Victor Ponta a fost invitat duminica seara, la Antena 3, sa semneze lista pentru sustinerea candidaturii lui Mircea Diaconu la alegerile europarlamentare, dar primul ministru s-a eschivat si nu a semnat, scrie Evenimentul Zilei.

Moderatorul emisiunii, Radu Tudor, i-a prezentat lui Victor Ponta lista cu semnaturile pentru candidatura lui Mircea Diaconu si l-a intrebat daca o semneaza, dar premierul a preferat sa se eschiveze.

"Il sustin din toata inima, dar nu stiu daca nu cumva ii fac rau, daca semnez eu, o sa inceapa cu dom'ne, Antena 3, Voiculescu, Ponta, am vazut deja propaganda basista, dar vreau sa va spun un lucru, m-am bucurat foarte tare cand am vazut ce suparat era colonelul ... de ce nu candideaza si colonelul Turcescu, ca poate ia mai multe voturi", a raspuns Ponta.

Radu Tudor a completat afirmand: "Colonelul s-a suparat foarte tare cand a vazut ca un civil curat ca Mircea Diaconu intra in arena"

Victor Ponta a afirmat ca a colaborat foarte bine cu Mircea Diaconu, in perioada in care acesta a fost ministru al Culturii, dar a precizat ca va vota lista PSD: "Am lucrat foarte bine cu el ca ministru si a stat in Guvern pana in ultima zi, cand s-a dat sentinta de incompatibilitate. Il apreciez si cred ca ar fi un castig pentru Romania, este un om de cultura, care ar putea reprezenta interesele Romaniei. As minti sa spun ca-l voi vota, voi vota lista noastra, bineinteles. In acelasi timp, m-as bucura ca un candidat independent sa ajunga in PE".

"Cred ca e o mare sansa ca un candidat independent sa ajunga in PE. Daca va lua si voturi de la PSD, nu ma supar. Avem destule. Si Edi Hellvig a plecat de pe lista tot din cauza ANI, dar a ajuns in PE. Nu poti sa spui ca il scoti pe Diaconu pentru ca are probleme cu ANI. Aici a fost un lucru care l-a victimizat pe Mircea Diaconu si cred ca asta il va ajuta", a adaugat seful executivului.

Vezi video aici.

Mircea Diaconu, care a demisionat din PNL miercuri, strange semnaturi pentru a candida independent la alegerile europarlamentare, in ciuda unei sentinte finale a justitiei care ii interzice ocuparea unei functii publice.

Agentia Nationala de Integritate a precizat saptamana trecuta ca decizia Curtii de Apel Bucuresti (CAB) prin care Mircea Diaconu a fost achitat, pe fond, pentru conflict de interese "nu influenteaza in niciun fel interdictia de a ocupa o functie sau o demnitate publica, respectiv cea de membru al Parlamentului European".

"Procesul penal aflat pe rolul instantelor de judecata (privind conflictul de interese - n.r.) nu influenteaza in niciun fel interdictia prevazuta de dispozitiile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, de a ocupa o functie sau o demnitate publica, respectiv cea de membru al Parlamentului European. Interdictia se aplica pe o perioada de trei ani, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare (privind incompatibilitatea lui Diaconu - n.r.), ca urmare a deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, emisa la data de 19 iunie 2012", se arata intr-un comunicat ANI.

Precizarile ANI vin dupa ce in spatiul public au fost avansate opinii potrivit carora Mircea Diaconu, in urma achitarii pe fond in procesul privind conflictul de interese, ar putea candida pentru Parlamentul European (PE).

Astfel, ANI subliniaza ca Diaconu ramane cu interdictia urmare a deciziei irevocabile luate de instanta suprema in procesul privind incompatibilitatea.

Miercurea trecuta, Diaconu si-a anuntat miercuri demisia din Partidul National Liberal si a precizat ca va candida independent: "Am decis sa-mi dau demisia pentru a putea candida ca independent la alegerile europarlamentare. Incerc sa strang in cinci zile cele 100.000 de semnaturi de sustinere pentru a-mi putea depune candidatura si pentru ca ANI sa o poata contesta. Mai departe, cum va dori natiunea", a declarat Diaconu.