Biroul Electoral Central (BEC) a respins, miercuri, candidatura lui Mircea Diaconu la alegerile pentru Parlamentul European, din 25 mai, a anuntat purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet, potrivit B1 TV.

Mircea DiaconuFoto: Agerpres

Mircea Diaconu poate contesta decizia BEC pana pe 10 aprilie, precizeaza Agerpres.

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sustinut pe 13 martie ca achitarea lui Diaconu pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese in urma unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti nu influenteaza in niciun fel interdictia in cazul acestuia de a ocupa o functie sau o demnitate publica, respectiv cea de membru al Parlamentului European.

Intr-un comunicat de presa al ANI se arata ca Mircea Diaconu a fost declarat in stare de incompatibilitate printr-o decizie definitiva si irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie din 19 iunie 2012.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat pe 18 martie ca Diaconu a fost scos din lista partidului pentru europarlamentare dupa ce liberalii au luat act de comunicatul ANI si sentinta ICCJ referitoare la incompatibilitatea acestuia.

A doua zi, Mircea Diaconu a demisionat din partid, el declarand ca intentioneaza sa candideze ca independent la alegerile pentru Parlamentul European.

"Am depus demisia la organizatia din Curtea de Arges, al carei membru eram. Motivul e simplu, vreau sa strang 100.000 de semnaturi ca independent pana pe 26 martie, sa candidez independent si sa-mi fac dreptate. (...) Este singura varianta ca sa-mi iau de pe mine aceasta mizerie pusa de Agentia Nationala de Integritate", a spus Diaconu.

El si-a depus candidatura la europarlamentare pe 26 martie in calitate de independent. Diaconu a mentionat ca a strans peste 125.000 de semnaturi de sustinere a candidaturii sale.

In aceeasi zi, ANI a transmis o scrisoare Biroului Electoral Central in care avertiza ca o eventuala decizie de validare a candidaturii lui Mircea Diaconu la alegerile europarlamentare "ar fi de natura sa incalce principiul suprematiei interesului public si principiul integritatii in exercitarea functiei publice si ar avea ca efect privarea legii de efecte juridice".

Biroul Electoral Central (BEC) a decis luni sa trimita Tribunalului Bucuresti (TB) doua contestatii ale unei societati impotriva candidaturii lui Mircea Diaconu la alegerile europarlamentare, dupa ce a stabilit ca nu sunt de competenta sa.

Contestatiile au fost formulate de SC Veda Consulting Systems Protocol SRL si sunt semnate de Mihaela Zambra Iosipescu si, respectiv, de Mircea Nicolae Zambra Iosipescu, care in documentele inaintate BEC se refera la aspectul incompatibilitatii lui Diaconu.