ar trebui sa fie mai ceva decat ce a fost cu SMURD-ul".
  • "Oamenii ar trebui sa inteleaga ca noi trebuie sa-i demonstram domnului Basescu ca nu suntem multi si prosti. Ca suntem multi si destepti. Domnul Basescu a incalcat legea de zeci de ori. Un om cu demnitate de mult si-ar fi dat demisia in orice tara din jurul nostru. La dansul se demonstreaza infractiunile, le acopera sub covor si merge mai departe.
  • "Stiu de sentinta domnului Diaconu. Dansul nu ar putea sa fie numit intr-o functie publica, dar daca noi cei multi il vrem si il alegem, parerea mea este ca nu are voie nimeni sa mai faca ce s-a intamplat cu 7,5 milioane de voturi ale noastre" - spune doamna Popescu, o pensionara in varsta de 64 de ani
  • "Il apreciez pe domnul Diaconu de cand il stiu, este de varsta mea, am trait, am crescut cu el. Este un om corect, un om drept cum sunt putini", spune Secereanu Stefania, o alta pensionara de 68 de ani.
  • "Il sustin pe dl Diacon in primul rand pentru ca este actor, un actor corect si este un om care s-a nascut la tara si inca simte talpa tarii, fata de acesti politicieni care s-au dus de atatea ori in Europa si nu le-am auzit vocea. Le-am auzit-o doar inainte de alegeri" - spune o alta pensionara.
  • "Il sustin pe dl Diaconu ca sa mai vina si oameni cu bun simt si oameni culti, cu scoala, ca scolile alea care ni se flutura acum sunt vai mama lor." - sustine domnul Eugen, 65 de ani, pensionar.

Detalii aici

5. Candidat anti-sistem

Un important factor in atragerea procentelor record la alegeri in anumite orase l-a reprezentat statutul lui Mircea Diaconu de "candidat anti-sistem". "Refuzat" de partid si de justitie, Mircea Diaconu si-a construit imaginea de candidat rupt de sistemul politic, in stare sa lupte cu ajutorul populatiei pentru a castiga.

"Decriptez un sens de vot antisistem in votul pentru Mircea Diaconu", a declarat in aceasta dimineata si presedintele PNL, Crin Antonescu. (Detalii aici)

"Mircea Diaconu arata si disperarea oamenilor in fata unui sistem de partide intrat in putrefactie, dupa 25 de ani de tranzitie", a scris si Sebastian Lazaroiu pe contul sau de Facebook, precizand ca "e candidatul anti-sistem, dincolo de ideologii".

"Vadim Tudor 2000 (n-avea structuri, n-avea nimic, doar o revista). Sorin Oprescu 2008, Nicusor Dan 2012, Mircea Diaconu 2014. Dincolo de asemanari si diferente, toti au fost simptomele unui sistem bolnav. Au fost votati de oameni disperati si dezgustati de partidele politice asa cum arata ele dupa 25 de ani de tranzitie", a continuat fostul consilier prezidential.

Aceeasi imagine de candidat anti-sistem l-a propulsat pe Corneliu Vadim Tudor la alegerile prezidentiale din 2000, unde a ajuns in turul doi si a obtinut 33,17% din voturi. Lupta cu sistemul l-a ajutat si pe Sorin Oprescu la alegerile locale din 2008. La acel moment candidat pentru a treia oara la Primaria Capitalei, Oprescu a castigat alegerile dupa ce a demisionat din PSD si dupa ce a contestat de doua ori in instanta decizia Biroului Electoral Municipal de a-i respinge candidatura din cauza unor semnaturi invalide (detalii aici si aici).

O alta surpriza a furnizat-o in 2012 Nicusor Dan, independentul aproape necunoscut pana la alegerile locale unde a ocupat pozitia a treia in lupta pentru Primaria Bucuresti. Fara structura de partid in spate, Nicusor Dan a avut o campanie foarte consistenta pe online si site-urile de socializare si a iesit in fata cu CV-ul sau. (Detalii aici)

Citeste si: